Atsargiai: dovanojamų gėlių spalvų reikšmės

Sodindami gėlyną, dovanodami puokštę mylimiems ir artimiems žmonėms, įteikdami gėlių jubiliatui retai susimąstome, ką galėtų reikšti žiedų spalvos. Tiesiog gražu ir tiek. Bet juk įdomu žinoti, ką reiškia gėlių spalvos. Dalinamės spalvų reikšmėmis.


Įvairių spalvų tulpės
Įvairių spalvų tulpės
Unsplash


Raudona

Marso atributas – ypač aktyvi spalva, kurią sunku užgožti kitomis. Tai aistra, jausmingumas ir gyvenimo jėga. Psichologiškai atitinka kančią, meilę ir garbinimą.


Purpurinė

Kristaus kraujo, gyvenimo simbolis. Tai Romos imperatorių ir kardinolų drabužių, karališkos prabangos, kuri reiškia didingumą, galybę, pagarbą spalva.


Rožinė

Jaunystės, meilės, švelnumo spalva. Rožinės gėlės laikomos neutraliomis ir tinka bet kokiai šventei.


Oranžinė

Šilta, šventiška, pilna gyvenimo, kelianti džiaugsmą, stipraus poveikio. Reiškia jausmingumą, išdidumą, ambicijas, įtarumą. Oranžinės spalvos gėlės siejamos su saulės simbolika.


Geltona

Saulės dievo Apolono atributas. Ji sukelia šilumos, šviesos, linksmybių ir lengvumo jausmus. Tai šlovės, kilnumo, intuicijos ir intelekto ženklas. Simbolizuoja turtą ir prabangą. Kinijoje geltona – imperatoriaus spalva. Ji taip pat gali reikšti sveiką protą, vieningumą su Dievu ir valdžia. Auksinė spalva – tai tiesa, pastovumas, atkaklumas, dieviškumas. Geltonas spalvos simbolika daug priklauso nuo jos atspalvio. Šiltiems priskiriamos teigiamos simbolių reikšmės, šaltiems – neigiamos (pavydas, išdavystė, bailumas, melas, liga). Geltonos spalvos taip pat siejamos su saulės simbolika. Žaliai gelsva spalva veikia tulžingai, simbolizuoja pavydą, neapykantą, veidmainystę.


Žalia

Tai dvejopa spalva. Vienaip – tai gamtos ir Veneros spalva, kuri reiškia pavasarį, vaisingumą, nemirtingumą, simpatiją. Tai jaunystės simbolis. Kitaip – tai egoizmas, depresija, inertiškumas, abejingumas. Egipte žalia buvo dievo Ozirio – mirusiųjų karalystės ir atgimimo dievo – spalva. Ji sujungė dvi tendencijas – augalijos atgimimo ir mirties. Krikščioniškajame mene žalia – tai tiltas tarp dviejų spalvų grupių. Ji laikoma jaunystės ir išminties spalva.


Šviesiai žalia – vilties ir džiaugsmo simbolis.

Tamsiai žalia – santūri spalva, puokštėje suminkštėja šalia geltonos, oranžinės ir raudonos, tačiau išstumia į antrą planą mėlyną. Siejama su ilgesiu.


Žydra

Skaidri spalva, simbolizuoja sielą, dievišką, kitokį pasaulį. Krikščioniškoje tradicijoje – tiesos, ištikimybės, išminties ir teisingumo spalva.

Šviesiai žydra – nepasiekiamas, stebuklo simbolis. Tokios spalvos žiedas – aliuzija į mistiką.


Mėlyna

Šalta, tačiau pilna energijos spalva. Tai dangaus dievų atributas – Jupiterio (Dzeuso) ir jo žmonos Junonos (Heros). Tai religinių jausmų, tikėjimo, atsidavimo, nekaltumo ženklas. Egipte pasyvi šalta mėlyna dangaus spalva buvo tiesos ir dievo Amono spalva. Krikščionybėje simbolizuoja nuoširdumą, protą, dievobaimingumą.

Tamsiai mėlyna spalva – tai neatskleista paslaptis, Dievo tiesa.


Violetinė

Simbolizuoja kūną ir sielą kaip priešybių vienybę, maištingą pradžią. Psichologiškai atitinka nostalgiją ir atmintį, nes yra raudonos ir mėlynos spalvų mišinys.


Alyvų

Reiškia kančią, šaltumą, atgailą, nerimą ir abejones.


Ruda

Nuolankumas, nusivylimas. Tamsiai ruda – gili gėla.


Juoda

Tai nuodėmingumas, psichologiškai atitinkantis atgailos ir abejonių stadiją, pabaigos simbolis. Taip pat gali reikšti pastovumą ir ištikimybę. Japonijoje juoda spalva – džiaugsmo spalva. Gėlių kompozicijose ji mažina apimtį, kaip fonas stiprina geltonos ir raudonos spalvos efektą.


Pilka

Vilties, draugiškumo, taip pat liūdesio ir nusivylimo simbolis.


Balta

Ryškiai kontrastuoja su visais tamsiais atspalviais, ryškiems deriniams suteikia šviesos ir gyvumo, simbolizuoja amžinybę. Psichologiškai atitinka prašviesėjimą, kilimą, atvirumą ir atlaidumą. Krikščioniškoje meno simbolikoje reiškia skaistumą ir nekaltybę. Kai kuriose tradicijose (Europoje, Kinijoje, Egipte) gali būti gedulo ženklas: baltais drabužiais mirusįjį palydėdavo į naują gyvenimą. Balta taip pat dvejopa spalva. Viena vertus, tai džiaugsmo ir šventės simbolis, kita vertus, senatvės ir mirties.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis