Sprendimas, kuris išgelbės nuo radiatorių šilumos merdėjančias gėles

Radiatorių iškaitintas oras daugeliui iš drėgnų kraštų kilusių augalų žiemą labai nepatinka. Kad įnoringos gėlės neskurstų, auginkime jas „kambariniame šiltnamyje“. Juk florariumas skirtas ir tam, kad augalams būtų sukurtos tinkamesnės sąlygos.

Stikliniuose namuose

Florariumui tiks akvariumas ar kitas didelis stiklinis indas. Jame galėsite reguliuoti oro drėgnumą ir šilumą, o tai labai patinka atogrąžų augalams. Todėl gėlės geriau auga, gausiau žydi. Tačiau svarbiausias florariumo privalumas yra jų dekoratyvumas: miniatiūrinis ryškiaspalvis atogrąžų miško pasaulėlis namams suteikia unikalumo.

Nežinote, nuo ko pradėti? Kad geriau įsivaizduotumėte, nupieškite būsimo egzotiško gėlių pasaulio viziją. Ją susikursite pažiūrėję kaip nuotraukose atrodo centrinės Afrikos pelkės, atogrąžų miškai Azijoje ar Pietų Amerikoje. Atkreipkite dėmesį, kaip dera augalų spalvos ir formos. Pasistenkite, kad stikliniame inde „kraštovaizdis“ kuo labiau primintų natūralią gamtą. Manote, kad tokiems rimtiems darbams reikia daug išmanymo ir patirties – bet juk jie įgyjami!

Florariumo gyventojai

Florariume gali augti gėlės iš įvairiausių pasaulio kampelių, svarbiausia, kad jos būtų giminingos ir jų auginimo sąlygos būtų panašios, derėtų lapų spalvos ir faktūra. Galima auginti tik pelkių augalus, o galima rinktis tik vienos rūšies gėles – pavyzdžiui, orchidėjas.

Tinkamiausi florariumo augalai yra alokazijos, azalijos, bromelijos, ciklamenai, difenbachijos, marantos, nykštukinės sanpaulijos, orchidėjos, paparčiai, ritleniai, selaginelės. Itin efektingai atrodo įvairių sukulentų kompozicijos. Tačiau florariumuose nepatariama auginti kaktusų – išskyrus tuos, kurie kilę iš atogrąžų miškų ir mėgsta drėgmę.

Svarbiausios taisyklės

Priklausomai nuo augalų, kuriuos ruošiatės auginti, reikalinga ir įranga: tai gali būti papildomas apšvietimas, reguliuojamas šildymas ir laistymas, orą drėkinantis fontanėlis ir kitos šiuolaikinės gudrybės, kurių įsigysite specializuotose parduotuvėse. Apgalvokite, kokių dekoravimo medžiagų, išskyrus augalus, jums prireiks.

Ant florariumo dugno pilamas substrato sluoksnis, iš kurio augalai gauna maisto medžiagų. Jis turėtų būti 5 – 6 cm storio ir parenkamas pagal tai, kokios gėlės bus auginamos. Šią neišvaizdžią žemę paslėps ant viršaus pilamas dekoratyvus gruntas. Kad abu nesusimaišytų ir tvarkingai atrodytų, tarp jų galima dėti polimerinį tinklelį (tokį patį, kuris saugo nuo uodų), iškerpant skyles į kurias sodinsite augalus. Beje, juos galima sodinti ir vazonėliuose, išmoningai paslepiant šiuos dekoratyviu gruntu ar kitomis „dekoracijomis“.

Kaip įrengti?

Florariumas pradedamas kurti nuo užpakalinės jo sienos (jei florariumas stovi prie sienos). Foną galima nusipirkti arba pačiam pasidaryti. Pavyzdžiui, sieną apklijuokite samanomis, kriauklytėmis, kokosų plaušais, dekoratyviais akmenėliais, pritvirtinkite epifitinius augalus, kuriems augti nereikia substrato.

Po to puošiamas dugnas, kitaip sakant, sukuriamas florariumo „kraštovaizdis“. Akmenys, šaknys, žievės gabaliukai ir smėlis – svarbiausi kompozicijos elementai. Po to išdėliojamos samanos, apgyvendinami epifitiniai augalai. Kaip visa tai derinsite, priklauso tik nuo jūsų vaizduotės ir skonio.

Patarimas

Svarbu nepamiršti ir florariumo švaros. Smėlyje, šakelėse gali daugintis grybeliai, mikrobai ir kenkėjai. Todėl prieš dedant į florariumą akmenis, kriaukles, smėlį virinkite vandenyje 2 – 3 valandas, šakas ar šaknis palaikykite druskos tirpale 12 valandų ir pavirinkite vandenyje.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis