Faktai, kurių iki šiol nežinojote apie kultinę gėlę ir meilės simbolį – rožę

Karališkos gėlėsrožės vertintos visais laikais ir visose šalyse. Atrodytų, visi apie jas žino, visiems jos patinka, tačiau egzistuoja keli įdomūs faktai, kurių ko gero iki šiol apie šias gėles dar nesame girdėję.

–Pasirodo, rožės mūsų planetoje vešėjo ir žydėjo dar prieš atsirandant žmogui. Rožė yra vienas iš pirmųjų sukultūrintų augalų, jos pradėtos auginti jau prieš 3 tūkst. metų prieš mūsų erą, tačiau iš pradžių šios gėlės naudotos gydymo tikslais. 


–„Rožė“ yra gana plati sąvoka, šis pavadinimas apima daugiau nei 400 jų rūšių, ir daugiau nei 25 tūkstančius veislių, tačiau iš visos šios gausybės populiariausios yra arbatinės rožės.


–Rožių gimtine laikomas Kaspijos jūros regionas, tačiau auginti jos pradėtos šiaurinėje Irano dalyje.

Nemažai šalių rožę laiko savo nacionaliniu simboliu, pavyzdžiui, Gruzija, ir JAV Niujorkas, kur rožė nacionaline gėle laikoma nuo 1986 m.


–Skirtingų spalvų rožės simbolizuoja skirtingas vertybes ar savybes. Pavyzdžiui, raudonos rožės simbolizuoja meilę, rožinės – malonę, o oranžinės – žavesį.


–Rožės vienos iš nedaugelio gėlių, turinčių turtingą istoriją. Senovės romėnai rožėmis dekoruodavo pastatų fasadus, o aukštesnio luomo piliečių namuose rožių žiedlapiais buvo barstomos grindys.


–Seniausia pasaulyje rožė auga Hildesheimo mieste Vokietijoje, prie Šv. Marijos katedros. Čia augančiai rožei yra apie 1000 metų, ji tapo šio miesto lankomu objektu. Aukščiausias rožių krūmas auga Naujajame Džersyje – jis siekia kiek daugiau nei penkis metrus.


–Istorija byloja, jog kolekcionuoti rožes pradėjo pirmoji Prancūzijos imperatorienė Joséphine de Beauharnais (Žozefina de Boharnė, 1763-1814), kuri buvo Napoleono žmona. Savo kolekcijoje ji turėjo apie 250 šių gėlių veislių.


–Nieko tikriausiai nenustebins faktas, kad daugiausiai rožių visame pasaulyje užsakoma ir nuperkama vasario 14-ąją, Valentino dieną. Nustebinti gali nebent jų kiekis. Kasmet šių gėlių pardavimo apimtys didėja, tačiau apytikris skaičius yra 100 milijonų rožių, kurios užsakomos būtent šią dieną, todėl nenumatytos oro sąlygos gali atnešti rožių augintojams didelių nuostolių.


–Rožės ne tik puošia gėlynus, bet yra ir vertingas augalas, kuris visame pasaulyje naudojamas kosmetikoje ir kulinarijoje. Iš jų žiedlapių verdamos uogienės, gaminami ledai, likeris, vynas ir kiti gardumynai.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis