Gruodžio darbai sode

Gruodis – mėnuo, kai beveik visi darbai sode ir darže baigti. Tačiau, net ir šalčiui sukausčius žemę, pravartu retkarčiais užsukti į sodą. Ne tik apžiūrėti, ar medelių nežaloja kiškiai, pelės, pelėnai, bet ir pataisyti aprišalų bei suminti sniego ar nukasti takelių.

Darbai darže

Jei norite pavasarį anksčiau pradėti darbus šiltnamyje, gruodį patariama juose išlyginti žemę ir pridengti spygliuočių šakomis ar kraikinėmis durpėmis. Taip žemė mažiau įšals.

Lietuvių patarlė byloja: „Ruošk roges vasarą.“ Taigi ištikimi sodininkai žino, kad gruodis – puikus laikas apgalvoti ateinančių metų planą: ką sėti, kur sodinti, atsižvelgiant į sėjomainą, kad gerai užderėtų derlius. Taip pat svarbu iš anksto pasirūpinti įvairių daržovių, gėlių sėklomis, auginimo terpe, daigyklomis, trąšomis ir būtiniausiais įrankiais.

Darbai sode

Pašalus nepamirškite uždengti jautresnių augalų, o perpuvusiomis pjuvenomis ar durpėmis pamulčiuokite augalų pomedžius. Jei gruodžio pradžioje sniego dar nėra, pats laikas pasirūpinti vaiskrūmių genėjimu – sutaupysite laiko pavasarį. Norint, kad serbentai bei agrastai nuolat ir gausiai derėtų, o uogų kokybė nesuprastėtų, būtina kiekvienais metais juos atnaujinti pašalinant senus stiebus.

Sniegas augalus šildo, bet gali jiems ir netiesiogiai pakenkti: kai daug sniego, laukiniai žvėreliai gali lengvai pasiekti neaprištas vaismedžių šakas ar metūglius. Kad taip neatsitiktų, sniegą aplink vaismedžius sutrypkite. Tačiau, norint tinkamai apsaugoti medelius, patariama prieš žiemą juos apjuosti apsaugine tinkline medžiaga.

Nors sniegas yra natūrali augalų apsauga nuo šalčio, pernelyg storas sluoksnis nėra gerai. Sniegą reikėtų nupurtyti nuo buksmedžių, tujų, lauramedžių, vaismedžių ir vaiskrūmių. Tik nepurtykite augalo už šakų – per šalčius jos labai trapios.

Darbai gėlyne

Atėjus žiemai, pagrindinis dėmesys skiriamas nebe lauko gėlynams, o kambariniams augalams, kuriems šaltasis metų laikas yra sudėtingiausias. Žiemą augalams gali trūkti šviesos, tad pasirūpinkite, kad šviesamėgiai augalai būtų arčiau lango. Šalčio bijančius augalus – gebenes, skindapus ir paparčius – reikėtų laikyti toliau nuo langų. Rekomenduojama šalia pastatyti ir indelį su vandeniu – augalams žiemą dažnai trūksta drėgmės, nes įjungti šildymo prietaisai patalpose išgarina drėgmę. Kambarinius augalus laistykite pagal poreikį: jei patalpa yra labai šilta, gali tekti laistyti dažniau negu vasarą.

Svogūninės gėlės, ypač tulpės, žiemą gali pražydėti ir vazonuose namie. Pasodinus ir įšaknydinus, vazonai išnešami vėsiai ir laikomi, kol ateina laikas juos pražydinti. Įsišakniję svogūnėliai turi būti laikomi vėsioje patalpoje (1–2 °C temperatūroje), antraip augalai užauga žemi, nesuformuoja kokybiškų žiedų arba visai nežydi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis