Vertikalus daržas: privalumai ir trūkumai

Vertikalioji daržininkystė šiandien yra inovatyvios urbanistinės sodininkystės metodas, nors senovėje vertikaliai augantys ir vertikaliai auginami augalai buvo populiarūs įvairiose kultūrose. Jūs galite auginti ir dekoratyvinius augalus, ir daržoves vertikaliai, nepriklausomai nuo to ar gyvenate mieste, ar kaimiškoje vietovėje. Štai kelios priežastys, kodėl turėtumėte apmąstyti šį pasirinkimą.

Auginkite daugiau mažesnėje erdvėje


Gauti daugiau iš mažesnės erdvės, kai jos trūksta, visada vilioja, ypač mažesniuose žemės plotuose miestuose ir miesteliuose. Net jei turite didesnį kiemą ir galite skirti šiek tiek daržui, yra esminių privalumų auginant daugiau daržovių mažesnėje erdvėje.


Shutterstock nuotr.


Daržo darbų, tokių kaip lysvių parengimas, tarplysvių formavimas ir dirvos kasimas yra gerokai mažiau. Palyginus su didesniu plotu, sutaupote netgi tokiems dalykams, kaip laistymas, trąšoms ir panašiai.


Shutterstock nuotr.


Lengvesnis derliaus nuėmimas


Nugarą lenkiantys derliaus nuėmimo darbai gali būti sudėtingi žmonėms, sergantiems artritu ir kitomis skausmingomis ligomis. Kai kuriems žmonėms, poreikis susilenkti, kai reikia nurinkti daržoves, praktiškai atima visą džiaugsmą iš daržovių ir vaisių auginimo. Kai augalai yra auginami vertikaliai, galima geriau kontroliuoti jų išdėstymą ir perkelti juos į aukštį, kurį lengva pasiekti, norint patikrinti jų sunokimo lygį ir tinkamu laiku nuimti derlių.


Shutterstock nuotr.


Dauguma šakniavaisinių daržovių, tokių kaip morkos ar ridikėliai gali būti auginami vertikaliai išdėstytose dirvožemio "kišenėse". Špinatai, salotos ir kitos lapinės daržovės taip pat gali būti auginamos vertikaliose sistemose. Kai salotos yra auginamos patogiame aukštyje, jų lapų skynimas tampa malonumu.


Shutterstock nuotr.


Apsauga nuo augintinių ir laukinių gyvūnų


Jei auginate katę, šunį ar palaidų vištų, žinote, kad kartais juos sunku atbaidyti nuo jūsų daržovių lysvių ir gėlynų. Iš tikrųjų, jie nori pakapstyti ir sukasti dirvą, o ne jūsų brangiųjų augalų, bet negali atsispirti palaidai ir drėgnai dirvai tvarkingose lysvėse. Geras sprendimas norint išsaugoti augalus yra auginti juos pakeltus nuo žemės lygio.


Shutterstock nuotr.


Jei prižiūrėtame sode į jūsų brangiuosius augalus dažnai kėsinasi laukinės gamtos atstovai, tokie kaip kurmiai, šliužai, sraigės ir panašiai, galite augalus apsaugoti augindami juos pakabintuose loviuose arba pintinėse.


Shutterstock nuotr.


Daugiau tvarkos


Viskas, ką auginate vertikaliame sode yra daugiau mažiau tvarkingai surikiuota. Palyginkite tokio pat augalų kiekio auginimą su auginimu „ant palangės“ – šis pavadinimas sąlyginis, nes vazonai gali būti išsklaidyti praktiškai visur: ant stalviršių, palangių, net laiptų, įvairiose kambariuose, ant grindų ir panašiai. Vertikalus daržas yra labiau organizuotas ir koncentruotas. Ir vis dėlto – nors tokia daržininkystė yra efektyvi neturint daug vietos, ji turi ir tam tikrų trūkumų.


Shutterstock nuotr.


Vieta


Vieta augti augalams yra ribota, kadangi patys vertikalūs sodai dažniausiai turi gana ribotai vietos ir šaknims nėra labai daug erdvės. Dėl šios priežasties gali būti gana sudėtinga auginti didesnius augalus, nebent įrengsite tikrai tvirtą laikančią struktūrą. Šis aspektas riboja auginamų augalų pasirinkimą.


Shutterstock nuotr.


Džiūstantis dirvožemis


Augalų dirvožemis vertikaliame sode išdžiūsta greitai, ypač tuo atveju, jei jie sulaukia daug tiesioginės saulės, o jūs negalite jų perkelti į kitą vietą. Sausas dirvožemis lėtina augalų augimą, o laiku nepasirūpinus, jie pradės vysti.


Shutterstock nuotr.


Taip pat reikėtų atsižvelgti į medžiagas, kurias naudojate kurdami savo vertikalų daržą, kadangi papildomai įkaitusios medžiagos vėliau atsiliepia dirvožemio drėgnumui. Reikėtų vengti metalinių, gerai šviesą sugeriančių talpų, o geriau naudoti neintensyvių spalvų plastiko talpas.


Shutterstock nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis