Mažas sodas: kaip susikurti mielą akiai rožyną

Žiūrėdami į didžiulius sodus mažų sklypų savininkai pavyzdžiai dūsauja: „Ech, kad man tiek vietos, tai prisodinčiau visko...“ Nedūsaukite – sukurti gražų rožyną mažoje erdvė sudėtinga, bet įmanoma.

Mąstykime pozityviai – mažą sodą kur kas lengviau prižiūrėti. Rožynui tai ypač aktualu, juk rožėms reikia ypač daug dėmesio. Pasitelkus vieną kitą gudrybę, jūsų mažas rožynas neatrodys ankštas, priešingai – bus jaukus, kamerinis.


Pasiskolintas įvaizdis


Iš pradžių pasinaudokite japonų patirtimi. Jie taiko pasiskolinto įvaizdžio metodą. Kritišku žvilgsniu apžvelkite savo sodo ribas. Galbūt už tvoros auga gražus medis ar atsiveria gražus reginys į upę, mišką ar ežerą? Pabandykite įtraukti juos į sodo vizualų reginį, pasitelkdami „nematomą“ tinklinę tvorą ar pasodindami pora krūmų prie tvoros taip, kad jie vienytų kompoziciją iš abiejų pusių.


Tiem, kas gražių vaizdų aplink savo sodą neturi, patartina maksimaliai užmaskuoti tvorą – aiškios ribos sukuria ribotos erdvės pojūtį, kurio stengiamės išvengti. Stenkitės sodinti augalus ne eile palei tvorą, nes tada ir vėl nubrėšite ribą, tik žalią. Pasodinkite pirmame plane kelis krūmus rožių, kurie iš dalies užstos tai, kas auga už jų, tai vizualiai praplės ribas. Svarbiausia išlaikyti atviros ir užsodintos erdvės balansą. Sodas, kur rožės auga kiekviename žemės lopinėlyje, gali atrodyti perkrautas, todėl palikite kelias žalias saleles, į kurias žiūrėdamos pailsės akys.


Shutterstock nuotr.


Vingiuoti takeliai


Jei jūsų sodas nedidelis, tiesios linijos ne jums. Spinduliniai takeliai, stačiakampiai gėlynai vizualiai mažina erdvę. Taigi takeliai turi būti vingiuoti, gėlynų linijos išlenktos. Kad būtų patogu vaikščioti, išlenkti galima tik takelių galus, o bendrą erdvę palikti tiesią. Tiesa, takelis tokiu atveju bus platus. Prie posūkio patartina pasodinti vijoklinę rožę ir įsmeigti stulpą – krūmas iš dalies užstos vaizdą, svečiai spėlios, kas gi laukia už posūkio. Nedarykite gėlynų iš vienodo ūgio augalų, vaizdas bus plokščias. Geriausia, jei kompozicijoje bus ir aukštų, ir žemų augalų. Didelis rožių krūmas ar vijoklinė rožė besisukanti aplink kartį bus kompozicijos centras.


Kamieninės rožės


Didžiuliai vijoklinių rožių krūmai gražūs, bet kai kuriose vietose gali atrodyti per daug masyvūs. Ką daryti, jei norisi didesnio rožių krūmo, o vietos nėra? Išeitis – kamieninės rožės. Jas auginti nėra sunku, žinant, kaip auginti, o vizualiai jos be galo gražiai atrodo. Vienintelis kamieninių rožių minusas – kaina. Jų sodinukai žymiai brangesni už kitus, o eiliniams sodininkams patiems jas užsiauginti sunku.


Rinktis galima iš daugybės rūšių, priklausomai nuo pageidavimų. Dideli krūmai su kaskadinėmis šakomis yra „Rosarium Uetersen“, „Guirlande d’Amour“ rūšių. Pūsti žydintys rutuliai – angliškų rožių rūšių („Crocus Rose“, „Lady Emma Hamilton“, „Golden Celebration“), gausiai žydi ir žemesnės yra „Leonardo de Vinci“, „The Fairy“, „Sweet Haze“ rūšių rožės.


Shutterstock nuotr.


Kaip auginti kamienines rožes


-Kad ir ką rašytų užsienio leidiniuose, kamieninės rožės mūsų klimato juostoje žiemoja gulomis. Rudenį reikia krūmus apkaupti ir paguldyti ant žemės. Nelenkite kamieno, galite nulaužti. Nebijokite pakenkti šaknims – pavasarį rožės greitai užsiaugina naujų.


-Pasodinus kamienines rožes karūna būtina apsukti drėgna medžiaga (galima tiesiog laikraščiu) ir aprišti plastikiniu maišu. Taip daroma tam, kad karūna neperdžiūtų, kol prigis šaknys. Apdangalą reikia periodiškai nukelti ir patikrinti, ar neišsausėjo karūna. Kai tik pumpurai ims augti, apdangalą galima nuimti.


-Būtinai pririškite krūmą prie atramos. Be pagrindo krūmas gali nulūžti nuo šakelių ir žiedų svorio. Atrama turi baigtis kiek žemiau karūnos.


-Jei turite vėsų, sausą rūsį, galima pamėginti auginti krūmines rožes dideliuose induose Tada žiemą jas tiesiog sunešite į rūsį, o pavasarį vėl išnešite.


Shutterstock nuotr.


Mažos rožės


Mažutės rožės (floribundinės, patio porūšio) – sukurtos mažiems vazonams. Net jei jūsų sodas – pora dėžių balkone, tarp mažų rožių tikrai rasite sau tinkamų. Rinkitės šiuolaikines rūšis, atsparias ligoms, skirtas atviroms erdvėms. Mažos rožytės, parduodamos vazonėliuose žydinčios auginti lauke netinka – persodinus į žemę teks ilgai laukti, kol jos prigis, be to, jos dažnai serga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis