10 principų, kurių laikydamiesi apsaugosite savo augalus, piniginę ir aplinką

Daržininkai ir sodininkai svajoja apie gražią aplinką ir gausų derlių. Tam būtinas integruotas įvairių tręšimo, apsaugos nuo žaladarių priemonių naudojimas. Suformavę šių priemonių krepšelį ir naudodami jį tinkamu laiku, užtikrinsite integruotą arba, kitaip tariant, visapusę augalų priežiūrą.

Integruotą augalų priežiūrą parinkite pagal augalo rūšį, auginimo tarpsnį, auginimo vietą ir būdą, metų laiką. Pagrindiniai akcentai turėtų tekti tinkamam trąšų ir augalų apsaugos priemonių naudojimui. Tačiau nepamirškite, kad negalima palikti ir kitų integruotos priežiūros krepšelio komponentų, nes tik visų jų visų kompleksinis naudojimas užtikrins geriausią rezultatą.

Apie augalų apsaugą

Dėl patogumo ir efektyvumo augalų apsaugai plačiausiai naudojamas cheminis metodas, kitaip tariant, naudojami pesticidai. Tinkamas jų naudojimas, ypač augalų vegetacijos pradžioje, sukuria prielaidas, kad jų naudoti visos augalų vegetacijos metu vėliau beveik nereikės arba tik nedaug ir nedažnai. Taip pat reikia atminti, kad dauguma pesticidų turi profilaktinį poveikį.

Kovai su kenkėjais yra pasitelkiami insekticidai (naikinti vabzdžius), moliuskocidai (naikinti moliuskus ir žemės vabzdžius), insekticidiniai biocidai (naikinti žemės vabzdžius), botaniniai augalų ekstraktai ir eterinių aliejų mišiniai, prieskoniai (naikinti ir baidyti vabzdžius), raticidai (naikinti graužikus).

Kovai su ligų sukėlėjais yra pasitelkiami beicai, fungicidai, biocidiniai dezinfekantai, dezinfekcinės, buitinės ir statybinės chemijos medžiagos, mikroelementinės trąšos – vario, geležies, boro druskos.

Kovai su nepageidaujama augalija yra naudojami herbicidai (prieš piktžoles), algicidai (prieš dumblius), buitinės ir statybinės chemijos medžiagos, mikroelementinės trąšos (prieš dumblius, kerpes, samanas ir grybus). Bendrame komplekse su trąšomis ir tręšiamaisiais produktais pesticidai užtikrina ilgalaikę ir tvarią apsaugą nuo žaladarių.

Jei norite gausaus derliaus štai 10 principų, kurių turite laikytis:

1. Laikykitės sėjomainos taisyklių. Tinkamas augalų kaitos parinkimas padės kontroliuoti ir atstatyti dirvos derlingumą bei slopinti kenksmingų organizmų populiacijų plitimą.

2. Nepamirškite: paruošta sodinamoji medžiaga + tinkamai įrengta guoliavietė + savalaikis ir tinkamas tręšimas + profilaktinė augalų apsauga = sėkmė.

3. Laikykitės tinkamiausių sėjos ar sodinimo terminų. Ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie tręšimą. Meliorantais, kompostuotu mėšlu, fosforo ir kalio trąšomis tręšk iš rudens, azoto ir kompleksines trąšas naudokite pavasarį. Visada reikia naudoti pagrindinį ir papildomą tręšimą. Be to, stengtis tręšti lokaliai, trąšas įterpiant į dirvą. Tręšti reikia organinėmis ir mineralinėmis trąšomis bei meliorantais (išskyrus rugščiamėgius augalus).

4. Rinkitės atsparesnes augalų veisles, tinkančias auginti konkrečioje klimatinėje zonoje. Naudokite aukštos kokybės sėklas ir sodinamąją medžiagą.

5. Pagal galimybes augalus tręškite, kalkinkite ir drėkinkite dirvožemį tiek, kiek reikia. Apdorodami augalus augalų apsaugos priemonėmis darykite tai kompleksiškai (vienu kartu naudokite insekticidus, fungicidus, fertigacines (vandenyje tirpstančios) trąšas ar tręšiamuosius produktus). Herbicidai dėl priešingo veikimo poveikio tokiuose mišiniuose nenaudojami – kam švaistyti tai, kas bus sunaikinta. Geriausia augalų apsaugos praktika – augalų apsaugos priemonių profilaktinis naudojimas, kol augalai dar sveiki. Būtinas ir privalomas augalų apdorojimas juos sodinant ir anksti pavasarį (sunaikinam iki 70% kenksmingų organizmų). Atsižvelkite į dirvožemyje esančių mitybinių medžiagų kiekį. Privalu kompostuoti ir augalines atliekas, tinkamai jas apdorojus ir paruošus naudoti tolimesniam dirvožemio gerinimui.

6. Naudokite higienos priemones: specialiomis priemonėmis reguliariai plaukite ir valykite žemės dirbimo, sėjos ir derliaus nuėmimo, purškimo įrangą ir įrankius.

7. Esant galimybei, augalų apsaugai naudokite nechemines technologijas ir priemones bei biologinius augalų apsaugos produktus.

8. Augalininkystėje naudoti tas priemones, kurios turi kuo mažesnį šalutinį poveikį žmonių ir gyvūnų sveikatai bei aplinkai.

Nepamirškite, kad integruotos augalų priežiūros produktų naudojimas neturi būti perteklinis. Užsibrėžtą rezultatą galite pasiekti ir mažindami normas ir apdorojimo plotus ar retindami naudojimo dažnumą, keisdami krepšelio struktūrą. Pagal galimybes viską reikia mulčiuoti organinių mulčiu ir apsėti sideratais, ar tai būtų pomedžiai, ar vegetuojantys augalai, ar dirva po derliaus nuėmimo. Kiek įmanoma reikia stengtis nenualinti dirvožemio, saugoti jį nuo erozijos, gausinti humuso sluoksnį.

Užsakymo nr.: PT_74651614

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis