Nereiklus ir lengvai auginamas – pinigų medis

Jeigu būtų renkamas nereiklių kambarinių augalų dešimtukas, tai šis augalas tikrai į jį patektų. Daug kas jį dar vadina „pinigų medžiu“ arba zamifolija. Tad jeigu ieškote namams arba darbo vietai lengvai auginamo kambarinio augalo, dar ir simbolizuojantį sėkmę piniguose – pabandykite auginti zamiokulką.

Nors jo pavadinimas skamba gan įmantriai ZAMIJALAPIS ZAMIOKULKAS (Zamioculcas zamiifolia), bet iš tiesų tai paprastas ir puošnus augalas. Savaime jis auga pietryčių Afrikos tropiniuose miškuose. Angliakalbiai kartais dar jį vadina „Zanzibaro brangakmeniu“. Augalų rinkoje jis pasirodė gan neseniai, Europoje kaip kambarinė gėlė pradėta auginti tik prieš 20 metų, nors botanikų pirmą kartą atrastas dar XIX a., o į Lietuvą atkeliavo tik prieš kokius 15 metų. Priklauso aroninių šeimai (Araceae), iš kurios geriau pažįstame kambarinę gėlę kaliją bei Lietuvos pelkėse savaime augantį žinginį. Kaip daugelis aroninių šeimos atstovų zamiokulkas yra šiek tiek nuodingas.

Vazonas zamiokulkui turėtų būti tvirtas ir sunkus, nes dažnai nuvirsta nuo pačio augalo svorio.
Vazonas zamiokulkui turėtų būti tvirtas ir sunkus, nes dažnai nuvirsta nuo pačio augalo svorio.
Asmeninis albumas

Zamiokulkas žydi balta, cilindro formos rubuile burbuole, apsupta plataus pažiedlapio. Lietuvoje jis pražysta retai, tai jeigu jūsų zamiokulkas išskleis žiedą – tai bus tikra sėkmė. Natūralioje aplinkoje, kai žiedai apdulkinami, vėliau užsimezga žali vaisiai ir subrandinamos sėklos, bet Lietuvoje jų nei karto neteko matyti.

Retkarčiais palepinkite šį augalą duše, nuplaukite dulkes su drugnu vandeniu.
Retkarčiais palepinkite šį augalą duše, nuplaukite dulkes su drugnu vandeniu.
Asmeninis albumas

Didžiausias šio augalo grožis – tai 0,5-0,6 m ilgio stori stiebai, apaugę tamsiai žaliais, storais ir blizgiais lapais. Tuose stiebuose zamiokulkas kaupia vandens atsargas, taip ruošdamasis sausesniam periodui, kuris jį užklumpa natūralioje aplinkoje. Nors pats augalas nėra labai aukštas, bet auga plačiai ir labai greitai, vegetacijos metu leisdamas vieną po kito stambius stiebus. Jis plečiasi ne tik antžeminėje, bet ir požeminėje dalyje, augindamas stambius šakniastiebius. Tad dažna šio augalo bėda – kai nuo besiplečiančios masės sutrūkinėja ir subyra vazonas, ypač jei jis keramikinis. Bet jeigu jį pasodinsite į plastikinį vazoną, kuris gali šiek tiek temptis, tai irgi nebus išeitis, nes plastikinis vazonas paprastai yra lengvas ir augalas su juo tiesiog nuvirsta. Tad po daugelio kartų, kai „suplyšo“ arba nuvirto vazonas, teko elgtis taip: sodinti augalą į erdvų plastikinį, o šį įstatyti į sunkų keramikinį vazoną. Jeigu jūsų augintinis augs mažokame ar per lengvame vazone, tai jo šakeles vis tik reikės pririšti prie kokios nors atramos, kad nenuvirstų.

Tad augalą reikėtų persodinti, kai tik šaknys pradės netilpti vazone. Žemė turėtų būti gan derlinga, bet ne per labai, nes esant geram dirvožemiui, zamiokulkas pradės augti kaip pašėlęs. Laistymui jis nereiklus, lieti reikėtų saikingai, ypač žiemą, geriausia leisti žemei vazone beveik išdžiūti. Pirmąjį savo zamiokulką numarinau, nes laisčiau gausiai ir maniau, kad stiebams būtina prisisriaubti kuo daugiau atsargų, bet po kurio laiko šaknys tiesiog supuvo ir augalas, deja, nusibaigė. Tad geriau vieną kitą kartą pamiršti palieti, nei perlaistyti. Juk augalas turi storulius stiebus, kuriuose išsisaugo drėgmės atsargų „juodai dienai“.

Pavasarį jauni ūgliai auga labai sparčiai.
Pavasarį jauni ūgliai auga labai sparčiai.
Asmeninis albumas

Zamiokulkas nereiklus ir šviesai, jam nebūtina augti ant palangės, nes visai gerai jaučiasi ir kambario gilumoje. Tiesa, jeigu nukišite jį į patamsį, tai irgi nebus nieko gero, juk vis tik kaip ir bet kuriam augalui būtina fotosintezė. Jei pritrūks šviesos, tai greitai pamatysite – augalo stiebai nenatūraliai ištįs, lapeliai pasidarys reti ir smulkesni, išblykš. Retkarčiais palepinkite jį duše – visą nuprauskite drugnu vandeniu, tuomet nusiplaus dulkės nuo lapų, augalui bus lengviau kvėpuoti. Šiaip augalas atsparus ir sausam kambarių orui, kuris toks pasidaro žiemą dėl šildymo. Kenkėjų bei ligų zamiokulkas turi gan retai, teko tik pastebėti ant žemės straksint kolembolas – smulkius ir baltus vabzdžius, kurie augalui kenkia mažai.

Kol nebuvo zamiokulkų, „pinigų medžiais“ vadindavo storlapius.
Kol nebuvo zamiokulkų, „pinigų medžiais“ vadindavo storlapius.
Asmeninis albumas

Kol zamiokulkai pas mus dar nebuvo žinomi, „pinigų medžiais“ buvo vadinami storlapiai, bet atsiradus „Zanzibaro brangakmeniams“, šis titulas perėjo naujiems šeimininkams. Na, į tokius titulus galima pažiūrėti ir skeptiškai – juk tai tik rinkodariniai būdai, norint pritraukti pirkėjus, o galima ir žaismingai. Juk giliai širdyje mes kiekvienas šiek tiek tikime prietarais ir mažais stebuklais – o gal, iš tiesų, jis privilios pinigus ir sėkmę finansuose?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis