Sužinokite, kokios ligos puola falenopsį ir kaip su jomis kovoti

Falenopsis užmezgė žiedus, bet jie ėmė byrėti. Ant augalo pasirodė baltos dėmės. Kas tai?“ – klausia skaitytojai.

Orchidėjų auginimo ekspertai mano, kad baltos dėmelės, kurios atrodo kaip maži vatos gumulėliai, yra miltiniai skydamariai, kuriuos dažniausiai kaip nemokamą priedą parsinešame iš gėlių parduotuvės. Kenkėjai namų sąlygomis ima greitai daugintis ir nuo pirktinių orchidėjų gali greitai persimesti ant šalia stovinčių augalų. Skydamariai minta augalais tokiose vietose, kurios yra sunkiai prieinamos kenkėjų kolonijoms: lapų pažastyse, ant prielapių, ūglių galuose arba ant žiedpumpurių.

Suaugę skydamariai pasidengę baltu vašką primenančiu pūku. Jų kolonijos primena vatos pagaliukų antgalius, kuriuos suspaudus ištrykšta rausvas skystis. Kenkėjai siurbia augalo syvus ir išskiria medaus rasą.

Jei orchidėja aplipusi skydamariais, juos reikia naikinti. Nuo šių kenkėjų padeda specialūs insekticidai, kurie per augalo syvus patenka į kenkėjo organizmą ir jie dėl šie žūva.

Ekspertai taip pat teigia, kad rudens pabaigoje-žiemos pradžioje orchidėjos dažnai ima mesti žiedpumpurius. Sukrauti žiedą augalui reikia labai daug jėgų, tad jei tik augalui kas nors nepatinka, visų pirma jis nusimeta žiedus. Priežastys gali būti įvairios, pavyzdžiui, oro trūkumas, skersvėjis. Tad reikia visų pirma pašalinti šias priežastis.

Plačiau apie orchidėjų ligas skaitykite ČIA

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis