20 būdų, kaip panaudoti vaisių ir daržovių žieveles, kad piniginėje liktų daugiau pinigų

Jei norite išmokti taupumo, kuo mažiau išmetinėkite, mokykitės viską panaudoti. Jei išmoksite panaudoti vaisių ir daržovių žieveles, spintelėse liks daugiau vietos, o piniginėje liks daugiau pinigų.

Jūsų dėmesiui – 20 patarimų, kur panaudoti vaisių ir daržovių žieveles.


1. Pasigaminkite iš jų želė


Iš obuolių žievelių galite pasigaminti skanią obuolių želė. Tam prireiks tik valandos ir obuolių žievelių, citrinos žievelės, vandens ir cukraus.


2. Pasidarykite indelius daigams


Greipfrutų, apelsinų ir avokadų puselės puikiai tinka pasodinti daigeliams. Jei mėgstate avokadų užtepą ir svarstote, ką daryti su likusiomis žievelėmis, avokadų puseles išskobkite ir palikite išdžiūti. Pavasarį pasodinkite į puseles daigelius, o kai šie paaugs, galite su visa avokado pusele sodinti į žemę.


3. Galite iššveisti kavos puodelį


Patrynę citrinų žievelėmis išvalysite dėmes iš kavos puodelio ar stiklinaitės. Tereikia įberti druskos ir patrinti citrinos žievele. Palikite puodelį pastovėti kelias minutes, o tada išplaukite – puodelis spindės kaip naujas.


4. Pasilikite citrinos žieveles cukatoms


Nupjaukite nuo citrinos žievelių baltas odeles ir užšaldykite arba sudžiovinkite ir sudėkite į užsukamą stiklainį.


5. Pasidarykite aromatinį mišinį


Užuot pirkę aromatinius mišinius, galite pasigaminti jų patys. Sumaišykite citrinų žieveles, granatų žieveles, obuolių žieveles – bus kuo kvapniausias mišinys. Galima dėti ir kitų vaisių žievelių. Mišinį galite laikyti užsukamame stiklainyje, o kai norėsite, įberti jo į stiklinį indelį.


6. Citrinų žievelės apsaugo rudąjį cukrų nuo sukietėjimo


Citrinų žievelės apsaugo rudąjį cukrų nuo sukietėjimo. Į indą, kuriame laikote rudąjį cukrų, įdėkite gabaliuką citrinos žievelės be minkštimo. Spintelėje toks cukrus kelis mėnesius išliks drėgnas ir birus.


7. Atgaivinkite odą persikų odelėmis


Persikuose labai daug vitamino A ir kalio, šios medžiagos labai reikalingos odai. Valgydami persikus, neišmeskite jų odelių – ant odelės užberkite šiek tiek baltojo cukraus ir naudokite kaip švelnų veido šveitiklį. Tai suteiks odai drėgmės ir gaivumo.


8. Citrusų pagalba odai


Citrusiniai vaisiai puikiai sutraukia poras. Jie ne tik nuvalo nešvarumus ir riebalų perteklių, bet ir atgaivina odą. Citrusinių vaisių odelėmis reikia ištrinti visą veidą, išskyrus paakių zoną, o po to sultis nuplauti šiltu vandeniu.


9. Metalų blizginimas


Citrusinių vaisių (citrinų, greipfrutų, žaliųjų citrinų ir kt.) žievelės puikiai tinka blizginti metalą. Citrinų rūgštis itin puikiai nublizgina varį, žalvarį ir kitus metalus. Šviežiomis citrinų žievelėmis šveiskite puodus, keptuves ir kitus metalinius indus. Norimą objektą visų pirma patrinkite valgomąja soda, o po to – citrusų žievele.


10. Atgaivinkite pavargusias akis


Bulvių lupenos puikiai pašalina patinimą po akimis ir akių nuovargį. Vidine lupenos puse švelniai patapšnokite paakius ir palikite 10–15 minučių. Bulvėse esantys vitaminai malšina nestiprius uždegimus. Nuskalauti nereikia.


11. Pasigaminkite naminių bulvių traškučių


Nuskutę bulves, lupenų neišmeskite – pasigaminkite iš jų naminių traškučių. Lupenas tolygiai apvoliokite alyvuogių aliejuje, sumaišytame su citrinų sultimis ir vienu sluoksniu sudėkite ant kepimo popieriaus. Kepkite orkaitėje apie 10 min. arba kol taps rudai auksiniai. Itin paprastas ir skanus patiekalas.


12. Pasigaminkite naminių audinių dažų


Granatų žievelės puikiai dažo audinius. Įdėkite audinį į didelį nerūdijančio plieno puodą ir užpilkite karštu vandeniu. Į kitą indą įmeskite granatų žievelių ir palikite nakčiai. Ryte užvirkite ant lėtos ugnies vandenį su žievelėmis, tada išimkite žieveles ir įdėkite audinį. Svarbu, kad audinys prieš įdedant į žievelių skystį būtų drėgnas. Lėtai ir atsargiai virinkite audinį apie valandą, po to palikite ataušti per naktį.


13. Nuvalykite riebalus


Citrinų žievelės ne tik pagardina valgius ir gėrimus, be ir puikiai pagelbsti buityje. Pavyzdžiui, jomis galima nuvalyti riebalus. Riebaluotą orkaitės ar kt. paviršių apibarstykite valgomąja soda ar druska, tada patrinkite citrinos žievele – riebalai lengvai pasišalins.


14. Pasigaminkite vienkartinių dubenėlių iš arbūzų ar melionų žievės


Arbūzus ar melionus patiekite išskaptavę minkštimą, o likusių žievės dubenėlių neišmeskite – jie puikiai pasitarnaus kaip vienkartiniai indai, kuriuos galėsite pasiimti į pikniką arba naudoti namuose, kai nenorite plauti daug indų. Panaudotus arbūzų dubenėlius tiesiog išmeskite.


15. Granatų žievelės gydo viduriavimą


Jei kankina viduriavimas, į verdantį vandenį įmeskite granatų žievelių, cinamono lazdelę, palikite ataušti. Gerkite ataušusį mišinį – jis padeda nuo viduriavimo. Tokio mišinio galima pasigaminti daugiau ir laikyti šaldytuve iki savaitės.


16. Nublizginkite kambarinių augalų lapus bananų žieve


Bananų žievės padeda suteikti sveiką išvaizdą kambariniams augalams. Vidine žievės puse patrinkite visų namie esančių augalų lapus. Jie atrodys švarūs ir gaivūs, be to, tai padės jiems augti, nes bananų žievėje esančios medžiagos turi panašų poveikį kaip trąšos ir pesticidai.


17. Citrina padės pašalinti kalkių nuosėdas


Virdulyje susidariusias kalkių nuosėdas galima pašalinti citrinų žievelėmis. Įpilkite į virdulį vandens ir įmeskite kelias citrinų žieveles. Užvirkite, nuimkite nuo ugnies ir palikite virdulį kokiai valandai. Išpilkite skystį ir išskalaukite virdulį šiltu vandeniu – nuosėdos pasišalins.


18. Pasigaminkite citrinų miltelių


Nupjaukite citrinų ar žaliųjų citrinų žievelę, pašalinkite minkštimą ir palikite kelias dienas džiūti. Kai jos visiškai išdžius, sumalkite iki miltelių. Tokius citrinų miltelius stiklainyje galima laikyti kelis mėnesius. Miltelius sumaišykite su maltais juodaisiais pipirais – turėsite naminių citrininių pipirų, o jei miltelius sumaišysite su cukrumi, turėsite citrininio cukraus.


19. Pasigaminkite citrusų aromato aliejų


Nupjaukite minkštimą ir pagrūskite citrinų žieveles, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus – gausite puikų, aromatingą citrininį aliejų. Be to, citrinų žieveles galite užpilti actu ir medumi – turėsite puikų užpilą salotoms. Aliejus ir užpilus švariuose stiklainiuose galima laikyti kelis mėnesius kambario temperatūroje. Naudokite juos pagal skonį.


20. Nuraminkite pėdų odą papajų odelėmis


Papajų odelės padeda puoselėti pavargusias pėdas, nes jose yra labai daug Vitamino A ir natūralaus fermento papaino. Šios medžiagos padeda pašalinti negyvas ląsteles ir atgaivina pėdų odą. Patrinkite pėdas vidine odelių puse ir minkštimu – pašalinsite negyvas ląsteles ir suminkštinsite suragėjusią kulnų odą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis