Kalėdinė žvaigždė – kaip rūpintis puošniąja puansetija?

Kai parduotuvėse atsiranda puansetijos, iškart tampa akivaizdu, kad Kalėdos ne už kalnų. Puošnialapis augalas yra neatsiejama šio prieššventinio laikotarpio dalis, beveik kaip Advento vainikas. Papasakosime, kaip reikia rūpintis šiuo augalu, kad jis kuo ilgiau išsilaikytų puošnus ir spalvingas patalpoje.

Ruošiantis Kalėdoms, puansetija (lot. Euphorbia pulcherrima) neabejotinai yra vienas iš augalų, kuris suteikia namams šventinę atmosferą, todėl jau dabar vertėtų dairytis šio augalo. Nors dažniausiai mes kasmet perkame naują puansetiją, iš tiesų tai daugiametis augalas, ir jei ja tinkamai rūpinsimės ir prižiūrėsime, gali pavykti ją išsaugoti iki ateinančių metų švenčių.


Shutterstock nuotr.


Nepriklausomai nuo to, kokios spalvos puansetiją įsigijote – baltą, rožinę, ryškiai raudoną ar vyšninę – jas visas reikia prižiūrėti vienodai. Renkantis puansetiją, reikėtų apžiūrėti jos smulkius žiedelius (lapus žiedyno viduryje). Geriausia rinktis augalą, kurio žiedai dar pumpuruose ar vos pražydę – taip puošnieji žiedai jus džiugins ilgiau. Įsigiję parduotuvėje vazoną su puansetija, pasirūpinkite, kad pakeliui namo augalas nesušaltų – įvyniokite vazonėlį į laikraštį, popierių ar įdėkite į maišelį, kad lapai nenušaltų šaltyje ir vėjyje.


Parsigabenę augalą namo, suraskite jam tokią vietą, kurioje jį džiugintų rytinės saulės spinduliai, o likusią dienos dalį jis būtų šešėlyje – puansetijai pavėsis būtinas. Puansetijoms nepatinka patalpos, kur labai sausas oras, todėl laikykite šį augalą kiek atokiau nuo radiatorių ir kitų šildymo elementų, pataria specialistai.


Puansetijoms patinka vidutinė temperatūra: nuo +16 iki +18 C. Turėkite omenyje, kad pieno pavidalo puansetijų sultys gali sukelti alerginę reakciją, todėl saugiau būtų nestatyti šio augalo vaikams ir naminiams gyvūnams lengvai pasiekiamoje vietoje. Jei staiga ėmė kristi puansetijos lapai ar pasirodė kitų negerų požymių, gali būti, kad jai nepatiko staigūs temperatūrų svyravimai.


Shutterstock nuotr.


Taip pat šį augalą derėtų saugoti nuo skersvėjų. Jei nebus užtikrintos tinkamos sąlygos, gali pasirodyti ir kenkėjų. Pavyzdžiui, jei perlaistysite, gali atsirasti pilkasis puvinys, o jei oras per sausas, augalą gali užpulti pūkuotas skydamaris. Kai tinkama vieta surasta, reikėtų pasirūpinti kasdiene puansetijos priežiūra, kad ji neprarastų savo puošnios lapijos. Nereikėtų persistengti ją laistant. Jei lapai sveiki ir gražūs, laistyti reikia tik tada, kai viršutinis žemės sluoksnis sausas.


Jei perlaistėte, vandenį iš lėkštelės reikėtų nupilti, kitaip gali pradėti pūti šaknys. Kalbant apie papildomą šio augalo priežiūrą, puansetijos tręšiamos kaip ir kiti žydintys kambariniai augalai – joms tinka universalios trąšos. Tręšti nereikėtų per dažnai, užtenka patręšti kartą per dvi savaites arba net dar rečiau, priklausomai nuo augalo būklės ir gyvenimo sąlygų. Apvytusius lapus reikia nugnybti.


Po kokių dviejų mėnesių puansetija ims nykti ir grimzti į ramybės laikotarpį – ir būtent tada reikės nuspręsti, ar bandyti išsaugoti augalą iki kitų švenčių, ar ieškoti naujo. Jei nuspręsite išsaugoti, laikykite vazonėlį vėsiai iki pavasario, o tada nupjaukite jo stiebą, palikdami nedidelę jo dalį.


Tada galima pasodinti puansetiją lauke – geriausia pavėsyje, derlingame, neutraliame dirvožemyje ir po truputį pradėti reguliariai tręšti. Taip derėtų tęsti iki rudens pradžios, kai atsiras kuplūs lapai. Artėjant šalnoms, puansetiją reikėtų parsinešti į vidų, jei įmanoma į tamsesnę vietą. Po kokių dviejų mėnesių lapai po truputį vėl taps spalvingi.


Shutterstock nuotr.


Net jei puansetiją prižiūrite tinkamai, pagal visus nurodymus, ji nebūtinai išgyvens iki kitų metų. Tai priklauso ne tik nuo priežiūros, bet ir nuo to, iš kur šis augalas buvo atvežtas. Iš tolimų kraštų atvežtas augalas gali nespėti prisitaikyti prie mūsų klimato sąlygų, todėl geriau ieškoti mūsų kraštų daigynuose užaugintų puansetijų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis