10 augalų, kurie mažina įtampą ir valo namus

Stresas veikia mus visus. Dėl to svarbu apgalvoti ne tik raminančias namų spalvas, bet ir tai, kokiais augalais save apsupsime.

1. Alavijas (Aloe barbadensis miller)

Alavijas – vienas lengviausiai auginamų augalų. Jeigu paliksite jį mažame vazonėlyje, jis neaugs didelis, o jeigu persodinsite į didesnį, užaugs didesnis. Tai sukulentams priklausantis augalas, tad šiek tiek nepriežiūros jam nepakenks. Negana to, alavijas pasižymi tam tikromis medicininėmis savybėmis. Jeigu įdėsite šiek tiek alijošiaus į tirštąjį kokteilį ar sultis, jis atliks detoksikavimo funkciją. Taip pat alaviju galima gydyti įdrėskimus ir nudegimus. Dar jis puikiai išvalo oro teršalus. Jeigu jūsų namuose oro kokybė labai prasta, ant alavijo atsiras rudos dėmės. Šiam augalui patinka šiluma ir saulė.

2. Gebenė lipikė (Hedera helix)

NASA nustatė, kad gebenė lipikė yra viena geriausiai valančių orą, tačiau būkite atsargūs! Gebenė lipikė jai neįprastoje aplinkoje elgiasi itin grobikiškai. Šį augalą labai paprasta auginti, tačiau jeigu jūsų apylinkėse ji natūraliai neauga (yra atvežtinis augalas), tuomet geriau ją auginti namuose vazone. Gebenei lipikei patinka vidutinė temperatūra ir vidutinis saulėtumas.

3. Brazilinis kaučiukmedis (Hevea brasiliensis)

Brazilinis kaučiukmedis labai greitai auga ir yra nereiklus. Šis augalas veši prastai apšviestose ir vėsiose patalpose, todėl brazilinis kaučiukmedis puikiai tinka namams, kur nėra daug tiesioginių saulės spindulių. Tai puikus oro valytojas, kuris namuose sukurs švaresnę ir atsipalaivadimu alsuojančią aplinką.

4. Sraiginė vėzdūnė (Spathiphyllum cochlearispathum)

Sraiginė vėzdūnė taip pat yra lengvai auginamas augalas, periodiškai apdovanojantis mus baltais žiedais. Kaip ir alavijas, ji išaugs labai didelė, jeigu persodinsite į didesnį vazoną ir liks maža mažame. Sraiginei vėzdūnei patinka pavėsis ir vėsesnė temperatūra, ji puikiai valo įvairius buityje pasitaikančius toksinus.

5. Trijuostė sansevjera (Sansevieria trifasciata)

Trijuostė sansevjera yra dar vienas labai atsparus ir lengvai prižiūrimas augalas. Jai išgyventi reikia visai nedaug vandens ir saulės šviesos. Šis augalas puikiai tiks nuolat užmirštamam jūsų namų kampui papuošti. Trijuostė sansevjera šiek tiek skiriasi nuo likusių jūsų namuose augančių augalų. Dienos metu šie augalai sugeria anglies dvideginį, o naktimis išskiria deguonį. Todėl šis augalas puikiai tinka miegamajam kambariui, kadangi naktimis išskiriamas deguonis padės jums geriau išsimiegoti ir atsikelti žvalesniems.

6. Palmikė (Chamaedorea)

Palmikė taip pat įtraukta į NASA sudarytą geriausiai orą valančių augalų sąrašą. Ypač gerai ji išvalo benzeną ir trichloretileną, tačiau reikalauja kiek daugiau priežiūros nei aukščiau išvardinti augalai. Palmikėms patinka daug vandens, pavėsis ar netiesioginė saulės šviesa. Dėl to tai puikus augalas virtuvei. Pavyzdžiui, galite pasistatyti palmikę netoli kriauklės. Kiekvieną kartą plaudami indus prisiminsite, kad ją reikia palieti.

7. Paprastasis filodendras (Philodendron bipinnatifidum)

Filodendrų įvairovė labai didelė. Vienų lapai yra ilgi, primenantys pirštus. Kitų lapai skylėti. Būna apvalių lapų, bet būna ir širdies formos. Tai labai populiarus naminis augalas. Jis lengvai auga ir nereikalauja daug priežiūros. Kaip ir gebenė lipikė, filodendras gerai sugeria formaldehidą ir prižiūrimas gali augti kelis dešimtmečius. Šiam augalui reikia vidutinio kiekio vandens ir šiek tiek saulės šviesos, tačiau tai neturėtų būti tiesioginiai saulės spinduliai.

8. Kuokštinis chlorofitas (Chlorophytum comosum)

Jeigu jums patinka kuokštinis chlorofitas, žinokite, kad tai „nemirtingas“ augalas. Tinkamai prižiūrimas jis gali augti metų metus. Jeigu atidžiau apsidairysite savo tėvų namuose, turbūt rasite šį augalą, kurį prisimenate ten nuo pat vaikystės. Tačiau kuokštinis chlorofitas nemirtingas ne vien dėl savo ilgaamžiškumo. Subrendęs kuokštinis chlorofitas pradeda leisti vieną po kitos atžalas. Jas galima nukirpti, pasodinti į žemę ir netrukus namuose turėti dešimtis tokių augalų. Štai kodėl tai vienas labiausiai paplitusių augalų. Šis lengvai auginamas augalas sugeria benzeną, formaldehidą, anglies monoksidą ir ksileną. Kuokštiniams chlorofitams patinka augti šešėlyje, taip pat saikingas vandens kiekis.

9. Blyškioji dracena (Dracaena braunii)

Dracena gali išaugti iki lubų, net iki puspenkto metro aukščio, tačiau palikus ją mažesniame vazone, to tikrai nenutiks. Šie gražūs augalai garsėja tuo, kad pašalina ksileną, trichloroetileną ir formaldehidą. Dracenoms reikia daug šviesos ir saikingai vandens.

10. Skindapas (Epipremnum aureum)

Paskutinis, tačiau tikrai ne blogiausias kone mitinis nesunaikinamas augalas – skindapas. Jis į NASA sąrašą pateko dėl savo gebėjimo iš oro lengvai išvalyti formaldehidą. Skindapas yra labai atsparus augalas. Tai vijoklinis augalas, tad galima auginti pakabintame vazone. Jis augs tol, kol pasieks grindis. Skindapui patinka vėsi temperatūra, nedaug šviesos ir nors jie mėgsta vandenį, nenunyks net rimtai neprižiūrimi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis