Rugpjūčio darbai sode ir darže

Rugpjūtis – paskutinis vasaros mėnuo, kai ne tik aktyviai imame derlių, bet ir pradedame ruoštis ateinantiems metams. Laiku ir tinkamai atlikę svarbiausius darbus, džiaugsimės sodu ir daržu ne tik dabar, bet ir ateityje.

Darbai darže


Pats laikas nuimti morkų, burokėlių, svogūnų, šparaginių pupelių ir ankstyvųjų bulvių derlių. Svarbu kiekvienos rūšies daržoves imti tinkamai subrendusias ir laikyti vėsiai, kad jos kuo ilgiau išsilaikytų, pavyzdžiui, svogūnų derlių reikia nuimti, kai laiškai išgula, o svogūnėliai suauga ir įgauna gelsvą atspalvį. Nuėmus per anksti, gali būti nesusiformavę išoriniai lukštai, o kaklelis liks per storas ir atviras, tad į svogūną lengvai pateks ligų sukėlėjai. Dabar puikus laikas rinkti ir džiovinti prieskoninius augalus. Paprastai šiuo metu renkami čiobreliai, raudonėliai, melisos, bazilikai, krapai, pipirmėtės, garstyčių sėklos. Patariame augalus rinkti saulėtą dieną ir iš karto nuskynus džiovinti.


Pasirūpinkite ir augalų apsauga nuo kenkėjų. Tam puikiai tiks insekticidai, naikinantys graužiančius ir čiulpiančius kenkėjus. Purkškite ryte arba vakare, kai nevėjuota ir oro temperatūra ne aukštesnė nei +24 °C.


Pats metas šviežiam rudeniniam derliui pasisėti greitos vegetacijos daržovių: špinatų, salotų, ridikėlių ar krapų. Vis dar nevėlu rugpjūčio pirmoje pusėje pasisėti lapinių burokėlių, kurie užauga per 50–60 dienų.


Atlaisvėjus daržų plotams, verta sėti sideracinius augalus, kurie ne veltui vadinami žaliąja trąša. Taip ne tik išvengsite daržo užžėlimo piktžolėmis, bet ir pagerinsite dirvos struktūrą. Tokie augalai greitai auga, jų šaknys iš giliųjų dirvos sluoksnių paima maisto medžiagas, o ankštiniai augalai dar ir kaupia azotą. Sideracinius augalus sukasus prieš žydėjimą, naudingosios medžiagos lieka dirvoje. Tiesa, sėjant šiuos augalus, labai svarbu paisyti sėjomainos. Žaliajai trąšai tinkamiausi ankštiniai augalai: pašariniai ir siauralapiai sideraciniai lubinai, pašarinės pupos, seradėlės ir vikiai.


Darbai sode


Vis dar galima retinti vaismedžių vainikus, kad nesikauptų drėgmė ir vaisiai geriau noktų, bet pagrindinį genėjimą vertėtų palikti pavasariui. Jau šiuo metu galite pradėti ruošti duobes rudeniniam vaismedžių sodinimui. Svarbiausia išnaikinti piktžoles bei kenkėjus ir, žinoma, tinkamai patręšti dirvą.


Rugpjūčio pabaiga yra tinkamas metas derėjusių aviečių ir gervuogių stiebams išpjauti iki pat žemės paviršiaus. Kitaip tariant, derėjimui reikia auginti tik vienmečius stiebus. Visi išpjaustyti stiebai išnešami iš avietyno ir sunaikinami. Dar racionaliau juos susmulkinti specialiu smulkintuvu ir įterpti į dirvą.


Nuo rugpjūčio vidurio – geriausias laikas sodinti braškes. Kad būtų lengviau jas prižiūrėti, rekomenduojama įrengti lysves, dengtas polietilenine plėvele, juoda daržo danga ar geotekstile. Naudojant šias dangas, rečiau teks ravėti, laistyti, nereikės purenti žemės, be to, daigai bus apsaugoti nuo kekerinio puvinio plitimo, džiaugsitės švariomis uogomis.


Jei sodinate į lysves, dengtas specialia danga, joje reikėtų kryžmai įpjauti sodinimo vietą: 30–40 cm tarp daigų ir 40–50 cm tarp eilių. Daigai sodinami 10 cm gylyje. Atminkite, kad jokiu būdu negalima užžerti žemėmis kerelio šerdies, nes augalas pradės skursti ir žus. Į duobutę reikėtų priberti drėgmę sugeriančių granulių, pasodintus daigus palaistyti.

Į sodus tokiu metu grįžta graužikai, todėl vertėtų susirūpinti apsauga nuo jų. Saugant medžių šaknis nuo graužikų, reikėtų nuimti mulčią, o po derliaus nuėmimo neužleisti tuščių plotų, nes prižėlusios piktžolės gali tapti jų prieglobsčiu.


Darbai gėlyne


Norint, kad gėlės žydėtų gausiau ir ilgiau, jas būtina tręšti ir dabar tam tinkamas laikas. Dažniau tręšti reikia gausiai žydinčias gėles, ypač vienmetes ir ilgai vegetuojančias: petunijas, celiozijas, verbenas ir kitas. Labai svarbu laiku nurinkti ar iškarpyti nužydėjusius gėlių ar krūmų žiedus, nes nuvytę jie greitai supūva. Tuomet jūsų augalai ilgiau ir gausiau žydės, bus tvarkingesni.


Rugpjūčio pradžioje tiesiai į gruntą sėjami daugiamečiai augalai, tokie kaip šilagėlės, burbuliai ir kt. Puikus laikas į gėlynus sodinti ir dvimečių augalų sodinukus, kuriuos pasėjote pavasarį ar vasaros pradžioje. Nepamirškite mėnesio pabaigoje pasodinti ir smulkiasvogūnių gėlių: scylių, žydrių, krokų bei sniegžydrių. Jos vienoje vietoje gali augti iki penkerių metų. Pasodinę nepamirškite pamulčiuoti durpėmis, nes mulčias apsaugos dirvą nuo šalčio ir padės išsaugoti drėgmę.


Pats metas sodinti bijūnus, nes antžeminė dalis jau nustojusi augti, o smulkiosios šaknelės augti dar nepradėjusios. Duobę reikėtų iškasti iš anksto, įpilti komposto ir leisti žemei susistovėti. Bijūnai gerai įsišaknija per šešias savaites.

Užsakymo nr.: PT_75371311

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis