Maisto atliekos: kaip naudingai jas panaudoti

Šiukšlių rūšiavimas – vis dažniau praktikuojamas aplinkos tausojimo būdas kiekvieno iš mūsų namuose. Plastikas, stiklas, popierius – atliekos, kurios keliauja į joms skirtus šiukšlių konteinerius. O ką daryti su maisto atliekomis? Daržovių lupenas, vaisių žieveles, kiaušinių lukštus ir net kavos tirščius galima panaudoti labai praktiškai.

Kiaušinių lukštai

*Kiaušinių lukštų panaudojimas darže. Kiaušinių lukštai – natūralus kalcio ir kitų naudingų mineralų šaltinis. Kadangi ši medžiaga turi savybę greitai suirti, ją tinka kompostuoti. Be komposto, darže ši medžiaga dar yra naudojama ir kaip kovos priemonė su kenkėjais. Jeigu norite apsaugoti savo daržo augalus nuo šliužų, sraigių ir sliekų, išbarstykite trintus lukštus aplink juos.

*Valiklis iš kiaušinių lukštų. Lukštus galima panaudoti kaip ekologišką abrazyvinį valiklį. Sumaišykite trintus kiaušinių lukštus su nedideliu kiekiu muiluoto vandens. Tokiu valikliu galima valyti tokius sunkiai išvalomus daiktus, kaip: termosus, vazas, puodus bei keptuves.

*Lesalas. Žiemą, kai žemę padengia sniegas, susirūpiname savo kiemo bei sodo gyventojais – paukšteliais. Kabiname lesyklas, ruošiame lašinius, grūdus ir kitus produktus. Paukštelių maisto racioną galite papildyti kiaušinio lukštais. Susmulkinti lukštai paukščiams suteikia kalcio. Tokius lukštus geriausia suberti į atskirą indelį.

*Indelis daigams. Lukštai gali tapti indeliais daigams auginti, kuriuos vėliau galima bus sodinti tiesiai į žemę kartu su daigais.

Shutterstock

Vaisių žievelės

*Citrina (jos sultys bei žievelės) pasižymi geromis valomosiomis savybėmis. Ją galima pasitelkti valant net riebalus. Riebaluotą vietą apiberkite druska arba geriamąja soda, kad veiktų kaip abrazyvas, o tada patrinkite su išspaustomis citrinos puselėmis. Citrina yra gan stipri ir aktyvi medžiaga, tad būkite atsargūs naudodami ją ant jautresnių paviršių (pavyzdžiui: marmuro). Citrinos žievelės taip pat labai tinka arbatinuko valymui. Norėdami atsikratyti jame susikaupusių mineralų nuosėdų, pripildykite arbatinuką vandens, įdėkite citrinos žievelių ir užvirinkite. Vandeniui užvirus išjunkite ir palikite valandai, tada išpilkite viską lauk ir gerai išskalaukite.

Shutterstock

*Greipfrutų, apelsinų bei avokadų puseles tinka naudoti kaip indelius skirtus pasodinti daigams. Puseles išskobkite ir palikite išdžiūti, o pavasarį į jas pasodinkite daigelius, kai šie paaugs, juos galima su visa pusele bus sodinti į žemę.

*Bananų žievę galima panaudoti kambarinių augalų priežiūrai. Augalų lapus galima valyti vidine bananų žievės dalimi. Tai augalams suteiks sveiką išvaizdą, taip pat padės jiems geriau augti, nes bananų žievėje esančios medžiagos turi panašų poveikį kaip trąšos ir pesticidai.

Kavos tirščiai

*Nemalonaus kvapo panaikinimas kavos tirščiais. Kavos aromatas puikiai panaikina nemalonius kvapus. Pavyzdžiui, tirščiais galima neutralizuoti šaldytuve atsiradusį nemalonų kvapą.

*Indų plovimas. Kavos tirščius galima pasitelkti riebalams nuo indų pašalnti. Tereikia įberti keletą šaukštelių kavos tirščių į plaunamą indą ir ištrinti jo vidų.

*Tirščių panaudojimas darže bei sode. Kavos tirščiai yra gera trąša. Jie itin tinka rūgštingumą mėgstančioms gėlėms (rožėms, rododendrams ir kitoms). Tokių trąšų paruošimas yra visai paprastas: išgėrus kavą, po kavos užplikinimo likusius tirščius reikia išpilti ant laikraščio, popieriaus ar kokio padėklo arba lėkštės, ir juos tolygiai išdžiovinti kambario temperatūroje (tręšimui netinka neplikintos kavos maltos pupelės, nes jos gali stipriai paveikti dirvos rūgštingumą). Beje, pabarstyti kavos tirščiai aplink augalus atbaido įvairius kenkėjus.

Shutterstock

Bulvių lupenos

*Kompostavimas. Bulves galima be dvejonės dėti į komposto dėžę ar duobę, jos taps puikia trąša.

*Dūmtraukio valymas. Bulvių lupenos sumestos į krosnį išvalo dūmtraukį.

*Bulvių lupenos serbentų krūmų priežiūrai. Bulvėse esantis krakmolas labai patinka šiems uogakrūmiams, todėl lupenas galima naudoti jų priežiūrai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis