Lapkričio darbai sode ir darže

Lapkritis – paskutinis rudens mėnuo, kai visi darbai sode ir darže atrodo baigti. Vis dėlto reikėtų nepamiršti kai kurių patarimų ir ramiai pasiruošti žiemai.

Darbai darže

Ruošiantis žiemai rekomenduojama nuravėti daržus, gėlynus ir palikti juos tvarkingus pavasariui, jei to dar nepadarėte.

Tinkamas laikas nuimti šakninių salierų derlių. Tai darykite, kai tik nuvys lapai. Valydami derlių būtinai palikite 1–2 cm lapkočius, nes šakniavaisiai pažeistomis galvutėmis prastai laikosi. Salierus geriausia laikyti drėgnai +1 °C temperatūroje.


Darbai sode

Lapkritį svarbu sugrėbti paskutinius lapus ir surinkti nukritusius vaisius. Sugrėbę ir pašalinę lapus, sumažinsite grybinių ligų ir kenkėjų plitimą sode, taip pat išsaugosite sveiką ir dekoratyvią veją.


Metas pasirūpinti jautresniais lauko augalais ir juos paruošti žiemai. Norint apsaugoti augalus, reikia juos uždengti. Atminkite, jei dengsite augalus, bent kartą per mėnesį reikia patikrinti, ar augalas gauna užtektinai drėgmės ir gali kvėpuoti, nes kitaip augalai gali nudžiūti. Jeigu ruduo sausas, derėtų laistyti visžalius lapuočius. Jei gauna nepakankamai drėgmės, augalai prastai žiemoja, nukenčia jų dekoratyvumas, todėl, net prasidėjus šaltesniam sezonui, reikia juos reguliariai laistyti.


Labai svarbu apsaugoti medelius nuo žinduolių, kurie gali žiemą juos apgraužti. Rekomenduojame jų kamienus apgaubti tinkleliu ar nutepti repelentu. Jei stirnos, zuikiai ir kiti gyvūnai dažnai lankosi jūsų sode ir pridaro daug žalos, teritoriją reikėtų saugiai aptverti.


Be to, patartina baltinti medelius – taip apsaugosite juos nuo temperatūros svyravimų ir kaitrios žiemos ar pavasario saulės, dėl kurios gali supleišėti žievė. Baltinti reikia, kai lauke sausa ir nėra šalnų, geriausia vėlyvą rudenį, kai oro temperatūra teigiama.


Prieš baltinant rekomenduojama ant žemės patiesti polietileno (audinio) atraižą, tuomet metaliniu šepečiu ar grandikliu švariai ir atsargiai nuvalyti žievės atplaišas, kerpes, samanas. Jas reikėtų surinkti ir sudeginti, kad sode sumažėtų kenkėjų. Jei žievė įtrūkusi, reikėtų nulupti iki sveikos žievės ir užtepti sodo tepalu.


Darbai gėlyne

Iki lapkričio vidurio vis dar palankus metas sodinti svogūnines gėles. Jas galima sodinti ir darželiuose, ir vazonuose namie. Svogūnų per tankiai nesodinkite, nes augalai ištįs, menkiau žydės.


Tinkamas metas mulčiuoti daugiametes gėles. Norėdami pasirūpinti gėlėmis, dirvą pagerinkite durpėmis. Jos užtikrina optimalų augalo maitinimą ir šaknų vystymąsi. Durpes išberkite 7–10 cm storio sluoksniu gėlių šaknų plote.

Nors rožės nėra lepūs augalai ir nebijo šalnų, tačiau patartina jas vis tiek apdengti ir paruošti žiemos sezonui. Tačiau atminkite, kad uždengus per anksti daug stiebų būna nesubrendę ir neatsparūs šalčiams, todėl rekomenduojama dengti, kai lauke temperatūra nukrinta iki –5 °C ar žemiau.

Užsakymo nr.: PT_76241627

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis