6 salotos ir mišrainės Naujųjų metų sutikimui

Namus jau pasipuošėme prieš Kalėdas, dovanos jau gautos ir išvyniotos, Kūčių ir Kalėdų valgiai suvalgyti, tad Naujiesiems metams reikia sugalvoti naujų neįprastų ar tiesiog nesudėtingų patiekalų. Didžiausią dalį naujametinio meniu sudaro salotos ir mišrainės. Lengvos ir sočios, tradicinės arba egzotiškos, bet būtinai ryškios ir gardžios, būtent jos stalui suteikia naujametinį įspūdį. Tikimės, kad mūsų sudarytas salotų su mėsa, žuvimi ir jūros gėrybėmis rinkinys padės jums ruošiant šventinį stalą: nepamiršite senos geros klasikos, bet būtinai išbandykite ką nors nauja ir neįprasta.

1. Mišrainė „Granatų apyrankė“


Produktai:

4 porcijoms

1 vištienos krūtinėlės filė

2 svogūnai

150 g kietojo sūrio

1 burokėlis

1 granatas

3 kiaušiniai

3-4 valg. šaukšt. majonezo

50 g graikiškų riešutų

druskos, pipirų pagal skonį


Gaminimas:

1. Vištienos filė išvirkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais, pasūdykite. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir apkepinkite svogūnus, kol pageltonuos.


2. Morkas nuplaukite, išvirkite, nulupkite, sutarkuokite stambia tarka. Kiaušinius išvirkite, nulupkite. Kiaušinius ir sūrį sutarkuokite stambia tarka. Riešutus stambiai sukapokite. Burokėlį išvirkite, nulupkite, ir taip pat sutarkuokite stambia tarka. Granatą išsmulkinkite sėklelėmis.


3. Dideliame dubenyje apskritimo forma išdėliokite pirmą sluoksnį – vištienos filė. Apibarstykite pipirais. Ant viršaus sudėkite apkepintus svogūnus ir aptepkite plonu majonezo sluoksniu. Tada sudėkite morkas, vėl aptepkite majonezu. Kitas sluoksnis – tarkuotas burokėlis, po to virti ir supjaustyti kiaušiniai, vėl aptepkite majonezu, apibarstykite tarkuotu sūriu ir graikiškais riešutais, vėl aptepkite majonezu ir viršų papuoškite granatų sėklelėmis. Mišrainę palaikykite 3–4 valandas šaldytuve, o dar geriau visą naktį.


2. Baltoji mišrainė


Produktai:

4 porcijoms

200 g virtos dešros

2–3 bulvės

1 obuolys

2 švieži agurkai

1 kiaušinis

8 valg. šaukštai konservuotų žaliųjų žirnelių

1 kuokštas svogūnų laiškų

100 g majonezo

1 vidutinio dydžio morka


Gaminimas:

1. Bulves ir morkas kruopščiai nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu, užvirinkite ir pavirkite 20 min. Po to nupilkite vandenį, palikite daržoves ataušti, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.


2. Kietai išvirkite kiaušinį, apliekite šaltu vandeniu, nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Obuolį nuplaukite, perpjaukite į 4 dalis, išimkite sėklalizdį ir smulkiai supjaustykite. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galus, perpjaukite kiekvieną per pusę ir supjaustykite kubeliais. Dešrą supjaustykite kubeliais. Svogūnų laiškus nuplaukite ir supjaustykite.


3. Viską išmaišykite, sukrėskite žirnelius, pasūdykite, įberkite pipirų ir įdėkite majonezo.


3. Mišrainė „Šiaurės Venecija“


Produktai:

4 porcijoms

100 g sūdytos lašišos

100 g rūkytos lašišos

100 g traškiųjų gūžinių salotų

200 g jogurto

6 kiaušiniai

1 svogūnas

4 bulvės

1 žalias obuolys


Gaminimas:

1. Iš žuvies išimkite smulkius kaulus, nulupkite odą, minkštimą supjaustykite plonomis juostelėmis arba smulkiais kubeliais.


2. Išvirkite bulves ir kiaušinius. Kiaušinius nulupkite, atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite stambia tarka.


3. Salotas supjaustykite šiaudeliais, svogūnus – smulkiais kubeliais. Išdėliokite sluoksniais į formą su nuimamais šonais: bulves, svogūnus, salotas, sūdytą ir rūkytą žuvį, tarkuotą obuolį.


4. Viršų aptepkite jogurtu ir apibarstykite supjaustytais baltymais, po to tryniais. Papuoškite salotas šviežiais žalumynais ir patiekite.


4. Vištienos salotos su avokadu


Produktai:

4 porcijoms

300 g vištienos krūtinėlės filė

4 valg. šaukštai augalinio aliejaus

2 raudonosios aitriosios paprikos ankštys

1 svogūnas

4 valg. šaukštai medaus

3 valg. šaukštai žaliosios citrinos sulčių

50 g gražgarsčių

keli lapeliai traškiųjų salotų

1 avokadas

50 g kepintų žemės riešutų


Gaminimas:

1. Vištienos filė pakepinkite 2 šaukštuose augalinio aliejaus (12-15 min.) Iš aitriųjų paprikų išimkite sėkleles, tada paprikas supjaustykite ir sumaišykite su medumi. Mėsą išimkite iš keptuvės, aptepkite 2 valg. šaukštais medaus padažo ir palikite ataušti.


2. Svogūnus supjaustykite ir patroškinkite riebaluose, kurie liko nuo kepimo. Po to sumaišykite su likusiu padažu, aliejumi ir žaliųjų citrinų sultimis. Pasūdykite.


3. Gražgarstes ir salotų lapus nuplaukite, išdžiovinkite salotų džiovyklėje ar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suplėšykite. Avokadą perpjaukite perpus, išimkite kauliuką, nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Vištienos filė supjaustykite gabalėliais ir kartu su salotų lapais bei avokadais išdėliokite lėkštėje. Apipilkite aštriuoju užpilu ir apibarstykite riešutais.


5. Mišrainė „Mimoza“


Produktai:

4 porcijoms

250 g virtos raudonos žuvies

150 g majonezo

100 ml grietinės

4 kiaušiniai

2 virtos morkos

2 virtos bulvės

1 stambi svogūno galva

krapų šakelės ir svogūnų laiškai papuošimui

druska, malti juodieji pipirai


Gaminimas:

1. Žuvį smulkiai supjaustykite ir išdėliokite į formeles ar stiklinaites. Majonezą sumaišykite su grietine ir aptepkite juo žuvies sluoksnį. Baltymus atskirkite nuo trynių ir smulkiai supjaustykite.


2. Morkas ir bulves atskirai sutarkuokite stambia tarka, svogūnus smulkiai supjaustykite. Trynius sutrupinkite.


3. Į formeles sluoksniais sudėkite morkas, svogūnus ir bulves, kiekvieną sluoksnį aptepdami majonezo padažu. Ant viršaus sudėkite trynius, papuoškite žalumynais ir palikite šaldytuve 2 val.


6. Rauginti kopūstai su krevetėmis


Produktai:

4 porcijoms

1 svogūnas

1 arb. šaukšt. sviesto

500 g raugintų kopūstų

1 valg. šaukšt. cukraus

200 ml sauso šampano

8 šaldytų stambių krevečių

po 100 g grietinės ir grietinėlės

1 kuokštelis daržinio builio


Gaminimas:

1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite smulkiais kubeliais ir patroškinkite svieste. Raugintus kopūstus sukrėskite į kiaurasamtį, nusunkite, jų sunką atidėkite. Sukrėskite kopūstus į keptuvę su svogūnais, apibarstykite cukrumi. Supilkite šampaną, uždenkite dangčiu ir troškinkite 10 min. ant silpnos ugnies.


2. Į verdantį vandenį sudėkite šaldytas krevetes ir užvirkite. Virkite ant silpnos ugnies be dangčio 5 min.


3. Padažui grietinę perpilkite į puodą. Supilkite grietinėlę, išmaišykite ir virkite, kol sutirštės. Daržinį builį nuplaukite ir nusausinkite. Nuskabykite lapelius, supjaustykite ir suberkite į padažą. Viską gerai išplakite. Padažą supilstykite į stiklines, ant viršaus sudėkite raugintus kopūstus ir krevetes. Patiekalą galima papuošti žaliosios citrinos griežinėliu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis