Tikra namų puošmena – fikusas: kaip išsirinkti ir tinkamai prižiūrėti

Fikusai (lot. Ficus) yra vieni iš labiausiai paplitusių augalų, nes jų tiek daug, kad kiekvienas gali rasti fikusą pagal savo skonį ir interjerą. Fikusai gana plačiai paplitę ir gamtoje, ypač Azijos tropiniuose, ir subtropiniuose regionuose, Australijoje, Viduržemio jūros regione. Jų būna ir didelių medžių, ir vijoklinių augalų smulkiais lapeliais. Papasakosime apie kambaryje auginamus fikusus ir jų priežiūrą.

Vienas iš išskirtinių fikusų bruožų – orinės šaknys, kurios nukąra kamienu ir, pasiekusios žemę, joje įsitvirtina. Vienas iš labiausiai paplitusių fikusų, dažniausiai auginamų visuomeninėse patalpose, yra stambialapis fikusas (lot. F. elastica). Jo lapai kieti, tarsi vaškiniai. Būna ir margalapių rūšių, pavyzdžiui, „Tineke“, „Tricolor“, „Doescheri, o štai „Abidjan“ rūšies fikuso lapai yra tamsiai rausvai rudo atspalvio.


Vienas iš dažniausiai patalpose auginamų fikusų yra svyruoklinis fikusas (lot. F. benjamina). Šio fikuso lapai nedideli, ovalios formos, jo šakos nusvirusios. Dažniausiai auginamos šio fikuso rūšys: „Reginald“– su geltonai žaliais lapais, „Variegata“, „Golden King“, „Starlight“ – su įvairaus dydžio ir margumo lapais, „Foliole“, „Natasha“ – su smulkesne žalia lapija. Būna netgi fikusų su trikampio formos lapais (lot. F. Triangularis). Populiarus patalpose ir Binendikio fikusas (lot. F. Binnendijkii) su ilgais (iki 30 cm ilgio) ir siaurais lapais. Taip pat dažnai auginamos ir šios fikusų rūšys: „Amstel King“, „Amstel Gold“, „Amstel Queen“ ir „Alii“.


Vida Press


Dar kelios gana populiarios rūšys: smulkiavaisis (lot. F. retusa), bengalinis (lot. F. benghaliensis), deltiškasis (lot. F. deltoidea), puošnialapis (lot. F. cyathistipula) ir lyralapis fikusas (lot. F. lyrata).


Iš mažųjų fikusų su smulkiais lapeliais patalpose dažnai auginamas smulkusis fikusas (lot. F. Pumila). Šiuos fikusus galima auginti kaip kabančius augalus arba ant atramos. Jis greit išleidžia orines šaknis, jomis tvirtinasi prie atramos ir ją apauga. Labai tinka kokoso pluoštu apvyniotos atramos. Jei kambaryje norite įsirengti atskirą augalų sieną, jums puikiai tiks šis fikusas. Pagrindinės rūšies lapai yra žali, bet yra ir rūšių su baltai margais lapais – pavyzdžiui, „White Sunny“ „Variegata“. „Minima“ rūšies lapeliai ir šakos dar smulkesni už pagrindinės rūšies lapiją.


Auginimo sąlygos


Fikusų auginimas nėra sudėtingas, ypač ištvermingas yra stambialapis fikusas su vaškiniais lapais. Labiausia fikusams patinka šviesios patalpos su išsklaidyta šviesa. Tamsesniuose kambariuose geriau auga žalialapės rūšys, o štai margalapiams fikusams reikia daugiau natūralios šviesos.


Pavasarį ir vasarą rekomenduojama fikusus apsaugoti nuo karštos vidurdienio saulės spindulių – langus uždenkite plonomis užuolaidomis.


Tam, kad augalas gautų daugiau šviesos, pasirūpinkite langų švara, taip pat valykite dulkes nuo fikusų lapų. Lapus valykite drėgnu skudurėliu, tik stenkitės tai daryti atsargiai, be reikalo nespauskite ir nebraižykite lapų, kad nepažeistumėte jų paviršiaus. Kelis kartus per metus galite naudoti žaliems augalams skirtą lapų laką. Lakas ne tik suteiks lapams spindesio, bet ir kurį laiką apsaugos nuo dulkių.


Jei kambaryje šilta ir sausa, augalus reikia reguliariai drėkinti apipurškiant vandeniu. Vandenį, kuriuo purkšite, visų pirma palikite pastovėti, kad jis nebūtų kalkėtas, nes purškiant kalkėtu vandeniu, ant lapų liks baltos dėmės, kurias po to bus sunku nuvalyti.

Vida Press


Fikusai sodinami į purų substratą su humusu. Šių augalų auginimui tinka universali, kambariniams augalams skirta žemė, kurios galima įsigyti sodo prekių parduotuvėje. Laistyti fikusą reikėtų atsargiai – jiems nepatinka nei per drėgna, nei per sausa žemė. Laistykite tada, kai viršutinis žemės sluoksnis darosi sausas. Stambialapiai fikusai tręšiami žalialapiams augalams skirtomis trąšomis tokiomis dozėmis, kurios nurodytos trąšų instrukcijoje. Aktyviuoju augimo laikotarpiu tręškite kartą per savaitę, ypač jei augalas didelis, o vasarą – kartą per dvi savaites. Rudenį reikėtų tręšti rečiau: rugsėjį tręškite kartą per mėnesį, o tamsiaisiais metų mėnesiais fikusų visai netręškite. Sausį vėl galite pradėti tręšti, tik mažesnėmis dozėmis – atskiestomis perpus, o pradedant nuo vasario galite tręšti kartą per dvi savaites. Ką tik persodintų augalų kokį mėnesį netręškite.


Žiemos laikotarpiu fikusams labiausia tinkama nuo +16 iki +20 C temperatūra (ne žemesnė nei +14 C). Ypač jautrios žemai temperatūrai yra margalapės svyruoklinio fikuso atmainos. Fikusams nepatinka nei skersvėjis, nei staigūs temperatūrų pokyčiai.


Fikusams galima lengvai suteikti norimą formą, reguliariai juos apkarpant. Jei nusprendėte suformuoti jau gerokai paaugusio fikuso vainiką, nebijokite radikaliai trumpinti jo kamieno ir šakų – fikusas gerai atauga ir ima leisti šakas, užaugina tankesnį vainiką.


Genėdami fikusą būkite labai atsargūs, nes jo sultys gali ne tik suerzinti odą, bet ir palikti dėmes ant grindų ir drabužių. Todėl prieš genėdami augalą, grindis uždenkite popieriumi ar plėvele – taip ištekėjusios pieno pavidalo sultys, kurios palieka lipnias, sunkiai nuplaunamas dėmes, nesugadins grindų. Apsivilkite senus drabužius, kurių negaila ištepti, nes fikusų sulčių dėmės neišsiskalbia. Ypač saugokite savo akis, bet jei į jas netyčia pakliuvo fikuso sulčių, nedelsdami jas praplaukite vandeniu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis