Kavos tirščiai – daržo kompostui

Jei mėgstate gerti kavą namuose, tirščius patariame naudoti kompostui. Įsibėgėjant sodinimo metui, pats laikas praturtinti dirvą kavos tirščiais.

Ar tirščiai nepakenks?

Jei geriate kavą iš skrudintų kavos pupelių, kompostas iš tokių tirščių augalams nepakenks, priešingai – bus naudingas. Kaip ir bet kuris kompostas, ir kavos tirščiai yra augalų atliekos, reiškia – natūralios kilmės produktas, kurio sudėtyje yra baltymų, riebalų, angliavandenių, ląstelienos ir mineralinių druskų. Tarp kitko, popieriniai kavos filtrai taip pat yra organinė medžiaga, todėl ir juos galima mesti į kompostą kartu su tirščiais. Kavos tirščiai nepakenks nei augalų lapams, nei jauniems ūgliams.

Kuo augalams naudingi kavos tirščiai?

Kavos tirščiuose yra medžiagų, apsaugančių augalus nuo kenkėjų, pavyzdžiui, nuo sraigių. Sraigių atsikratyti sunku, o kavos tirščiai gali pasitarnauti kaip priemonė, puikiai malšinanti šių moliuskų apetitą. Kavos tirščiai praturtina dirvą įvairiais vitaminais, azotu, kaliu, fosforu ir kitomis medžiagomis, kurios palankiai veikia augalus jų augimo metu.

Ką ir kaip dažnai tręšti kavos tirščiais?

Žinovai ir kavos tirščių naudotojai ne kartą įsitikino, kad jie labai tinka tręšti įvairias gėles, pomidorus, morkas, agurkus ir kitus augalus. Netgi patariama prieš sėjant ridikėlius ir morkas jų sėklas apvolioti džiovintuose kavos tirščiuose – daržovių derlius bus daug didesnis nei paprastai. Taip pat galima tręšti daugiametes ar vienmetes gėles. Veiksmingiausia augalus tręšti kavos tirščių ir žemių mišiniu. Turėkite omenyje, kad geriausia kavos tirščius kaip trąšą naudoti neilgai trukus po jų panaudojimo.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis