8 būdai, kaip greitai numarinti orchidėją

Orchidėjos gali žydėti mėnesių mėnesius. Nenorime, kad jums sustotų širdis, bet iš kai kurių skaitytojų sulaukiame klausimų, ką daryti, jei žydinti orchidėja nebedžiugina... Pasirodo, tarp orchidėjų mėgėjų yra žinomi aštuoni būdai, kaip jas numarinti:

1. Laistykite, pridėdami į vazoną ledo kubelių. Taip pataria klastingi orchidėjų pardavėjai, kurie nori, kad greičiau tektų pirkti naują orchidėją. Jų metodas veiksmingas. Pirma – orchidėjos tropiniai augalai, kurie nemėgsta šalčio, antra – ledo kubeliai neužtikrina pakankamai vandens, todėl augalas kenčia drėgmės trūkumą. Puikus būdas žmonėms sadistams – juk orchidėja merdi lėtai.

2. Tegu šaknys mirksta vandenyje. Juk šitaip paprasta. Dabar orchidėjos parduodamos perregimuose vazonuose, kurių dugne nėra skylutės vandeniui išbėgti. Puikus būdas numarinti orchidėją. Tereikia gausiai pilti į vazoną vandens ir paskui netikrinti, ar šaknys nemirksta vandenyje. Ir dar – niekada nenupilkite vandens pertekliaus palaistę, antraip orchidėja gyvens metų metus.

3. Kasdien laistykite. Nelaukite, kol žemė išdžius, netikrinkite prieš laistydami – tada orchidėja gautų tai, ko nori. Ne! Kasdien gausiai palaistykite, žudykite gėlę savo gerumu.

4. Pastatykite orchidėją šalia radiatoriaus ir niekaip nedrėkinkite oro. Žinoma, kad orchidėjoms patinka drėgmė, o mūsų namuose žiemą labai sausas oras. Tad netenkinkite orchidėjų įgeidžių ir nedrėkinkite oro, jokių oro drėkintuvų ir pan. Geriausia – pastatykite ją prie radiatoriaus. Va tada ji tikrai greitai nunyks.

5. Pastatykite orchidėją tamsioje vietoje. Saulė orchidėjoms kaip maistas žmonėms – tai jų energijos šaltinis. Marinti jas badu – patikimiausias būdas sunaikinti. Pastatykite orchidėją vonios kambaryje be lango ar kambaryje šalies lango, ne priešais langą. O dar geriau mėnesių mėnesius laikyti orchidėją tamsiame kampe, paskui vidury vasaros staiga ištraukti ir pastatyti ant saulėtos pakrantės. Ji tiesiog sudegs. Jokiu būdu nestatykite orchidėjos ten, kur rytais šveičia saulė – taip ji metų metus gyvuos.

6. Gausiai tręškite. Puikiai žinoma, kad orchidėjoms reikia mažiau mineralų nei kitiems augalams, o mažiau tręšiant jos tik ilgiau gyvuoja. Taigi du, tris ar net keturis kartus viršykite rekomenduojamą trąšų dozę – gyvenimas gražus, negi gaila? Ir dažniau tręškite. Tai patikimiausias būdas nudaigoti beginklę orchidėją.

7. Nepersodinkite arba persodinkite netinkamu sezonu. Kam persodinti, jei po gausaus laistymo žemė vazone pasidarys minkšta kaip košė? Jūs būsite visai arti tikslo sunaikinti orchidėją. Jei visgi sugalvosite persodinti, darykite tai, kai orchidėja žydės, o dar geriau – gruodį ar sausį, kai orchidėjos miega. Šokas turėtų padaryti savo. Blogiausia – persodinti į orui pralaidų mišinį, skirtą specialiai orchidėjoms. Geriau prikaskite žemių iš daržo – jų (šlapių, su mikrobais) nepakęs visos orchidėjos.

8. Jokiu būdu nesikonsultuokite su žinovais, neskaitykite knygų, kilus klausimų apie orchidėjų auginimą. Patarimai knygose, internete ar pan. tik pailgins orchidėjos gyvenimą. Kas per niekai? Niekada nekreipkite dėmesio į rekomendacijas, tada orchidėja greičiau nunyks.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis