Gudrybės, kaip rūpintis augalu, apie kurį prisimenama tik per Kalėdas (2)

Artėjant Kalėdoms, gyvąja namų puošmena daugeliui šeimų tampa eglutė, tačiau kambarines gėles auginantys žmonės ne ką mažiau džiaugiasi kalėdinio kaktuso žydėjimu – jo net nereikia puošti. Rausvi, violetiniai, balti ar raudoni žiedai prideda kalėdinei puošybai spalvų ir gyvumo. Kaip auginti šį augalą, paklausėme Vilniaus Universiteto Botanikos sodo specialistės Akvilės Pečiulytės.

Mokslinis kalėdinio kaktuso pavadinimas yra tikrasis plokštenis (lot. Schlumbergera truncata). Kalėdiniu kaktusu jis pavadintas dėl to, jog dažniausiai pražysta būtent tuo metu ir savo spalvingais žiedais prisideda prie kalėdinės namų nuotaikos kūrimo. Nors priklauso tai pačiai kaktusinių genčiai, jis atrodo kitaip nei įprasti dykumų kaktusai – šis augalas neturi dyglių, jo lapai ilgi ir segmentuoti. Natūraliai jis auga drėgnuosiuose miškuose Brazilijoje, todėl ir auginamas kambaryje mėgsta kitokias sąlygas nei nelepūs dykumoje augantys kaktusai. „Kalėdinis plokštenis mėgsta drėgną orą, drėgną substratą, o kiti kaktusai mėgsta sausą orą yra prisitaikę išgyventi sausame substrate – jiems drėgmė gali labai pakenkti. Kalėdiniai plokšteniai laistomi dažnai minkštu drugnu vandeniu, bet dirvožemis neturi būti įmirkęs. Aišku, vasarą laistome dažniau, žiemą rečiau. Šio augalo substratui nederėtų leisti išdžiūti“, – pataria A. Pečiulytė. 

Skiriasi ir reiklumas šilumai bei šviesai – plokštenis nemėgsta tiesioginių saulės spindulių. „Kalėdiniai plokšteniai geriausiai auga ir gausiai žydi šviesioje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Geriausia temperatūra vasarą apie 20 laipsnių. Nuo rudens per visą žiemą augalą reikėtų laikyti vėsiau 10-15 laipsnių temperatūroje, šviesioje patalpoje. Tai skatiną šį augalą krauti daugiau žiedpumpurių“, – pasakoja specialistė. Tręšti Kalėdinį kaktusą derėtų saikingai, pavasarį ir vasarą kas tris savaites, kaktusams skirtomis trąšomis. Nuo rugsėjo iki kovo mėnesio, šio augalo tręšti nerekomenduojama.

Žydėjimas. Šiuo laikotarpiu kalėdinis kaktusas jau pradeda ruoštis žydėjimui. Kambarinių gėlių augintojai žino, kaip gausiai ir patraukliai žydi šis augalas. Spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje patariama šiam kaktusui „pailginti naktį“, t.y. per dieną vėsesnėje vietoje laikyti iki 14 valandų kuo tamsesnėje vietoje. Tiesa, praktikoje pasitaiko pavyzdžių, kai kalėdinis kaktusas pražysta ir be papildomų pastangų – juk pas mus rudenį dienos natūraliai trumpėja ir ilgėja tamsusis laikotarpis. A. Pečiulytė teigia, kad geriausia remtis savo patirtimi ir nebijoti eksperimentuoti, tačiau priduria, kad kilnoti iš vienos vietos į kitą (iš šviesesnės vietos į tamsesnę) šiuo laikotarpiu šių augalų nepatartina. „Žmonės, kurie augina šiuos augalus, mato, ko jo augalui reikia, tai nusako tam tikri požymiai. Tačiau augalui tikrai nepatinka kilnojimas ir nešiojimas tuo laikotarpiu kai yra sukrauti žiedų pumpurai. Aš pati šių augalų nenešioju iš vienos vietos į kitą, šviesos taip pat nereguliuoju. Manau, kad augalas tiesiog prisitaiko prie jam kuriamų sąlygų“, – teigia pašnekovė.

Shutterstock nuotr.

Jei kaktusui sąlygos itin tinka ir jis gerai prižiūrimas, pražysti jis gali net iki kelių kartų per metus. Vis dėlto, net ir pražydęs augalas kartais pradeda mesti žiedus anksčiau laiko. Kokios to priežastys? „Kalėdinio plokštenio žiedai gali nukristi dėl aplinkos temperatūros. Jeigu žiemos pradžioje temperatūra yra apie 20 laipsnių, kalėdiniai plokšteniai žiedų nesukrauna arba jie anksti nukrinta. Be to, žiedus sukrovusių plokštenių nereikėtų sukioti ir kilnoti, nes taip gali nukristi dalis žiedų. Vysti augalas gali dėl drėgmės trūkumo, todėl užtektų jį palaistyti ir augalas atsigautų“, – pataria A. Pečiulytė. 

Po nužydėjimo. Kalėdinio kaktuso žydėjimas yra metų kulminacija ne tik jums, kaip jo augintojui, tačiau ir pačiam plokšteniui. Dėl šios priežasties, po nužydėjimo jam reikia leisti „pailsėti“. „Kurį laiką jo negenėkite, laikykite vėsioje patalpoje, laistykite nedaug. Balandžio mėnesio pradžioje augalo lapus patartina apkarpyti po keletą segmentų nuo kiekvieno stiebo. Taip pat tai yra tinkamas laikas augalą persodinti, jei yra būtinybė. Augalas sodinamas į trąšų, vandeniui laidų dirvožemį. Kalėdų plokštenį geriausia persodinti kas du tris metus“, – pataria pašnekovė.

Keli patarimai:
X Šiltuoju metų laiku galima plokštenį išnešti į lauką. Tai jam nepakenks, tačiau reikėtų rimtai vengti tiesioginių saulės spindulių – kaip jau minėta, šis augalas turi savo šilumos toleravimo ribas, kurios skiriasi nuo įprastų kaktusų. 

X Kalėdinis kaktusas yra draugiškesnis augalas jūsų augintiniams nei taip pat su Kalėdomis siejama puansetija. Pastaroji yra pavojinga katėms ir šunims – pakrimtus jos, gyvūnėliai gali pradėti vemti ar pajusti dirginimą. Tad jei nenorite rizikuoti ar turite landžius augintinius, gyvuoju kalėdiniu akcentu galite rinktis būtent plokštenį. Grožis, žinoma, kiekvieno skonio reikalas, tačiau abu minėti augalai nenusileidžia vienas kitam puošnumu ir spalvingumu.

X Įsigydami kalėdinį kaktusą ir įsipareigodami juo tinkamai rūpintis, galite tikėtis, kad vieną dieną galėsite jį perduoti kitai kartai, mat gerai prižiūrimi kalėdiniai kaktusai gali gyvuoti nuo 20 iki 30 metų. Per tiek laiko spės užaugti vaikai, o galbūt tuo pačiu jūsų įsigytu augalu galės pasidžiaugti ir anūkai.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis