7 receptai vyšnių mylėtojams

Vyšnių – pačių skaniausių vasaros uogų – sezonas nėra ilgas, tad jei jau turite sušaldytų šaldytuvuose, paruošėme keletą gardžių receptų.

Naminiai vyšnių ledai


Jei šiandieninio plombyro skonis nuvilia, o maisto priedų kiekis tą nepasitenkinimą dar sustiprina, galima pasimėgauti naminiais ledais. Pasigaminti skanų desertą nesudėtinga: juk ledai yra užšalęs skystis, sudarytas iš riebalų, pieno baltymų, cukraus ir įvairiausių priedų.


Reikės:

250 g vyšnių be kauliukų (gali būti šaldytos),

200 g natūralaus jogurto,

1 šaukšto medaus,

1 citrinos nutarkuotos žievelės.


Vida Press


Nusausintas uogas ir visus produktus sudėkite į virtuvės kombainą ir suplakite į vientisą masę. Įdėkite ją į šaldiklį ir palaikykite, kol gerai sustings. Tuomet dar kartą plakite maišytuvu keletą minučių. Kad ledai būtų minkšti ir purūs, nesusidarytų ledo kristalų, stingstantį desertą reikia suplakti, jei tai pakartosite keletą kartų, rezultatas bus puikus. Tada supilkite masę į ledų indelius ir laikykite šaldiklyje, kol sutirštės. Į kiekvieną porciją įbeskite po pagaliuką ir per naktį galutinai sušaldykite. Ištraukite iš šaldiklio, staigiai labai trumpam formeles pamerkite į karštą vandenį, kad ledų porcijas būtų lengva išimti.


Patarimas

Kuo ledai riebesni, tuo tolygesnė jų struktūra ir mažiau vandens kristalų, tad dalį jogurto galima keisti riebia grietinėle. Tiesa, be tirštiklių ir stabilizatorių pasiekti tokią, kaip pirktinių ledų, konsistenciją sunku – naminiai ledai beveik visuomet minkštesni, nei pagaminti pramoniniu būdu.


Nekeptas varškės ir vyšnių pyragas


Pagrindui iškepti reikės:

125 g šokoladinių biskvitinių sausainių,

30 g sviesto.

Įdarui paruošti reikės:

3 želatinos lapelių,

200 g riebios varškės,

100 g cukraus,

100 ml riebios grietinėlės,

1 nutarkuotos citrinos žievelės.


Viršutiniam sluoksniui pagaminti reikės:

250 g vyšnių be kauliukų,

4 šaukštų cukraus,

1 šaukštelio krakmolo,

2 šaukštų vyšnių degtinės ar trauktinės,

1 saujos mėtų lapelių pyragui papuošti.


Vida Press


Sutrupinkite sausainius ir sumaišykite su ištirpintu sviestu. Masę sudėkite į kepimo formą nuimamais kraštais ir gerai suspauskite. Laikykite šaldytuve, kad sviestas sustingtų.


Želatinos lapelius pamerkite į puodelį su drungnu vandeniu ir palikite, kol išbrinks. Varškę gerai ištrinkite su cukrumi, grietinėle, citrinos žievele. Išbrinkusią želatiną pakaitinkite mikrobangų krosnelėje arba karšto vandens vonelėje, kol ji visiškai ištirps, supilkite į varškės masę ir vėl gerai išplakite. Įdarą sukrėskite ant apatinio pyrago sluoksnio, išlyginkite ir vėl laikykite šaldytuve.


Į puodą įpilkite 100 ml vandens, suberkite vyšnias ir cukrų, pavirkite, kol jis visiškai ištirps, bet ne ilgiau kaip porą minučių, kad uogos neištižtų. Krakmolą išmaišykite 2 šaukštuose vandens, supilkite į puodą ir virkite maišydami kelias minutes, kad vyšnių sultys sutirštėtų. Nukelkite puodą nuo viryklės, įpilkite vyšnių trauktinę ir palikite masę atvėsti. Nuimkite kepimo formos kraštus, užpilkite ant pyrago viršutinį sluoksnį su vyšniomis, papuoškite mėtų lapeliais.


Idėja


Kadangi pyrago nereikia kepti, gaminkite jį atskiruose nedideliuose dubenėliuose ar taurėse, kad galėtumėte patiekti porcijomis.


Trapios tešlos kepiniai su migdolais ir vyšniomis


Kepinių su sultingu įdaru skonis nekasdieniškas: rūgštokos vyšnios ir migdolai yra puikus derinys.


Tešlai paruošti reikės:

200 g miltų,

žiupsnelio druskos,

75 g cukraus,

1 kiaušinio,

125 g šalto sviesto.


Vida Press


Viršutiniam sluoksniui pagaminti reikės:

3–4 šaukštų vyšnių uogienės,

100 g sviesto,

100 g cukraus,

100 g maltų migdolų,

1 kiaušinio,

20 vyšnių be kauliukų,

2 šaukštų migdolų drožlių,

75 g miltelinio cukraus.


Pagaminkite trapią tešlą: miltus išsijokite ant lentos, pabarstykite druska, į vidurį suberkite cukrų ir įmuškite kiaušinį. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite aplink kiaušinį ir viską kapokite dideliu peiliu, kol susidarys gražūs vienodi trupiniai. Tada greitai juos suminkykite rankomis. Tešlą sukočiokite į volelį, susukite į maisto plėvelę ir mažiausiai valandą palaikykite šaldytuve.


Atvėsusią tešlą supjaustykite gabaliukais, juos miltuotais pirštais įklokite į keksiukų formeles. Ant viršaus uždėkite šiek tiek vyšnių uogienės.


Ištrinkite kambario temperatūros sviestą, cukrų, maltus migdolus ir kiaušinį iki vientisos masės ir ją taip pat sudėkite į krepšelius. Ant viršaus užberkite per pusę perpjautų vyšnių ir migdolų drožlių. Kepkite iki 200 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, kol šiek tiek iškils.


Sumaišykite miltelinį cukrų su šlakeliu vandens, supilkite į konditerinį švirkštą ir papuoškite kepinius, kol jie dar šilti. Palaukite, kol glaistas sustings, ir patiekite dar neatvėsusius.


Pistacijų ir vyšnių plokštainis


Uogų ar vaisių plokštainis pagaminami lengvai ir greitai, ir dabar prasideda šio deserto sezonas.


Reikės:

250 g sviesto,

250 g miltų,

2 šaukštelių kepimo miltelių,

250 g cukraus,

4 kiaušinių,

2 šaukštų pieno,

100 g pistacijų,

350 g vyšnių be kauliukų,

10 gabalėlių cukraus.


Vida Press


Į virtuvinį kombainą sudėkite kambario temperatūros sviestą, miltus, kepimo miltelius, cukrų, kiaušinius, supilkite pieną ir suminkykite tešlą. Atsargiai įmaišykite kapotas pistacijas ir per pusę perpjautas vyšnias į tešlą, tik trečdalį jų pasilikite plokštainiui papuošti. Sudėkite tešlą į kepimo formą, ant viršaus užberkite pistacijų, vyšnių ir įspauskite gabalinį cukrų.


Kepkite plokštainį iki 190 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 35–45 minutes, kol gražiai pagels.


Klasikinis sluoksniuotos tešlos ir vyšnių pyragas


Sultingas ir minkštas vyšnių pyragas gardžiausias tada, kai patiekiamas su plakta grietinėle.


Reikės:

375 g šaldytos sluoksniuotos tešlos,

1 kiaušinio,

2 šaukštų stambiakristalio cukraus (papuošti),

Įdarui pagaminti reikės:

800 g vyšnių be kauliukų,

4 šaukštų cukraus,

2 šaukštų kukurūzų miltų,

1 citrinos nutarkuotos žievelės.


Vida Press


Atšildykite tešlą, kaip nurodyta ant pakuotės, iškočiokite maždaug tris ketvirčius ir išklokite kepimo indą. Dideliame dubenyje sumaišykite per pusę perpjautas vyšnias, cukrų, kukurūzų miltus, citrinos žievelę ir sudėkite ant tešlos.

Iškočiokite likusią tešlą, supjaustykite 2–3 cm pločio juostelėmis ir jomis uždenkite pyrago viršų. Gerai prispauskite. Vandenyje sumirkytu teptuku perbraukite per kepimo indo kraštą ir jį taip pat uždenkite tešlos juostele, kad kepinio šonai būtų aukštesni. Mažu peiliuku padarykite šonuose įpjovas – iškepęs pyragas gražiau atrodys. Kepinio viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir užberkite stambiakristalio cukraus.


Pyragą kepkite iki 220 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, tada karštį sumažinkite iki 180 ºC ir kepkite dar 30–40 minučių, kol vyšnios suminkštės, o tešla iškeps (patikrinkite įsmeigę dantų krapštuką).


Vyšnių ir braškių kompotas


Ar nepamiršome naminio kompoto skonio? Prisiminkime jį!


Reikės:

350 g vyšnių,

150 g cukraus,

1 citrinos sulčių,

150 g šaldytų braškių,

200 g natūralaus jogurto.


Vida Press


Storadugniame puode užvirinkite 4 šaukštus vandens, suberkite vyšnias, cukrų, supilkite citrinos sultis. Kaitinkite nustatę vidutinį karštį maišydami, kol cukrus ištirps, tada kaitrą dar labiau sumažinkite ir pavirkite 5–10 minučių, kad susidarytų sultys, bet uogos pernelyg nesuminkštėtų.


Sudėkite į puodą atšildytas braškes ir kaitinkite dar porą minučių, kol šios suminkštės. Nukelkite nuo viryklės, palikite atvėsti, supilstykite į stiklines ir prieš patiekdami užpilkite natūralaus jogurto.


Karamelizuotos vyšnios


Jomis galima papuošti pačius įvairiausius desertus – juk vyšnios ne tik skanios, bet ir uogiškai dekoratyvios. Nedideliame puode nuolat maišydami pakaitinkite 100 g cukraus, kol jis ims tirštėti ir ruduoti. Tada nukelkite nuo viryklės, kad šiek tiek atvėstų. Vyšnios turėtų būti su koteliais – imkite už jų ir merkite į karamelę, žiūrėkite, kad visos ja tolygiai pasidengtų. Ištrauktas uogas palaikykite už kotelio, kad karamelė apstingtų, tada sudėkite ant kepimo popieriaus ir tegu pabūna, kol plutelė visiškai sukietės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis