Gidas, kaip nusipirkti orchidėją, kuri papuoš kiekvieną būstą

Ir kelias orchidėjas lepinantis mėgėjas, ir jas kolekcionuojantis žinovas savo „pirmąja meile“ dažniausiai įvardija dovanų gautą baltą, drugelį primenantį falenopsį. O paskui jau sunku sustoti...

Viskas dėl gražumo

Sau ar dovanai įsigyti orchidėją privilioja žavingi žiedai (nors jų grožis skirtas ne mums, o apdulkintojams vabzdžiams...). Ir puiku! Pirmiausia ir reikėtų gėlę rinktis pagal gražumą – kas, jei ne jis teikia tiek džiaugsmo, malonumo. Dar smagiau, jei auginti orchidėją nesudėtinga – čia, beje, slypi neblėstantis falenopsių populiarumas. Jie turi tai, ko taip trūksta daugeliui kitų rūšių orchidėjų – yra visiškai neįnoringi, pakenčiantys mūsų namų sąlygas, atleidžiantys nepatyrusių augintojų klaidas.

Jei norite ilgiau džiaugtis žiedais, pirkite orchidėją, turinčią ne tik išsiskleidusių žiedų, bet ir žiedpumpurių (šie turi būti tvirti, nenulinkę), kad ilgiau džiugintų ir netektų nusivilti, jog per greit nužydėjo. Beje, ši taisyklė nelabai galioja, jei gėlę teks nešti į šaltį – dėl patirto streso augalas greičiau numes žiedpumpurius nei žiedus. Orchidėja su keliais žiedynstiebiais atrodo puošniau, nors ir kainuoja brangiau. Be to, tikimybė, kad kitą kartą džiugins gausiau žydėdama – didesnė.

Žvalgykitės augalo stambesniais žiedais – tiesiog atrodys įspūdingiau. Jei renkatės tarp miniatiūrinio ir didesnio falenopsio, naujokui dovanokite didesnį, o miniatiūrinį – tik tam, kuris jau turi patirties auginti orchidėjas, nes miniatiūriniai paprastai būna įsodinti į grynus kiminus ir parduotuvėse jau būna perlaistyti – nupūdytomis šaknimis.

Apžiūrėkite būsimą pirkinį – žiedus, lapus ir šaknis: niekas neturėtų kelti įtarimų, gėlė turi atrodyti graži ir sveika. Šį reikalavimą nesunku įvykdyti net ir nežinantiems orchidėjų sandaros niuansų, priežiūros ypatumų, galimų ligų.

Rinkitės priekabiai

Vis dėlto žiedų grožis ir dekoratyvumas – dar ne įrodymas, kad augalas sveikas: orchidėja ir prieš žūdama gali puošniai žydėti – kaip gamtos liepta, skubėdama nokinti sėklas, sulaukti palikuonių ir išsaugoti savo rūšį. Taigi neskubėkite ir atidžiai apžiūrėkite visus parduodamus augalus.

Prekybos centre rinkdamiesi orchidėją būkite labai atidūs, nes čia jų higiena „šlubuoja“, ypač, jei gėlių partija atvežta prieš kelias savaites. Pirkite orchidėją tik su žymekliu, net jei informacijos apie priežiūrą jame nebus: žinodami rūšies, hibrido pavadinimus patys galėsite jos susirasti.

Niekada nepirkite orchidėjos su sausomis ir tarsi įspaustomis juodomis, pilkomis ar rudomis arba šlapiuojančiomis dėmėmis. Lapai turėtų būti vientisos struktūros, šaknys baltos, jei prilaistytos – žalios arba sidabriškai pilkos, be puvinio požymių. Juk visi suprantame, kad sveikos šaknys yra bene svarbiausias požymis, bylojantis apie gerą augalo būseną.

Apžiūrėkite ir orines šaknis. Kuo jų daugiau, tuo augalas stipresnis. Jei jos sudžiūvusios, orchidėja galbūt jau senokai liūdi parduotuvėje.

Nepirkite vazone siūbuojančio augalo – tai požymis, kad orchidėjos šaknų sistema silpna. Lengvai pasūpuokite stiebą į visas puses – jei augalas tvirtai įsikibęs į substratą, jo šaknimis galima pasitikėti.

Kodėl šaknys taip auga?

Pastebėjote, kad orchidėjos šaknys iš vazono tiesiog veržiasi į orą? Priežastys yra kelios: pirmoji – augalas jau nebeturi šaknų vazone, nes jos sunykusios, antroji – jis per mažai arba netaisyklingai laistomas. Abiem šiais atvejais orchidėja auginasi naujas šaknis bandydama išgyventi.

Gali būti ir trečias variantas – šaknys „lipa“ iš vazono, nes aplinkos drėgmė didesnė nei substrato, tad orchidėja taip elgiasi iš gero gyvenimo, ir tai nėra blogybė.

Sunki kelionė

Jei lauke temperatūra +15 ºC ir žemesnė, būtinai paprašykite pardavėjo, kad gerai supakuotų augalą į kelis sluoksnius popieriaus. Jei parduotuvė neteikia tokios paslaugos, nusipirkite keletą storesnių laikraščių arba paskolinkite gėlei savo šaliką ar megztinį ir susipakuokite patys. Jei temperatūra – 15 ºC ir žemesnė, galbūt reikia atsisakyti pirkinio, nes tos kelios minutės iki atvėsusio automobilio gali būti kritinės.

Parsineštą namo valandai palikite neišpakuotą, kad temperatūra pamažu susilygintų ir nebūtų staigaus streso. Tada iš karto pastatykite į tinkamą vietą.

Nusprendus įsigyti naują augalą reikėtų atminti paprastą tiesą: gėlės nepakenčia kontrastingų permainų, ypač nelengva joms prisitaikyti prie naujų sąlygų rudenį ir žiemą.

Nauja orchidėja iš pradžių gali blogai jaustis. Ir tai normalu. Dauguma augalų, iš šviesaus šiltnamio atkeliavusių į namus, kur oras sausesnis ir šviesos mažiau, patiria stresą. Tai nereiškia, kad jie nunyks, bet būtina stebėti, kaip auga, domėtis priežiūros ypatumais ir jų paisyti.

Praktiškas patarimas

Pažintis su orchidėjomis neturėtų prasidėti nuo rūšinių augalų: daugelis jų kaprizingi ir reikalauja augintojo patirties. Geriau pradėti nuo patikrintų hibridų. Jei falenopis jau kaip savas, rinkitės dendrobį, oncidiją.

Nedarykite klaidos

Pirkite tik tas orchidėjas, kurių auginimo sąlygos priimtinos ir įgyvendinamos. Orchidėjų įvairovė be galo didelė: vienoms reikia šilumos, kitoms – vėsaus periodo, vienoms – ryškios saulės, kitoms – nuolatinio pavėsio... Netinkamomis sąlygomis orchidėjos ne tik nežydi – jos neišgyvena. Taigi būtinai pasitikslinkite (jei nėra išmanančio pardavėjo, tai bent internete), koks temperatūros režimas būtinas orchidėjai ir ar jai reikia ramybės periodo.

Daugiau naudingos informacijos rasite naujame leidinyje „Orchidėjų gidas“, kuris skirtas tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems augintojams. Jį galite įsigyti pardavimo vietose arba užsiprenumeruoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis