Įdomu: pirmoji pražydusi kosmose gėlė, kuri gali tapti ir jūsų sodo puošmena

Tarptautinėje kosminėje stotyje prieš metus pražydo ryškiai oranžinė gvaizdūnė. Tai buvo pirmas augalas, sukrovęs žiedus kosmose. Gvaizdūnių, kurios yra valgomos, auginimas yra ilgalaikio NASA projekto „Veggie“ dalis. Projekto tikslas – maistui skirtų augalų auginimas kosmose, planuojant ilgalaikes kosmines misijas į Marsą.

Tiesa, Lietuvoje šis augalas auginamas ne maistui, o dėl gražių, ryškiaspalvių žiedų. Tad net jei nesiruošiate į Marsą, šias įvairiaspalves gražuoles galite auginti savo sode. Tai visai paprasta!

Nereiklios gėlės

Gvaizdūnės (lot. Zinnia), daugelio dar vadinamos zinijomis, gėlynuose auginamos nuo seno ir laikomos vienomis lengviausiai auginamų vienmečių gėlių. Gvaizdūnių žiedai primena spalvotas ramunes, o spalvų gama – itin plati. Geriausia tai, kad šios gėlės žiedais džiugina visą vasarą iki vėlyvo rudens.

Gvaizdūnės labai mėgsta saulę. Kuo jos daugiau, tuo gausiau gvaizdūnės žydi. Tereikia jas reguliariai laistyti, tačiau išsigąsti neverta – šios gėlės gana atsparios sausroms. Labai ilgai nelaisčius, gali pradėti džiūti lapeliai, susmulkėti žiedai, spalvos nublukti. Tuo tarpu, perlaistymas, pernelyg didelė drėgmė ir saulės šviesos trūkumas gvaizdūnėms, kaip ir daugeliui augalų, nepatiks, nes tada jas apniks puvinys.

Šios gėlės puikiai tinka ne tik gėlynams, bet auginamos ir lysvėse, vazonuose.

Šių gėlių puokštėmis galėsite puošti ir namus, mat nuskinti žiedai nenuvysta 7–8 dienas. Tiesa, gvaizdūnes skinti reikėtų visiškai išsiskleidusiais žiedais, nes nuskintos gėlės žiedas jau nebesiskleidžia. Prieš skinant gvaizdūnes, dirvožemį reikėtų gausiai palaistyti. Stiebus apačioje reikėtų perskelti į keletą dalių, o lapus pašalinti.

Kada ir kaip sėti?

Šias gėles pavyks užauginti net tiems, kas neturi daug patirties. Reikia atminti vieną esminę taisyklę, kuo bus daugiau saulės ir šilumos, tuo ryškesnes ir daugiau žiedų turės šios gėlės.

Gvaizdūnės mėgsta derlingą, trąšią dirvą, papildomai jas galima patręšti mineralinėmis arba atskiestomis organinėmis trąšomis.

Šį šiltų dirvų augalą sodinkite apsaugotose nuo vėjo vietose. Gvaizdūnės geriausiai auga ir vystosi giliai įdirbtose, gausiai puvenų turinčiose, nerūgščiose dirvose (pH 6–8). Ypač tinka priemolio dirvos, paprastai sunkesnės dirvos puikiai laiko drėgmę ir yra derlingos. Jeigu sodinsite gvaizdūnes smėlio dirvose, pasirūpinkite reguliariu laistymu užsitęsus sausroms ir kiek didesnėmis trąšų normomis nei priemolio dirvose.

Jei norite, kad gvaizdūnės pražystų anksti, balandį į durpinius puodelius sėkite po 2–3 sėklas. Jos sudygs per 7–12 dienų. Ūgtelėjusius daigelius reikės išretinti – puodelyje palikti po vieną stipriausią augalą.

Daigai į gėlyną sodinami su puodeliu 20x20 cm atstumu, jau pasibaigus šalnų pavojui – ne anksčiau kaip gegužės viduryje.

Jei norite, kad gvaizdūnės žydėtų liepos-rugsėjo mėnesiais, sėklas gegužės pabaigoje sėkite iš karto lauke. Pasėlį rekomenduojama pridengti daržo plėvele, tuomet sėklos sudygs greičiau ir vienodžiau, o sudygę daigai bus apsaugoti nuo pavasarinių šalnų.

Birželį tvirčiausi daigai į gėlynus sodinami su dviem tikraisiais lapeliais. Labai svarbu, kad daigai būtų perkeliami iš daigyno su kuo didesniu dirvožemio kiekiu ant šaknų, mat gvaizdūnės labai nemėgsta persodinimo.

Shutterstock

Spalvų įvairovė

Dėl didelės spalvų įvairovės iš šių gėlių galite sukomponuoti vienarūšių gėlių gėlyną, derindami spalvas ir atspalvius.

Jei norite įsirengti ramių spalvų gėlyną, rinkitės purpurinės („Purple prince“), violetinės („Violet queen“, „Lilac empress“), alyvinės („Dream“) ir žalsvos („Envy“) spalvų derinius. Jas galima sodinti vienas arba kartu su baltomis grakščiosiomis gubojomis. Tokie gėlynai ypač tinka ten, kur mažai vietos, nes šaltos spalvos vizualiai išplečia erdvę – toks gėlynas atrodys didesnis nei iš tikrųjų.

Mėgstantiems ryškias spalvas – raudonos („Scarlet flame“, „Cherry queen“), geltonos („Orange king“) ir rožinės („Luminosa“) spalvų derinius. Paprastai tokių spalvų gėlynai sodinami ten, kur norima, kad kryptų aplinkinių žvilgsnis. Šiltos spalvos gali pasirodyti stumiančios į priekį jūsų kraštovaizdį ir atrodyti artimesnės, nei yra. Spalvų deriniai gėlynuose turėtų atsikartoti, tuomet bus sukurtas spalvų ritmas.

Na, o tiems kurie mėgsta žemaūgius gėlynus reikėtų rinktis šių gėlių mišinius („Thumbelina“ – 20 cm aukščio), „Diablo“ – 40 cm aukščio).

Užsakymo nr.: PT_73683734

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis