Idealaus česnakų auginimo ir laikymo paslaptys

Sultingų česnakų galvutės – tobulas barščių akcentas. Be to, česnakai – tai natūralus antibiotikas. Jei jo vartosite kasdien, jokios peršalimo ligos jums nebaisios.

Laikas susipažinti su keliomis subtilybėmis, padėsiančiomis česnakų lysvę įkurdinti be didesnių sunkumų tiesiog ant virtuvės palangės. Juk savomis rankomis užauginto derliaus rinkimas – išskirtinis malonumas ir didžiulis džiaugsmas.

Kai užauginti stambių česnakų?

Tam, kad česnakams sukurtumėte patogias sąlygas augti, rinkitės 20 cm gylio vazoną su skylutėmis drenažui. Česnakų skilteles sodinti derėtų paliekant 10 cm tarpus. Iki vazono kraštelio taip pat turi likti 10 cm, todėl patartina rinktis tikrai didelį vazoną. Dirvą paruošite sumaišę gruntą su smėliu santykiu 3:1. Atskirkite česnakų skilteles; į žemę skilteles sodinkite plokščiuoju galu žemyn – ši sąlyga būtina. Kišant česnakų skilteles į žemę būtina atsižvelgti, kad tarp viršutinės svogūnėlio dalies ir grunto paviršiaus liktų 3 cm dirvos.

Statykite vazoną ant palangės, kad česnakai per parą 8 valandas gautų Saulės šviesos. Augalus reguliariai laistykite. Šią česnakų „girdymo“ procedūrą atlikite vazoną įkeldami į kriauklę ar kokią kitą vietą, kur vanduo galėtų nubėgti. Dirvą laistykite tolygiai purkšdami ją vandeniu. Leiskite vandeniui nubėgti per apatinėje vazono dalyje esančias skylutes.

TAIP PAT SKAITYKITE: Trumpa instrukcija, kaip pasisodinti žieminių česnakų

Kai pasimatys jauni česnakų ūgliai, nepamirškite juos nukarpyti prie pat pagrindo. Derliaus nuėmimas jūsų laukia po 9 mėnesių, kai ūgliai paruduos ir ims džiūti. Labai svarbu gerbti augančius česnakus – šiam augalui reikia daug drėgmės. Jei taip ir elgsitės, galite tikėtis itin gausaus derliaus. Vandenį laistyti naudokite šiltą – 15-18 laipsnių. Ši sąlyga būtina, jei norite džiaugtis didelėmis česnakų galvutėmis.

Ne ką mažiau svarbu žinoti, kaip tinkamai laikyti česnakus namų sąlygomis, kad šie negestų ir džiugintų šeimą kuo ilgiau. Populiaru česnakus laikyti druskoje. Dėkite sausas česnakų galvutes į druską ir nepamirškite indo su druska laikyti sausoje vietoje. Tam, kad česnakai neišdžiūtų, laikykite juos medžiaginiuose maišeliuose. Dar efektyvesnis būdas – pripildyti maišelius svogūnų lukštais ir tik tada dėti česnakus. Patikėkite, tokiomis sąlygomis laikomi česnakai bus lyg tik ką iš lysvės.

Štai dar vienas česnakų laikymo būdas tiems, kurie negali gyventi be šios aštraus ir aromatingo prieskonio. Susmulkinkite česnakus mėsmale, masę sukrėskite į formeles ledukams ir dėkite į šaldiklį. Šis būdas itin patogus, nes galėsite gardinti troškinius, sriubas, daržovių patiekalus ar padažus iš karto, nereikės atlikti jokių papildomų veiksmų – tereikia ištraukti iš šaldiklio ir iš karto jau galima naudoti.

Mažai kam žinoma, tačiau itin naudinga vartoti ant keptuvės apkeptų ar orkaitėje keptų česnakų. Taip paruošti natūralūs antibiotikai kuo puikiausiai įsisavinami, o iš organizmo šalinami šlakai bei toksinai ir svarbiausia – nebelieka jokio kvapo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis