Rudeninis genėjimas: 5 esminiai patarimai

Rudenį bekrentant lapams vėl atsidengia medžių šakos ir ne vienas sodininkas, apžvelgęs savo sodą jau nori griebtis pjūklo ar sekatoriaus. Tačiau būtina genėti tinkamai, kad vietoj naudos nepadarytumėte daugiau žalos. Išskyrėme 5 taisykles, padėsiančias tai padaryti. Nors dar tik vasaros pabaiga, bet jau pats metas tam ruoštis!

1. Pasirūpinkite įrankiais. Genėdami padedate medžiams ir jais rūpinatės, tad ir pažiūrėti į tai reikėtų atsakingai. Atliekate tarsi chirurgo funkciją – o juk nenorėtumėte, kad jus kas nors operuotų nešvariais ar netinkamais įrankiais. Prieš genėjimą būtina užtikrinti įrankių aštrumą, juos pakeisti ar pagaląsti – kuo lygiau nupjausite žaizdą, tuo geriau ji užgis. Pačios blogiausios yra žaizdos su atplaišomis ar su keliais skirtingais pjovimas.

2. Sulaukite sąlygų. Genėti negalima bet kada, kai užsimanysite. Idealios sąlygos genėjimui – sausi orai. Jei lauke dulksnoja, lašnoja ar netgi yra nedidelis rūkas, geriau į sodą su sekatoriumi neiti. Idealu, jeigu lauke saulėta, gali būti netgi kiek vėjuota. Drėgmė pavojinga medžių žaizdoms – vanduo trukdo joms greičiau apaugti ir apsisaugoti nuo aplinkos poveikio.

3. Atsirinkite, ką galite genėti. Medžiai genimi kone visais metų laikais priklausomai nuo konkretaus medžio, tačiau rudenį galima atlikti jau paskutinius genėjimo darbus prieš medžiams pasiruošiant žiemai. Tiesa, geriau negenėti kai kurių vaismedžių – slyvų, vyšnių, trešnių, persikų ir abrikosų, kadangi šie medžiai gali prasčiau peržiemoti. Jei auginate dekoratyvinius medžius, reikėtų pasidomėti konkretaus medelio genėjimo ypatybėmis ir jų laikytis, nes norėdami padėti ir pagražinti, galite tik pakenkti. Šis metų laikas yra idealus vynuogių genėjimui. Daugiau apie vynuogių genėjimą galite paskaityti: Kaip ir kodėl reikia genėti vynmedžius

4. Darykite tai taisyklingai. Rudenį nereikėtų pjauti labai stambių šakų – tai kur kas naudingiau atlikti pavasario pradžioje. Prisiminkite, kad radikalus genėjimas (dauguma šakų iš karto) įprastai augalams nėra naudingas, išimtis galėtų būti vynuogės ir vijokliniai augalai. Atkreipkite dėmesį, kad geriau šaką kirsti ne visiškai horizontaliai, o šiek tiek su nuolydžiu – taip apsaugosite ją nuo perteklinės drėgmės ir ligų. Taip pat stenkitės šaką pjauti trumpiau. Išsamiai apie genėjimo techniką – Medžių ir krūmų genėjimo pagrindai

5. Nenaudokite tepalų. Priešingai populiariam įsitikinimui, tarp modernių sodininkų vyrauja įsitikinimas, kad tepdami žaizdą sodo tepalu, dažais ar kitomis priemonėmis augalui padedame. Tai tikrai nebūtina. Medis pats turi apsaugos priemonių, kurias naudoja iškart atsiradus žaizdai, todėl natūralus vėdinimasis yra tai, ko jam iš tiesų reikia. Viskas ką reikia padaryti, tai genėti aštriais įrankiais, o jei atsirado nuoplaišų ar nuokritų, jas pašalinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis