Viskas, ką svarbu žinoti apie pakeltas lysves

Pakeltos lysvės nėra naujovė Lietuvoje, jos vis labiau populiarėja. Pakeltose lysvėse galima auginti beveik visas daržoves, patogu jas prižiūrėti. Išimtys yra tik bulvės, kurių šaknims reikia daug vietos, ir kukurūzai, kurie užauga labai aukšti, todėl gali būti sudėtinga nuimti derlių. Pakeltos lysvės yra puikus būdas auginti daržoves, ypač jei vyrauja prastas dirvožemis arba silpna drenažo sistema.

Pakeltas lysves daržovėms, braškėms ir prieskoniniams augalams visiškai nesudėtinga pasidaryti ir patiems greta namo, kad patogiai užsiauginti šviežių salotų, svogūnų, ridikėlių ir kitų įvairiausių daržovių bei kvapniųjų žolelių. Lysvių sieneles galima pagaminti iš įvairiausių medžiagų: tiek iš nuo namo statybų likusių blokelių, plytų, rąstų, tiek ir susikalti iš lentų, pasistatyti iš plastiko ar subetonuoti iš akmenų.

Asmeninio albumo nuotr.

Kodėl reikia įsirengti pakeltą lysvę?

Pakelta lysvė suteikia daug pranašumų. Ją galima pripildyti derlingo dirvožemio, komposto ar specialiai paruošto žemių mišinio ir auginti įvairiausias daržoves bei prieskoninius augalus. Tai aktualu auginant žemaūgius, žeme besidriekiančius augalus, kurių skleidžiamo kvapo, kai jie auga įprastame aukštyje, galite ir nepajusti, taip pat auginant daržoves, kurias reikia nuolat prižiūrėti.

Asmeninio albumo nuotr.

Neįgaliems sodininkams tokios lysvės yra ypač parankios. Padarius gana aukštą lysvę prie jos galės dirbti žmogus, sėdintis invalido vežimėlyje arba tas, kuriam sunku susilenkti arba ilgai stovėti. Lysvės plotis turėtų būti toks, kad ištiesta ranka būtų galima pasiekti kitą jos kraštą ar dvigubai platesnis, jei galima prieiti iš abiejų pusių (1-1,2 m). Tokioje lysvėje sodinti augalus, juos prižiūrėti ir laistyti daug patogiau ir lengviau. Silpnaregiai sodininkai aiškiau matys augalus.
Rengdami pakeltas lysves, pasitelkite į pagalbą vaizduotę. Lysvės nebūtinai turi būti vieno aukščio – kartais skirtingas aukštis atrodo labai įdomiai. Taip pat lysvės gali būti įvairių formų – apskritimo, ovalo ar raitytos formos lysvė gali atrodyti net labai gražiai.

Asmeninio albumo nuotr.

Pakeltose lysvėse pavasarį žemė kur kas greičiau sušyla, todėl daržoves galima sodinti kiek anksčiau nei įprastose lysvėse. Ir jei lysvė yra siaura, ant jos nereikia lipti, taigi žemė nesusispaudžia. Todėl augalo šaknims žymiai lengviau augti kai žemė puri. Tokiose pakeltose lysvėse greičiau išdžiūsta substratas, todėl patartina jų paviršių mulčiuoti vytinta žole ar kitu mulčiu, patogu įsirengti lašelinę laistymo sistemą ir nebus problemų dėl laistymo.
Įsirengus pakeltas lysves, piktžolės nuo takelių ar pievos nebepateks į lysvę, todėl sugaišite gerokai mažiau darbo jas ravėdami. Taip pat nereikės dirbant taip žemai lenktis, tokiu būdu bus tausojama nugara.

Asmeninio albumo nuotr.

Naudojamos medžiagos

Plytos. Pakeltą lysvę galima įrengti iš įvairių medžiagų, todėl pasirinkite tokią, kuri derėtų prie jūsų namo ir aplinkos. Iš plytų labai lengva padaryti lysvę, tačiau jos turi būti atsparios šalčiui. Dažnai lysvės yra rengiamos paprasčiausiai (be skiedinio) sudedant plytas vieną ant kitos, tačiau ruošiant aukštesnes lysves daug patikimiau ir geriau plytas kloti su skiediniu. Dauguma lysvių yra padarytos iš vienos eilės plytų, jas galima sujungti. Daug gražiau atrodo lysvės sienutė iš dviejų plytų eilių. Žemutinėse eilėse palikite skiediniu neužpiltus tarpus, per kuriuos galės ištekėti vandens perteklius.

Raudonos, gelsvos, rudos ar sendintos plytos yra patvariausia ir gražiausiai atrodanti statybinė medžiaga, naudojama pakeltoms lysvėms įrengti. Jų šiltas atspalvis sudaro gražų foną augalams, o pakraščiuose pasodinti žemaūgiai, pavyzdžiui, salotos, bazilikai, čiobreliai sušvelnina lysvės kontūrus.

Betonas ir akmuo. Betono blokelius galima naudoti kaip ir plytas. Ypač populiarūs blokeliai, imituojantys akmens paviršių. Kartais galima įsigyti tokių blokelių sujungtų į grupes, kurios imituoja atskirų akmenų junginius. Naudojant tokius blokelius, padaryti lysvę labai paprasta ir lengva.

Natūralus akmuo yra brangesnis, tačiau galima jų prisirinkti ir patiems. Sienelė iš akmenų turi savotišką atspalvį, formą, sandarą ir atrodo daug gražiau negu lysvės sienutė iš blokelių. Lysvės iš akmenų, kurie paprasčiausiai sudėti nenaudojant cemento skiedinio arba kalkių, sudaro įdealias sąlygas uolienų augalams – daugiametėms gėlėms: uolaskėlėms, vyrskydėms, šilropėms, alpiniams vaistučiams, kalniniams laibeniams ir kt. Tačiau padaryti tokią lysvę gana sudėtinga. Saugiau dirbti, kai lysvės sienos akmenys subetonuoti.

Rąstai ir lentos. Iš rąstų ar pusrąsčių galima padaryti gražiai atrodančias lysves. Rąstų (storis) aukštis gali būti skirtingas, tada lysvės bus banguojančio kontūro. Kartais, kad rąstai tvirčiau gulėtų, dalį jų reikia įkasti į žemę. Geriausios lysvės yra paruoštos iš rąstų ir pripildytos mūsų pačių paruošto komposto arba komposto iš durpių pakaitalo, tokio kaip kokoso pluoštas.
Iš lentų pagamintas paaukštintos lysvės karkasas yra stabilesnis nei paprastai paruošta lysvė. Galima pasirinkti norimą lysvės aukštį – iš vienos, dviejų ar kelių sujungtų lentų. Patartina naudoti dažytas lentas. Iš lysvės vidaus pusės galima įkloti specialią plėvelę.

Asmeninio albumo nuotr.

Kaip padaryti lysves iš plytų ir akmenų?

Lysvės sienos (borteliai) turės atlaikyti nemažą drėgno dirvožemio spaudimą. Slėgimas priklausys nuo lysvės sienų aukščio. Daugumos lysvių aukštis yra apie 30 cm, kad lysvėje būtų lengva dirbti, jos sienas reikia pakelti iki 60-100 cm aukščio.

Jeigu sieną norite daryti aukštesnę kaip 30 cm, jai reikės sumūryti pamatus, to nereikia daryti tada, kai lysvė yra rengiama ant tvirto, geros būklės betoninio pagrindo. Pamatus reikia mūryti dvigubai platesnius už sieną. Kuoliukais ir virvele pažymėkite būsimos sienos vietą ir iškaskite apie 20-30 cm gylio tranšėją. Sutvirtinkite tranšėjus kraštus ir įkalkite pagaliukus, kurie rodytų iki kokio aukščio reikia pripilti betono. Pagaliukai turi būti vienodo lygio. Tranšėją pusiau pripilkite betono, jį suplūkdami ir išlygindami. Džiovinkite keletą dienų ir tik po to ant viršaus statykite sieną.

Statant sieną ant tokio pamato, pirma plytų, akmenų ar betoninių blokelių eilė turi būti klojama žemiau žemės paviršiaus. Statant sieną, reikia dažnai gulsčiuku patikrinti jos vertikalų ir horizantalų lygumą. Norėdami lygiai pakloti plytų arba akmenų eilę, į žemę įkalkite kuoliukus ir tarp jų įtempkite virve. Žemutinėse eilėse palikite keletą tuščių skylių, per kurias iš dirvožemio galės išeiti drėgmė. Ant sienos uždėję viršutinę dekoratyvinę akmenų eilę, sieną užbaigsite ir apsaugosite ją nuo gamtos stichijos – lietaus ir šalčio.

Drėgmė lysvėje ilgiau išsilaikys, jei jos vidų išklosite stora polietileno plėvele, tačiau nepamirškite joje šakėmis padaryti skylių, per kurias galėtų išgaruoti vanduo. Padarius lysvę ant betoninio pagrindo, kietasis sluoksnis padės ją nusausinti. Jei nesate pakankamai patyręs, kad galėtumėte pasidaryti tokią lysvę, samdykite mūrininką, išdėstykite jam savo pageidavimus ir žiūrėkite, kad jis naudotų tinkamas medžiagas.

Asmeninio albumo nuotr.

Pakeltos lysvės iš medienos: rąstų, pusrąsčių ir lentų

Iš rąstų ar pusrąsčių galima padaryti gražiai atrodančias lysves. Rąstų (storis) aukštis gali būti skirtingas, tada lysvės bus banguojančio kontūro. Geriausia naudoti 10x12,5 cm impregnuotus medžio rąstus. Kartais, kad rąstai tvirčiau gulėtų, dalį jų reikia įkasti į žemę. Geriausios lysvės yra paruoštos iš rąstų ir pripildytos mūsų pačių paruošto komposto arba komposto iš durpių pakaitalo, tokio kaip kokoso pluoštas.

Pasirinkite vietą tvirtu pagrindu, ant kurio rengsite lysvę ir kuri tiktų jūsų pasirinktiems augalams. Sujunkite rąstus. Kad būtų saugiau, į rąstus įkalkite metalinį strypą. Paimkite metalinį strypą ir kūju perkalkite rąstus taip, kad bent keli strypo centimetrai sulįstų į žemę.

Asmeninio albumo nuotr.

Iš lentų pagamintas paaukštintos lysvės karkasas yra stabilesnis nei paprastai paruošta lysvė. Galima pasirinkti norimą lysvės aukštį – iš vienos, dviejų ar kelių sujungtų lentų. Patartina naudoti dažytas lentas. Iš lysvės vidaus pusės galima įkloti specialią plėvelę.

Lysvę pripildykite norimo substrato – derlingo dirvožemio ar komposto arba durpių. Prieš pradedant sėti ar sodinti daržoves, lysvę gerai palaistykite. Sėkite ar sodinkite daržoves tinkamu atstumu. Nedarykite pakeltos lysvės ant medinio pagrindo: kai pripilsite žemių ir vandens, lysvės svoris gali padaryti struktūrinės žalos.

Pakeltos lysvės iš plastiko

Plastikinės lentos (1,2m ilgio x 4 cm pločio (storio) x 22 cm aukščio) naudojamos suformuoti pakeltoms lysvėms. Jos taip pat tinka komposto ir smėlio dėžių formavimui. Šios lentos yra tuščiavidurės, tačiau tvirtos, ilgaamžės. Lengvai transportuojamos. Pakeltų lysvių lentų sujungimui naudojamos specialios jungtys.

Patarimai

Dauguma daržovių mėgsta saulėtą vietą, todėl pasirinkite vietą, kur bent 6 valandas per dieną šviečia saulė. Lysvėje, įrentoje šešėlyje, kompostas ilgiau išliks drėgnas ir sudarys palankias sąlygas augti tokiems augalams, kurie mėgsta vėsą, drėgmę ir paūksmę.

Asmeninio albumo nuotr.

Ruošiant lysves dirbamoje žemėje arba pievutėje, svarbiausia nepamiršti prieš supilant gruntą į lysvę, jos dugną iškloti kartono lapais, kad piktžolės nuo takelių negalėtų prasiskverbti šaknimis į lysvę. Vėliau kas 3-5 metai rekomenduojama iš naujo iškloti dugną kartonu ir pripilti papildomai grunto. Jei pakelta lysvė įrengta tiesiogiai ant žemės, ją pildami neužmirškite uždėti metalinio sieto, kad apsaugotumėte daržoves nuo kurmių.

Asmeninio albumo nuotr.

Tarplysvius galima mulčiuoti skalda arba smulkinta medžio žieve, prieš tai išklojus agrodanga. Takai tarp lysvių turi būti ne siauresni kaip 40-50 cm, jei paliekama veja, kad laisvai galima būtų įvažiuoti su žoliapjove.

Asmeninio albumo nuotr.

Kiek į pakeltą lysvę reikia substrato? Substratas, pavyzdžiui, durpės, kompostas, dažniausiai yra supakuotos į maišus, kurių talpa nurodyta litrais. Todėl jums reikia apskaičiuoti lysvės tūrį, padauginus jos aukštį, plotį ir gylį. Gautą skaičių padalykite iš 1000 ir taip gausite savos lysvės tūrį litrais. Pavyzdžiui, pripildyti lysvei, kurios aukštis yra 60 cm, ilgis – 150 cm, plotis – 100 cm, reikės 900 litrų komposto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis