Kokios gėlės nebijo rudens orų?

Labiausiai užsigrūdinę augalai – dekoratyvusis kopūstas ir šilokas, bet yra ir daugiau rudens negandų nebijančių gėlių.

Chrizantema


Chrizantemos (Chrysanthemum) – savo įvairove užburiančios gėlės. Ar verta rudenį pirkti šią gėlę jau pražydusią vazonėlyje? Be abejonės – chrizantemos lengvai ištveria persodinimą bet kokiu metu, net ir žydėdamos. Kita vertus, nebūtina jų sodinti į žemę, galima pastatyti vazoną ir papuošti lauko gėlyną. Ir neskubėkite nužydėjusios chrizantemos išmesti. Apkarpykite, palikdami 5 cm ilgio stiebelius, ir žiemą laikykite rūsyje. Kartais palaistykite. Kai pavasariop gėlė pradės leisti ūgliukus, perkelkite, kur šviesu, ir persodinkite.


Asmeninis archyvas


Chrizantemos mėgsta lengvą, purią ir derlingą žemę. Kuo daugiau saulės gauna, tuo puošniau žydi. Vandens joms turi būti nei per daug, nei per mažai, nes pasodintoms smėlyje stigs drėgmės, todėl nespės išsivystyti žiedai, tačiau jei vanduo užsistovės, tai taip pat nepatiks chrizantemoms. Sodindami šias gėles pasirūpinkite geru drenažu. Laistyti reikia taip, kad lapai kuo mažiau sudrėktų – tuomet jų neužpuls ligos, jie nenuskurs. Nužydėjusius stiebus nupjaukite. Chrizantemos mažais žiedeliais gerai žiemoja gėlynuose, o stambiažiedes prieš žiemą reikia iškasti ir laikyti vėsiame rūsyje.


Astrai


Yra astrų (Aster), kurie žydi vasarą, tačiau tuomet jie pranyksta ryškesnių ir įspūdingesnių gėlių jūroje. O rudenį, kai lepesnės gražuolės negaudamos pakankamai saulės jau ilsisi, astrų žiedai nusipelno viso mūsų dėmesio. Dabar yra išvesta daugybė šiuolaikiškų astrų veislių, kurios įtiks net ir išrankaus skonio gėlininkui. Astrai gerai prisitaikę augti bet kokioje žemėje, išskyrus labai drėgnas vietas. Jie sėkmingai lapoja net prastai prižiūrimi.


Tačiau pirmenybę gėlės teikia atviroms saulėtoms vietoms. Žydėti besiruošiančius astrus reikia gausiai laistyti, patręšti. Beje, vasaros pradžioje apskabius astrų krūmelius nauji šoniniai ūgliai žydės šiek tiek vėliau. Gėlės gali žiemoti nepridengtos, nes yra atsparios šalčiui. Stiebai nukarpomi tik vėlai rudenį. Astrus dažnai puola miltligė. O kadangi dažniau serga silpni, seni augalai, astrus reikia aprūpinti maisto medžiagomis – tręšti kompleksinėmis trąšomis, kas trejus metus persodinti į kitą vietą.


Rudbekija


Rudbekijos (Rudbeckia) žydi labai ilgai, jas pakanda tik šalnos. Kitos rudens negandos rudbekijoms nebaisios. Jos daugiametės, bet yra veislių, kurios auginamos kaip vienmetės. Rudbekijos nereiklios, jų priežiūra paprasta. Mėgsta saulėtą vietą, nors paunksmėje irgi neskursta. Žemė turi būti puri, lengva ir pakankamai drėgna, o jos rūgštingumas nelabai svarbus.


Fotolia


Rudbekijos prastai ištveria karščius ir sausrą, todėl jas būtina pakankamai laistyti. Nuolat nuskabykite nužydėjusius žiedus – kiti ilgiau žydės. Jos nemėgsta užsistovinčio vandens, sunkios žemės. Kaip ir kitų rudenį žydinčių gėlių, rudbekijų kerai persodinami ir dauginami pavasarį, nors galima atsargiai tai padaryti ir rudenį. Tik prieš iškasant kerą stiebus su žiedais teks nupjauti.


Viržiai


Viržiai (Calluna) gėlynus puošia ne tik rudenį – išdžiūvę jų žiedai dažniausiai nekeičia spalvos ir dekoratyviai atrodo iki pat pavasario. Dabar yra įvairiausių jų rūšių, lapelių ir žiedelių atspalviai bei formos be galo skiriasi. Viržiai mėgsta šviesą ir prastai auga po medžiais ar kitoje pavėsingoje vietoje. Jiems nereikia derlingos žemės, molingoje šie augalai taip pat skursta. Viržių šaknys paviršinės, todėl užėjus sausroms juos reikia palaistyti – geriausia tai daryti vakare, pamėgdžiojant šiltą vasaros lietutį. Rudenį senesnius augalus reikėtų genėti, iškarpyti nudžiūvusias šakeles – kitais metais jie žydės gražiau.


Shutterstock


Dekoratyvieji kopūstai


Dekoratyvieji kopūstai (Brassica oleracea) visą žiemą gražiai atrodo dėl spalvingų lapų. Kai kurių veislių lapai giliai karpyti, plunksniški, rožinės, rausvos arba baltos spalvos. Dekoratyviuosius kopūstus lengva auginti iš sėklų, tačiau jie auga lėtai, tad dažniausiai juos perkame rudenį, pasodintus vazonėliuose. Gerai auga trąšioje, pakankamai drėgnoje žemėje, saulėtoje vietoje, nors gali augti ir pavėsyje Kai oras atvėsta žemiau +5 ºC temperatūros, lapai įgauna intensyvesnę spalvą ir puošia gėlyną iki pirmojo sniego, o nuo stiprių šalčių apsaugotoje terasoje gali išgyventi ir žiemą. Beje, kaip ir visi kopūstai, šie yra valgomi, jais galima puošti salotas. Žinoma, tik tuomet, jei patys tuos kopūstus auginote, o ne iš užsienio šiltnamių įsigijote.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis