Pavyks beveik kiekvienam: mandarinmedis – iš kauliuko!

Pavasarį vienas iš įdomesnių užsiėmimų, gyvenant nedideliame bute – bandymai užsiauginti vaismedžius iš prekybos centruose įsigytų vaisių. Tikrai smagu, kai iš kauliuko ar sėklos išauga augalas vaisiais kvepiančiais lapeliais. Todėl šį kartą dalinamės patarimais ir tiksliais žingsniais, kaip užsiauginti mandarinmedį iš sėklos.

Mandarinmedžio kauliuko daiginimas


Visų pirma, reikės pasirūpinti sėklomis – tiksliau, mandarinų kauliukais, kuriuos galite išsirinkti iš paprastame prekybos centre pirktų mandarinų. Kadangi ne visos sėklos gali sudygti, pasiruoškite jų daugiau, netgi 8-10 kauliukų.


Dabar reikės sėklas išbrinkinti. Suvyniokite į drobės gabalėlį ir kelias dienas drėkinkite vandeniu. Geriausia žemė mandarinmedžiams – specialus citrusiniams augalams skirtas žemės mišinys, tačiau tiks ir bent koks kitas purus mišinys. Galima ir pačiam pasigaminti – sumaišyti kompostą ir purų dirvožemį. Mišinys, pagamintas durpių pagrindu, čia visiškai netiks – tokio nepirkite ir negaminkite.


Nepamirškite drenažo. Mandarinmedžių sėklos daiginamos ilgai, pirmieji daigeliai gali pasirodyti tik po 2-3 savaičių, o gal net ir po mėnesio. Išvis, jie auga labai lėtai, o kartais netgi ir visai nustoja augti. Kantrybė ir entuziazmas turi būti Jūsų palydovas, jei ryžotės auginti mandarinmedį.


Mandarinmedžio auginimas


Šiaip šis augalas nėra kaprizingas ar įnoringas, lyginant ne tik su kitais citrusiniais, bet ir su kitų rūšių augalais, tačiau tam tikrų priežiūros taisyklių teks laikytis. Pati svarbiausia taisyklė – pakankamas saulės šviesos kiekis. Mandarinmedžiui būtina saulės šviesa ne mažiau kaip 12 valandų kasdien ištisus metus.


Taip pat šiam augalui patinka ir drėgmė. Vasarą reikia laistyti gausiai, žiemą – mažiau, bet žemė jokiais būdais negali išdžiūti. Taip pat lapus reikia kasdien nupurkšti vandeniu, filtruotu ar net virintu, kad kompensuotumėte oro sausumą. Idealu, jei šalia galite pastatyti mažą kambarinį fontanėlį.


Medeliui augant, jis turi būti persodinamas į didesnį vazoną. Geriausia – žiemos pabaigoje ar pavasario pradžioje. Vazonas turi būti 3-5 cm. didesnis už ankstesnįjį. Persodinama su visa žeme, kad kuo mažiau pakenktumėte šaknų sistemai.

Shutterstock nuotr.


Persodinus augalą, už kelių savaičių turi prasidėti aktyvaus augimo periodas. Šie augimo suintensyvėjimai bus kelis kartus pavasario-vasaros metu. Tokiu laikotarpiu augalą būtina papildomai patręšti mineralinėmis bei organinėmis trąšomis. Patarimas: puikiai žemę patręš naudotos arbatžolės – paskleiskite vazone ir užberkite žemės sluoksniu.


Namuose užauginti mandarinmedžiai būna miniatiūriniai, iki 1,5 m. aukščio, tad puikiai atrodo ir puošia kambarį, net jei ir neveda vaisių. Tačiau kai medelis apsipila kvepiančiais žiedais, o vėliau – ir vaisiais, jis tampa pagrindiniu akcentu kambaryje.


Mandarinmedžio skiepijimas, kad sulauktumėte vaisių


Jei norite, kad medelis vestų vaisių, jį reikės skiepyti. Vaisius gali vesti ir be skiepo, tačiau tai užtruks tikrai ilgai. Be to, vaisiai bus maži ir rūgštūs. Geriausias laikas skiepui – balandis ar gegužės pradžia. Tuomet augalas išskiria daugiausiai sulos. Tačiau nieko baisaus, jei skiepysite rugpjūtį – tai taip pat pakankamai palankus laikas skiepui. Kaip vyksta skiepijimas?


Geriausias skiepas mandarinmedžiui – kitas citrusinis augalas. Pats įskiepijimo procesas turi būti greitas, tikslus ir sterilus. Pasiruoškite: įskiepį, elastinę juostelę, sodo tepalo, specialų peilį. Įskiepio viršuje turi būti pumpuras, nes iš jo formuosis šakelė.


Shutterstock nuotr.


Maždaug 7 cm nuo žemės aukštyje augalo kamieną nuvalykite, aštriu specialiu peiliu žievėje įrėžkite T raidės formos įpjovas. Nepažeiskite medienos! Viršutinė įpjova turi būti maždaug 1 cm., vertikalioji – apie 2,5 cm. ilgio.


Tuomet peilio galiuku atvėrus žievę, atsargiai, laikant už lapkočio, į susidariusę „kišenėlę“ dedamas įskiepis. Įpjovas sutepkite sodiniu pikiu ir apvyniokite elastine juostele. Įskiepio vietoje turi matytis tik lapkotis su lapeliu.


Paskiepytą augalą reiktų palepinti – sumeistraukite jam miniatiūrinį šiltnamiuką. Tam puikiai tiks paprastas polietileninis maišelis ar speciali šiltnamio plėvelė. Tačiau nelaikykite „šiltnamėlyje“ augalo visą laiką. Periodiškai atidarykite, pravėdinkite. Praėjus 2-3 savaitėms jau matysite, ar įskiepis prigijo. Jei lapkotis sudžiūvo ir pajuodavo – kažkas buvo atlikta neteisingai, skiepijimą teks pakartoti.


Jei lapkotis pageltonavo, jį lengvai galima pašalinti nuo kamieno – skiepai pavyko. Tuomet, kai įskiepio šakelė išleis naują pumpurėlį, galima pašalinti elastinę juostelę. Maždaug po trijų savaičių iš pumpurėlio išaugs daigelis. Tuomet reikės daigelį genėti – įstrižu pjūviu apie 5 mm atstumu nuo kamieno. Pjūvio vietą patepkite sodo tepalu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis