Kaip nepasiklysti besirenkant chrizantemas

Chrizantemos – nuostabios rudens palydovės, galinčios kiekvieno širdį sušildyti gausiu ir ilgu žydėjimu, plačia spalvų gama bei įvairiausiomis žiedų formomis. Dabar grožio mylėtojai mielai perka vazonėliuose išaugintas chrizantemas, vis dažniau pagalvoja, kad vasaros pabaigoje ar net vėlų rudenį šiais gražiais, ryškiaspalviais augalais galima papuošti balkoną, terasą, laiptelius prie namo. Kokios atspariausios šalnoms, kokios gražiausios vienos ar drauge su kitais augalais kompozicijose, kokios tinkamos aplinkai puošti, o kokios labiau tinkamos kapavietėms puošti teiraujamės chrizantemų augintojų Daumanto ir Manto Karpavičių iš Ražiškių (Garliavos sen., Kauno r).

Chrizantemos rudens ir Vėlinių gėlės


Chrizantemos žiedas – ramybės, susimąstymo ir gyvenimo prasmės simbolis. Jei seniau chrizantemas mes buvome labiau įpratę matyti kaip gedulo ženklą, laidotuvių dieną arba kapinėse, tačiau laikui bėgant šis požiūris keičiasi. Chrizantemų didžiulės įvairovės dėka, jos tapo populiarios įvairiomis progomis ir auginamos aplinkai papuošti lauke bei įvairių patalpų interjerui pagyvinti.


Rudenėjant, rugpjūčio – spalio mėnesį, kada gėlynuose „išblunka“ daugiamečių ir vienmečių žydinčių gėlių kilimai, jos vietą užleidžia chrizantemoms. Jų gelsvi, geltoni, balti, rožiniai, kreminiai, bronziniai, violetiniai, raudoni žiedai spindi mūsų gėlynuose, rudenį atgaivina balkonus bei pagyvina terasas, puošniai atrodo šalia spalvingu rudens rūbu pasidabinusių raugerškių, ožekšnių, klevų, raudonlapių ąžuolų, rudeninių astrų, pagyvina spygliuočių grupes.

Šiuo metu, kai naktis iš dienos atima po minutę, o tamsa vis anksčiau apgaubia mus, nenumaldomai artėja – Mirusiųjų ir Visų Šventųjų diena – mirususiųjų prisiminimo, aplankymo ir pagerbimo laikas. Šiuo metu visi šeimos nariai sugrįžta namo, kartu lanko artimųjų kapus, uždega žvakeles, juos išpuošia žalumynais, chrizantemoms, nes dauguma jų pražydinama, būtent Vėlinių dienai. Chrizantemų būna įvairiausių spalvų bei formų žiedais. Ruošiantis šioms šventėms, kapavietę puošiame kukliai, neperkrautai pasodiname į žemę vazoninę chrizantemą ar jų kompoziciją su dekoratyviniais augalais, pamerkiame jų žiedą. Svarbu nepersistengti, nesuardyti visos aplinkos

dermės ir ramybės.


Chrizantemų įvairovė


Spalva ir formos


Šiemet chrizantemos užaugo stambiais, ryškių spalvų žiedais, gražiais simetriškais krūmeliais, nes prie nuolatinės priežiūros buvo ir šioms gėlėms plankios oro sąlygos. Šiltnamiuose ir lauke auginama per 80 chrizantemų veislių, daugybės spalvų ir atspalvių, įvairių formų žiedynais – pilnaviduriais, pusiau pilnaviduriais, spinduliniais, vamzdeliniais, plunksniniais – primenančios jurginus, bitkrėsles, astrus ar mažus rožyčių žiedus. Kasmet auginamos naujienos, Europoje madingos, pas mus dar nematytos ar labai retos chrizantemos. Ankstyvosios chrizantemos pražydo rugpjūčio – rugsėjo mėn., o dabar žydi vidutinio ankstyvumo ir vėlyvosios veislės, praėjus 7-8 savaitėms nuo žiedpumpurių krovimo pradžios, kai diena 14-15 val. ilgio.


Gražiai atrodo kompaktiški smulkiažiedžių, originaliai pusiau stambiažiedžių Time serijos ir itin puošniai stambiažiedžių, dažniausiai vadinamų karališkomis chrizantemos. Seniau dažniausiai kapai buvo puošiami tik baltažiedėmis ar geltonžiedėmis chrizantemomis, dabar pamėgtos ir švelnių pereinamų ar kiek ryškesnių spalvų žiedais, kelių veislių kompozicijos.



Stambiažiedės chrizantemos


Baltažiedės chrizantemos gražiai atrodo vienos ar drauge kompozicijoje su kitų spalvų, skirtingo aukščio chrizantemomis. Vazoninės pilnaviduriais baltais žiedynais: ‘Komoda Blanc‘ – pati populiariausia stambiažiedė chrizantema, išsiskirianti plunksniškais lyg vaškiniais žiedynais; ‘Pigneige Blanc‘ – pusiau rutuliškais žiedynais, išsiskiria gelsvai žalsvu viduriuku; ‘Spiro White‘ – švelniais spinduliniais žiedynais (liežuviškų žiedų vainikėliai išsidėstę spinduliškai nuo centro);


‘Anastasia White‘– itin stambiais spinduliniais žiedynais, kiek aukštesnės už minėtas veisles, tinkamos kompozicijose.

Tinkamos kompozicijose ir aplinkai puošti: ‘Anastasia Green‘ – žaliažiedės stambiažiedės chrizantemos plunksniškais žiedynais, gražios savo originalios žalios spalvos žiedais;


‘Malibu Citron‘ – išsiskiria ryškiai geltonais pusiau rutuliškais puošniais stambiais žiedynais;


‘Banjo Rouge‘ – auksiniai raudoni stambūs rutuliški žiedynai, mažo augumo, žema veislė;


‘Santosh‘– purpuriniai vamzdeliai puošti sidabru – labai originaliais žiedynais, vadinamos “gaudančiomis” (liežuviškų žiedų vainikėliai suaugę į vamzdelius, o galai yra užlenkti),


‘Lolipop‘ – įvairių spalvų puriais pomponiniais žiedynais. Gražiai atrodo vienos spalvos žiedynais arba kelių spalvų derinyje.


Įdomios ir retos


‘Primo pishacea‘ – smulkiažiedė chrizantema įdomiais žaliais žiedais, kompaktiški kereliai, mažo augumo,. dekoratyviniai žiedynai, Originaliai atrodo ką tik pradėję skleistis geltonai žalios spalvos žiedai. Paskui išoriniai žiedyno žiedeliai pradeda šviesėti, įgydami žalsvai gelsvą kreminį atspalvį, kol pilnai išsiskleidžia ir pašviesėja, tik žiedyno viduriukas išlieka žalsvas. Vienu metu ‘Primo pishacea‘ žavi kelių atspalvių žiedais. Gražiai atrodo vieni augalai, tinka auginti su kitų chrizantemų vienspalvėmis veislėmis, žydinčiomis geltonais, oranžiniais, rožiniais ar violetiniais žiedais, deriniuose su foniniais lapiniais augalais.


‘Anastasia Green‘ – žaliažiedė stambiažiedė chrizantema įprastai auginama skinimui. Žiedynai

plunksniški, iki 15 cm skersmens. Pritaikius specialią auginimo technologiją galima auginti ir vazonuose kaip aukštesnę krūminę chrizantemą. Ypač tinka auginti kompozicijose su šviesesnių, švelnesnių ar net ryškesnių spalvų chrizantemomis.


„Asorti“ – skirtingas chrizantemų aukštis ir žaismingos žiedų spalvos. Prieš kelerius metus D. ir M. Karpavičiai pabandė į vieną didesnį vazoną sodinti 5–7 spalvų chrizantemas. Žmonės nėra konservatyvūs, jiems patinka naujovės. Šiemet tokiose kompzicijose sodino ir skirtingo aukščio veisles – augalus išdėstė pakopomis nuo žemiausių iki aukščiausių chrizantemų kaip krepšelyje. Gavosi įdomūs deriniai, tinkami kapinėms ir namų aplinkai puošti.

Kompozicijose „Asorti“ žaismingai atrodo įvairios veislės pagal aukštį, žiedynų formą, spalvą. Dera stambiažiedės karališkos: žemesnės – ‘Banjo Rouge‘, ‘Malibu Citron‘, ‘Pigneige‘,‘Komoda Blanc‘ su aukštesnėmis stambiažiedėmis - ‘Anastasia White‘, ‘Anastasia Green‘, ‘Anastasia Orange‘, įvairių spalvų pomponinėmis ‘Lolipop‘. Kompozicijose efektingai atrodo ‘Zembla‘ – baltais žiedynais su šviesiai žaliu viduriuku, kiek stambesniais žiedynais nei ‘Lolipop‘ ir ‘Zembla lime‘ su žalsvais apatinių žiedlapių potėpiais.


Chrizantemų ir kitų augalų kompozicijos


Time grupės chrizantemos. Daugybę metų auginamos populiarios Time grupės chrizantemos, kasmet praturtinamos spalvinės gamos įvairove. Pavyzdžiui, rožiniais žiedynais - ‘Mayfield‘, ‘Milwaukee‘, ryškiai geltonais - ‘Cozy‘, baltais - ‘Delavare‘, ‘Willowbrook‘. Kuriami spalvingi chrizantemų deriniai su foniniais augalais.


Su santolina. Dubenėliuose su chrizantemomis itin dera sidabrinia lapija santolina. Tai daugiametis augalas, dauginamas kerelio dalijimu, sodinamas kompozicijose drauge su chrizantemų daigais. Pilkos spalvos fone išryškėja chrizantemų žiedynų spalva ir forma – Time grupės chrizantemos rožiniais žiedynais ‘Mayfield‘ ir geltonžiedė ‘Cozy‘. Išskirtinis duetas rožiniais vamzdelio tipo žiedynais stambiažiedės chrizantemos ‘Santosh‘ ir santolinos sidabrinio ažūro.


Su šlamučiu. Daugiametis šlamutis yra puikus chrizantemų palydovas kuriamose kompozicijose. Šlamutis dauginamas auginiais. Pilkos spalvos lapija išryškina Time grupės ‘Cozy‘ grožį.


Su viksvameldžiu. Baltažiedės chrizantemos ‘Delaware‘ – kremiškai balti žiedynai su žalsvu akcentu, ‘Willowbrook‘ – baltos spalvos stabilumas susijungia su žalios spalvos gležnomis lapų formomis. Viksvameldis dauginamas kerelio dalijimu ir sėklomis. Su viksvameldžiu dera ir ir kitų spalvų bei atspalvių chrizantemos.


Su viksva ‘The beatles‘. Nepakartojamas baltažiedės chrizantemos ‘Willowbrook‘ ir dekoratyvios viksvos derinys. Kaip paveiksle spalvą praturtina apvalios, lanksčios viksvos ‘The beatles‘ linijos.


Su unikalios formos viksva dera ir ir kitų spalvų bei atspalvių chrizantemos.


Kontrastingų spalvų kompozicijos


Iš chrizantemų įvairių spalvų kuriamos kompozicijos. Jomis tinka puošti savo kiemą, kapus.


‘Jasoda‘ Mix – lauke išauginti smulkiažiedžių mažo augumo, žemi spalvingi kupoliukai. Dominuoja – geltona, rožinė, balta spalvos.


Šiltnamyje išaugintos spindulinės chrizantemos: ‘Corto‘ mix – penkios spalvos viename: geltona, rožinė, balta, purpurinė, oranžiniai ruda ir ‘Spiro‘ mix – stambesniais žiedynais nei ‘Corto‘ mix – keturios spalvos viename: balta, geltona, oranžinė, alyvinė. ‘Lolipop‘ mix žavi spalvingumu – balta, rausvai alyvinė, raudonai ruda, oranžinė ir puriais pomponiniais žiedynais.


Švelnios ar ryškesnės spalvos?


Dėl spalvos pasirinkimo ir didelės galimybės. Vieni žmonės mėgsta švelnesniais, kiti – ryškesniais, tiesiog visiems galima pasirinkti pagal skonį. Mėgiamos rausvos ir rožinės spalvos. Pavyzdžiui, ‘Melisa Rose‘ – 6 cm skersmens rožiniais dekoratyviniais žiedynais, mažo augumo, kompaktiški kereliai. Švelnių spalvų chrizantemos ‘Vinci Blanc‘, augintos šiltnamyje švelnesniais žiedynais, augintos lauke įgauna ryškesnį geltoną atspalvį. Tad žiedų spalvos ryškumas priklauso ne tik nuo pačios veislės, bet ir nuo drėgmės bei tręšimo.


Praktiniai patarimai


Temperatūra. Chrizantemos yra ne šilumamėgiai augalai. Atskirais auginimo laikotarpiais chrizantemoms reikalinga skirtinga temperatūra: augančioms palaikykite -15-17 oC, vystantis žiedpumpuriams – 14-16 oC, o pradėjus skleistis žiedams sumažinkite iki 10-12 oC. Laikant aukštesnę temperatūrą, chrizantemos ištįsta, kereliai užauga nekompaktiški, žiedai – išblukusių spalvų, apvytę. Tad šiltnamyje palaikydami aukštesnę temperatūrą, tikrai neužauginsite puikių chrizantemų.


Žydėjimo paankstinimas. Kad anksčiau chrizantemos pražystų, jas galima pritemdyti apgaubus rėmus specialia juoda plėvele: nuo 18 val. vakaro iki 8 val. ryto, kol susiformuos žiedai. Tai ypač svarbu chrizantemų vėlyvosioms veislėms, kad suspėtų pražysti iki Vėlinių. Pritemdyti augalai paprastai pražysta 7-15 dienų anksčiau nei pritemdyti.


Tręšimas. Lauke ar šiltnamiuose auginant didesnį vazoninių chrizantemų kiekį, ekonomiška augalus laistyti ir tręšti lašelinės sistemos pagalba – tai yra labai patogu ir naudinga, nes augalai išauga visiškai vienodi, gražūs, kompaktiški kupsteliai sodriai ryškių spalvų žiedeliais, per kurių gausumą tiesiog nesimato chrizantemų stiebų ir lapų, o taip pat sutaupoma trąšų.


Šalnoms atspriausios yra vėlyvųjų veislių chrizantemos. Kai kurios ištveria iki – 5 oC šaltį, tai smulkiažiedės geltonais ir gelsvais žiedais chrizantemos. Net nušalus žiedams ir lapams ne visada žūsta stiebų apačia ir šaknys. Nukirpus pažeistus stiebelius, chrizantemas galima laikyti per žiemą. Atsparesnės šalčiui chrizantemų veislės žiemoja lauke, o jautresnes reikia per žiemą laikyti vėsioje patalpoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis