Poilsis prie vandens nuosavame sode – svarbiausia, ką turite žinoti

Jaukumą ir sodo išskirtinumą gali nulemti tam tikros detalės. Ko gero žinote, kad kuriant sodo aplinką ypač svarbūs pojūčiai, o nėra nieko labiau raminančio ir atpalaiduojančio nei vanduo. Vandens telkinys sodybai teikia puošnumo, iškilmingumo arba atvirkščiai – intymumo. Tik jūsų valia, ką pasirinksite: mažą dekoratyvinį baseiną ar fontaną? O gal norite baseino, kuriame galėsite maudytis?

Šį kartą aptarsime, kaip įrengti ir apželdinti šiuos vandens telkinius sode.

Dekoratyviniai baseinai

Pasak specialistų, dekoratyviniai baseinai yra dažniausiai soduose įrengiami dirbtiniai vandens telkiniai. Dekoratyviniai baseinai rengiami žemesnėje vietoje, pietrytinėje ar pietvakarinėje sklypo dalyje, nes jei šį vandens telkinį įrengsite pietinėje dalyje, dieną labai pakils vandens temperatūra, tai atsilieps vandens gyvūnams ir augalams, vanduo greičiau ges. Būtų idealu, jeigu vidurdienį baseiną dengtų kokio nors augalo šešėlis.

Baseino dydį lemia jo paskirtis ir supanti erdvė. Dekoratyvinių baseinų plotas paprastai neribojamas, o gylis gali siekti iki 1,0 m. Optimalus dydis turėtų būti 1/5 ar 1/6 visos sodo erdvės.

Dekoratyvinių baseinų forma gali būti geometrinė arba laisva, tačiau nevertėtų rinktis trikampės ar kitos formos, kurios kampas būtų mažesnis nei 90 laipsnių, kadangi smailius kampus vanduo lengviau ardo, be to, sudėtingesnė baseino priežiūra.

Taigi, iškasę norimos formos duobę dekoratyviniam baseinui, turėsite įrengti hidroizoliacinį sluoksnį. Nuo žemės paviršiaus turite nurinkti akmenukus, šiukšles ir daiktus, kadangi tai gali jį pažeisti. Paruoštą paviršių rekomenduojama užtiesti specialia veltine medžiaga, kuri suteiks papildomą apsaugą nuo mechaninių pažeidimų.

Apskaičiuojant plėvelės ir veltinio dydį patogiausia naudotis šia formule:
Plėvelės ilgis = baseino ilgis + 2 x baseino gylis + 100 cm (kraštai)
Plėvelės plotis = baseino plotis + 2 x baseino gylis + 100 cm (kraštai).

Kitaip tariant, prie baseino ilgio ir pločio tiesiog pridėkite maksimalų dvigubą gylį bei dar 15 cm kraštams užlenkti. Verta atsiminti, kad plačiausia plėvelė yra šešių metrų. Ją patariama kloti trimis sluoksniais, o ant jos užpilti 3-5 cm storio švaraus žvyro sluoksnį. Pilti pradėkite nuo dugno centro kraštų link.

Jei gruntas laidus vandeniui, dekoratyvinio baseino pagrindą specialistai rekomenduoja lieti iš betono.

Į dekoratyvinius baseinėlius patartina įmontuoti ir vandens filtrus, kurie pagreitins biologinės pusiausvyros susidarymą, greičiau nuskaidrins vandenį, panaikins nemalonius kvapus. Jei baseino vanduo yra pratekantis, vandens įtekėjimo vietoje įrenkite plaušinės medžiagos filtrą. Jei baseinas uždaras, galite rinktis didelio paviršiaus porėtos medžiagos ir vandens siurblio filtrą.

Fontanai

Fontanas – dar vienas vandens šaltinis sode, kuris gali džiuginti akį. Tiesa, šis – gerokai reiklesnis, t. y. reikalaujantis daugiau priežiūros.

Fontaną reikėtų įkomponuoti ten, kur bus patogu juo grožėtis. Sodo kampas, į kurį retai užsuksite, tam tikrai netiks, tad vietą patartina rinktis anksčiau nei patį fontaną. Turite labai gerai apgalvoti, iš kur lauke ir namuose fontaną bus galima gerai matyti, kur geriausiai bus slopinamas aplinkos triukšmas ir girdėsis vandens tėkmė. Iš praktinės pusės turite apmąstyti, kur fontaną bus patogiausia prijungti elektros tinklo. Neprotinga būtų fontaną įkurdinti po lapus metančiais medžiais.

Fontanai gali būti skirstomi pagal srovės kilmės šaltinį – į natūralius ir dirbtinius. Pastariesiems būtina srovės formavimo įranga. Pagal įrengimo vietą jie taip pat gali būti interjeriniai ir eksterjeriniai, o pagal vandens srovę ir apšvietimą – statiški ir žaidžiantys.

Atminkite, kad fontanas yra sudėtingas hidrotechninis įrenginys, todėl dėl jo įrengimo reikėtų konsultuotis su profesionalais.

Fontanai gali būti įrengiami tiek viduje, pavyzdžiui, svečių priėmimo patalpoje, tiek prieš pagrindinį namo fasadą. Specialistai taip pat pastebi tendenciją, kad vis dažniau fontanai įrengiami tvenkiniuose, baseinuose ir ežeruose. Didesnio gylio vandens telkiniuose galima įrengti plaukiojančius fontanus.

Taigi, jei sode yra vandens telkinys fontaną galite įkurdinti viduryje ar pakraštyje. Gražiausiai jis atrodys, jei proporcingai atitiks tvenkinio dydį.

Paprastai jei nutarėte tokį fontaną įrengti didelį, priešais namą ar kiemo viduryje, galite rinktis įspūdingą kelių pakopų statinį, kuriame vanduo krinta kaskadomis. Jei vietos neturite daug, tačiau vis vien norite fontano, galite jį įkurdinti prie pastato sienos arba tvoros. Rinkitės gerai matomą vietą prie įėjimo į namą ar terasoje.

Skulptūrinis fontanas yra tikra „žanro“ klasika. Tiesa, į fontaną skulptūrą įkomponuoti taip, kad šis neatrodytų kičinis, gana sudėtinga.

Dar, kalbant apie fontano vietą, klasikinio stiliaus, didelis fontanas paprastai atsiduria sodo centre, o natūraliame gamtiniame kraštovaizdyje fontanas tinka ir kur nors šone, šalia tako.

Kraštovaizdžio specialistai teigia, kad fontanas neturėtų būti didesnis nei 1/3 namo aukščio.

Dar vienas svarbus dalykas – vandens šaltinis fontanui. Iš vandentiekio nuolat leisti vandenį, ko gero, gali būti gana brangus malonumas. Šiuo atveju kuo puikiausiai pasitarnautų recirkuliacinė sistema, kuri iš purkštukų surinktą vandenį, elektriniu siurbliu vėl sugrąžina į purkštukus. Tad vieną kartą užpildžius fontano vandens talpą ją papildyti reikės tik vandeniui nugaravus.

Taip pat atminkite, kad visų tipų fontanai reikalauja nuolatinės ir profesionalios priežiūros.

Baseinai skirti maudymuisi

Maudymosi baseinas lietuviškoje sodyboje – vis dar retas reiškinys. Baseinui parinkite nuošalesnę, saulės apšviečiamą vietą. Geriausia būtų, kad joks pastatas, medis ar krūmas nemestų šešėlio ant vandens ir netrukdytų įšilti vandeniui.

Nuo šiaurės, šiaurės rytų ir šiaurės vakarų pusės baseinas turėtų būti apsaugotas nuo vėjų.

Šalia baseino turi likti vietos kietos dangos aikštelei ir žalios vejos plotui, ant kurios galima būtų pagulėti, pasideginti ir pažaisti vaikams.

Maudymosi baseinas visuomet turi būti pripildytas vandens, kad jame galėtų atsispindėti jį supanti sodo aplinka.

Kalbant apie baseino formą, ją reikėtų rinktis kuo paprastesnę, mat tokiuose baseinuose geriau įšyla vanduo, pigiau juos įrengti, eksploatuoti ir pridengti žiemai. Specialistų nuomone, geriausia, kai maudymuisi skirto baseino ilgis du kartus viršija plotį. Išilginė baseino ašis turėtų būti nukreipta vyraujančių vėjų kryptimi. Siauriausias maudymosi baseino minimalus plotis turėtų būti 2,5 m. Gylis – nuo 0,8 iki 1,4 m. Galima įrengti dugną su nuolydžiu į vieną galą, tuomet viename gale galėtų būti 0,8 m, o kitame – 1,4 m gylio.

Dėl baseino įrengimo, elektros inžinerijos, apšvietimo ir kt. reikėtų pasitarti su specialistais.

Vandens telkinių apželdinimas

Vandens augalai ir augalai, augantys aplink vandens telkinį sode - svarbūs ne tik kaip dekoratyvinis baseino elementas. Vandens augalai gali atlikti filtravimo funkciją, aplink augantys – sudaryti reikalingą šešėlį. Jei vandens telkinys mažas – su augalais nepersistenkite, kad šie neužgožtų vandens.

Apie vietą augalams reikėtų pagalvoti dar prieš kasant tvenkinį. Skirtingoms augalų grupėms reikia skirtingų augimo sąlygų. Vandens telkinys atrodys puikiai, jei jame augs tinkamai tarpusavyje suderinti bent 3 kategorijų vandens augalai.

Vandens augalus pagal augimo sąlygas galima būtų suskirstyti į keturias kategorijas: pakrančių, kurie auga ant kranto šalia vandens; sodinimo vieta atitolusi iki 0,5 m; pelkių ir priekrančių, kurie auga iki 0,5 m gylyje; ir giliavandenius, kurie įsišakniję 0,5-1,5 m gylyje, o lapai ir žiedai yra virš vandens, ir povandeninius bei plaukiojančius.

Pakrančių augalais užmaskuojami statūs telkinio šlaitai, paįvairinamos ilgos kranto linijos. Galite rinktis viendienes, kurių vienas žydi tik dieną, tačiau ant ant vieno žiedyno vienas po kito gali prasiskleisti net 20 žiedų. Šio krūmo žydėjimas tęsiasi net 1,5-2 mėnesius. Jų priežiūra - labai paprasta. Taip pat galite sodinti vilkdalgius, kurie pasižymi labai didele gražiai žydinčių rūšių įvairove ir gerai žiemoja; gaisrenas, kurios žydi rožiniais žiedeliais birželį – liepą. Galite rinktis ir viksvas, ajerus, melsves ar net miskantus, tačiau juos reiktų sodinti kiek toliau nuo kranto, kad nemirtų šaknys.

Giliavandeniai augalai – taip pat labai svarbi vandens ekosistemos dalis. Šių augalų lapai uždengia vandens paviršių ir sudaro šešėlį. Taip vasarą vandens telkinyje palaikoma žemesnė vandens temperatūra ir didesnis ištirpusio deguonies kiekis vandenyje.

Tam tinkama vandens lelija – labai dekoratyvus augalas, tinkamas kiekvienam vandens telkiniui. Žydi baltai nuo birželio iki spalio. Sodinama 0,5-1,5 m gylyje. Mėgsta sunkią molingą dirvą. Yra sukurta labai daug veislių su įvairių spalvų ir atspalvių žiedais. Sunku įsivaizduoti tvenkinį be šio augalo. Taip pat lūgnė – geltonais žiedais ir geltonai margais lapais. Sodinama 0,3-0,8 m gylyje. Žydi nuo gegužės iki rugpjūčio.

Jei sode kasamas tvenkinys arba kūdra, augalai paprastai sodinami tiesiai į gruntą. Baseinuose su hidroizoliacinėmis medžiagomis augalus geriau įleisti, pasodintus vazonuose, kibiruose, konteineriuose.

Prieš sodinant augalus apačioje reikia įdėti samanų arba maišinės medžiagos, o pasodinus augalą, reikėtų jį užberti smėlio, žvyro ar skaldelės, kad žuvys neapkramsnotų augalų šaknų.

Giliausiose vietose gerai auga vandens lelijos, pakraščiuose – meldai, nendrės, švendrai, dekoratyviniai vėdrynai ar kiti drėgmę mėgstantys augalai.

Geriausias substratas yra kokoso plaušai, sumaišyti su degto molio granulėmis. Negalima į substratą maišyti komposto, humuso ar mėšlo.

Įrengus vandens telkinį ir jį apsodinus, svarbiausias darbas – augalų ir vandens telkinio priežiūra. Labai svarbu išlaikyti skaidrų vandenį. Tam galite pasitelkti specialias medžiagas, tačiau jei telkinyje yra žuvų ar vandens augalų – poveikis bus trumpalaikis.

Vienas svarbiausių darbų – saugoti telkinį nuo krentančių lapų, juos išgrėbti, genėti šalia esančius augalus, geriausia – neįrenginėti vandens telkinio greta byrančių medžių. Vandenyje augančius augalus taip pat kartais reikia retinti, neleisti jiems pernelyg išplisti.

Užsakymo nr.: PT_74930676

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis