Dekoratyviniai česnakai: nuo pavasario iki rudens

Kodėl verta auginti šiuos česnakus? Viena iš priežasčių – kenkėjai dekoratyviems česnakams nebaisūs: galbūt juos atbaido kvapas. O apie kitus privalumus išsamiau sužinosite būtent šiame straipsnyje.

Nuo pavasario iki rudens


Daug džiaugsmo suteikia pavasarinis svogūninių gėlių žydėjimas, ypač tų, kurias auginti nesudėtinga. O su dekoratyviniais česnakais vargo kaip tik mažai. Jų rūšių, žiedynų formų ir spalvų įvairovė – didžiulė! Česnakų žiedeliai mažučiai, jų daug – sudaro apskritus skėčio formos žiedynus. Kai kurie burbulai siekia net 20 cm, nors daugelis gerokai smulkesni.


Rūšių yra visokių, tad galima sukurti nuo pavasario iki rudens žydintį dekoratyvinių česnakų gėlyną, kur visą sezoną vieni kitus keis įspūdingi žiedų burbulai. Jau gegužę išsiskleidžia karatavinių česnakų žiedai ir gėlyne ilgam užkariauja savo pozicijas. O rugsėjį dar pražysta kampuotieji česnakai – žydintys vėliausiai iš visų česnakų.


Vida Press


Ir po vieną, ir būriu


Ant plono stiebo linguojantys taisyklingi žiedynai gražūs ir pavieniai, jei yra stambūs, kaip, pavyzdžiui, didžiųjų česnakų. Jų stiebai užauga kone iki metro aukščio. Smulkūs gražiausiai atrodo augdami didelėmis grupėmis: dekoratyviai išryškėja tarp žolinių augalų ir gali puošti veją, kad ši neatrodytų nuobodžiai žalia. Žemaūgių veislių česnakus trumpais žiedynstiebiais tinka auginti alpinariumuose ar sodinti į vazonus. Aukštaūgiams reikia ramaus fono: stambūs žiedai gražiai atrodo skleisdamiesi pavieniui ir tarsi natūraliai išblaškyti gėlyne. Jie nepasimeta ir tarp kitų aukštų daugiamečių gėlių. Labiausiai paplitusi česnakų žiedų spalva – alyvinė, violetinė, rožinė. Būna ir geltonų, žydrų, kreminių.


Šios gėlės išsiskiria specifiniu, lengvai atpažįstamu „svogūniniu“ aromatu ir skoniu, juk vis dėlto tai – česnakai. Beje, jaunų pavasarinių lapelių, pavyzdžiui, meškinių česnakų, galima įdėti į salotas. Tinka ir laiškiniai česnakai, o patiekalus gražu papuošti jų žiedais.


Vida Press


Be pretenzijų


Dekoratyviniai česnakai neįnoringi ir beveik nereikalaujantys dėmesio. Pirmenybę jie teikia saulėtoms vietoms, tačiau pakenčia ir pusiau pavėsį. Tiesa, kai šviesos daugiau, žiedų spalva ryškesnė.


Česnakai sėkmingai auga įprastoje žemėje – lengvoje ir saikingai derlingoje. Neblogai pakenčia neilgas sausras ar liūtis, atsparūs ir šalčiams. Svarbiausia, kuo reikia pasirūpinti, kad neužsistovėtų vanduo, nes svogūnėliai gali supūti. Juos tinka sodinti ant šlaito ar užberti drenažo sluoksnį.


Priežiūra panaši į kitų svogūninių gėlių. Lietingą vasarą, kad svogūnėliai nesupūtų, augalus galima iškasti (pasibaigus vegetacijai ir nudžiūvus lapams), o rudenį vėl pasodinti. Tinkamai auginant taip vargti nebūtina, pakaks persodinti kas 3–5 metus. Tiesa, kartais tenka retinti ir dažniau, mat tankiai suaugus svogūnėliams žiedynai smulkėja. Geriausia sodinti ankstyvą pavasarį ir vasaros pabaigoje, kad spėtų gerai įsišaknyti. Dalyti kerą galima atskiriant jaunus svogūnėlius – geriausia tai daryti česnakams nužydėjus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis