5 pojūčiai: kurkime savo aplinką kieme kitaip

Net labiausiai išpuoselėta aplinka kartais neturi jaukumo ir šarmo, o kartais mažai prižiūrima sodyba gali būti pati mieliausia pasaulyje. Kas lemia, kad kiemas daro įspūdį? Kaip sukurti tokią aplinką, kad ji būtų jauki, kad norėtųsi ten leisti kuo daugiau laiko, kad ji paliktų įspūdį ir būtų neužmirštama?

Dominuoja jausmas


Jei žiūrėtume į aplinką tik iš nuotraukų, vertintumėme ją tik iš vaizdo pozicijos. Tačiau kai esame konkrečioje aplinkoje, suvokiame ją visais penkiais pojūčiais: vaizdais, kvapais, lytėjimu, garsais ir skoniais. Tai yra esminis skirtumas, kodėl sudėtinga išmokti kurti aplinką iš knygų. Visi šie penki pojūčiai mus veikia, kartu jie iššaukia tam tikrą reakciją: vienoje aplinkoje jaučiamės tarsi grįžę į vaikystę, kitoje norisi nusiraminti ir sėdėti tiesiog nieko neveikiant, kitoje jaučiamas šiuolaikinė miesto kultūra, o kita dvelkia prabanga ir leidžia mus pasijausti mažais nykštukais.


Jeigu norite, kad kiemas būtų ne augalų rinkinys, o sukeltų tam tiktus jausmus, sukeltų reakcijas, visų pirma pagalvokite, kokių reakcijų norėtumėt. Ir joks dizaineris to nepasakys, šitą klausimą turite atsakyti patys: ar norite kieme lėto poilsio ir harmonijos, ar tradicijų tąsos jausmo sodyboje, ar linksmos vakarėlio vietos. Jei jau sugalvojote dominuojantį savo kiemo jausmą, pirmą žingsnį jau padarėte.


Shutterstock


Prisiminkite įspūdingiausią reginį


Pasakysite, kad sudėtingiausia sugalvoti tą jausmą, kokį norime sukelti? Paprasčiausias būdas sugalvoti tai yra prisiminti, kokioje įspūdingoje aplinkoje paskutinį kartą buvote. Užsimerkite ir gerai pagalvokite – ne apie augalus, kurie buvo ten susodinti, o apie jausmą, kuris tuo metu jus aplankė. Paanalizuokite: koks vaizdas iškart iškilo akyse; kokie pojūčiai jus lydi: kvapai, garsai, skoniai?


Kai kurie pojūčiai padeda nusipiešti tą bendrą paveikslą. Sodo dizaineris James McGrath (JAV) teigia, kad dažniausiai visų pirma mintyse iškyla vaizdas, ir tik pagalvojus daugiau, prisimenami kiti aspektai, vienam tai garsai, kitam – kvapai. Netgi lytėjimo pojūtis, pavyzdžiui švelnaus šilto vėjelio gūsis, arba saulės pabučiavimas į žandus proskynoje.

Pagalvokite, kada jautėtės puikiai kažkokioje aplinkoje, ir pabandykite paanalizuoti, kokie pojūčiai jus veikė. Sukurdami prielaidą tokiems pojūčiams savo kieme, sukursite asociacijas ir sukelsite jausmus.


Kad aplinka būtų nepamirštama


Konferencijoje James McGrath pasakojo, kaip padaryti, kad jūsų aplinka būtų nepamirštama. Jis sako, kad tai lemia trys dalykai:

  1. kiek įdomi buvo jūsų patirtis tame kieme;
  2. kiek dėmesio jūs skyrėte aplinkai;
  3. kokios emocijos jus tuo metu aplankė.

Mes reaguojame į detales, kurios gali sukelti kokį nors emocinį poveikį, ir dėl to poveikio įrašome kažką į savo atmintį. Taigi kai kiemas sukelia emocijas, smegenys identifikuoja tą momentą kaip svarbų ir įsimintiną. Štai kodėl kai kurie kiemeliai palieka gilesnį įspūdį nei kiti. Štai kodėl verta išmokti, kaip sukurti aplinką, kuri keltų susidomėjimą ir jausmus.


O kadangi aplinką suvokiame ne tik vaizdais, bet ir kitais pojūčiais, labai svarbu juos išnaudoti ir taip sukurti netikėtumą, šoką, džiaugsmą ar kitas reakcijas.


Shutterstock


Netikėtas gražaus vaizdo atsiradimas


Nebūtina, kad visas sklypas būtų tobulai iščiustytas, kartais didžiausią įspūdį lemia kokia nors viena detalė. Jei turite gražų vaizdą, atverkite jį, nuveskite taką link jo, o pačioje geriausioje vietoje, iš kurios matosi tas vaizdas, pastatykite suoliuką. Pamatysite, kiek dėmesio jis susilauks ir kaip smagu bus kartais tiesiog sėdėti, kalbėtis ir žiūrėti.


Nebūtina parodyti viską iš karto – galite vaizdą įrėminti arba šiek tiek paslėpti. Jei sodyboje turite gražų horizontą, galite nepalikti jo viso atviro (dažnai ir vėjų tada neišvengiama), o apsodinkite jį medžiais ar krūmais, palikdami tik vieną atvirą vietą. Toks įrėminimas neleis išsklaidyti dėmesio, o pritrauks jį į tą vieną atvirą erdvę. Štai jau ir suvaldėte žvilgsnį, galite toliau galvoti apie suolelį, šalia augančius augalus, atsiveriančio vaizdo detales, lauko apšvietimą.

Galite vaizdą ir paslėpti, kad tik šiek tiek paėjus jį pamatytumėt, atsirastų netikėtumo efektas. Šį triuką galite naudoti net ir labai mažame sklype, tiesiog nereikia viso kiemo palikti atviro ir akimis lengvai išmatuojamo.


O jeigu auginate gražų medį ar turite kieme skulptūrą, nebūtina jų parodyti visiems įeinantiems, tegul tai būna mažas netikėtumas už kampo.


Shutterstock


Valdykite erdvę ir jausmus su kvapais


James McGrath sako, kad jausmai, kuriuos sukelia kvapas, įsimena ryškiau negu gražūs vaizdai ar garsai. Todėl kurkite aromatingą sodą, rinkitės augalus, kurie kvepia.


Žoliniai daugiamečiai augalai mažiausiai pasižymi kvapų intensyvumu. Krūmai ir vijokliai kaip tik labiau pasižymi aromatingumu. Svarbus jo patarimas – kuo daugiau to paties augalo vienetų, tuo kvapas intensyvesnis.

Kraštovaizdžio architektė Ilzė Rukšanė iš Latvijos sako, kad galima netgi erdvę suvokti kvapais. Jei pasavarį užsimerksite, galite tiesiog iš svaiginančių kvapų suvokti, kurioje sklypo vietoje esate. Vienaip kvepia alyvos, kitaip narcizai, dar kitaip – bijūnai. Tik nesudėkite visko į vieną puokštę – leiskite kvapui atsiskleisti, tegul šalia jis neturi kitų intensyvaus kvapo kaimynų.


O jei kvapą norite dar labiau suintensyvinti, James McGrath siūlo augalus pakelti aukščiau, kad kvepiančios augalo dalys būtų fiziškai kuo arčiau nosies. Įvertinkite tai, kai rinksitės vietą augalui. Arba specialiai paruoškite tą vietą, pavyzdžiui, įrenkite pakeltas lysves.


Skonių atradimai


Skonis yra vienas iš penkių pojūčių, kuriais suvokiame aplinką. Tai yra ir vienas iš pojūčių, kurį galime panaudoti kuriant savo aplinką. Užsieniečiai stebisi, kad mes mokame patys užsiauginti daržovių ir vaisių. Tačiau ne tik įprastas daržas gali būti mūsų įspūdingo patyrimo sode dalis. Pasidomėkite tradiciniais augalais, kurie tarsi pamirštos, tačiau šiuolaikiškame kieme gali suskambėti visai naujai. Kad ir kvepiantys liepžiedžiai arba ryškūs ežiuolių žiedai, kuriuos galite tiesiog mesti į stiklinį indą, užpilti verdančiu vandeniu ir taip pavaišinti savo svečius.


Shutterstock


Galite paieškoti ir įdomesnių veislių valgomų augalų, kurie leis pajusti jūsų kiemo išskirtinumą. Dr. Asta Ramaškevičienė pasakojo apie vynuoges, kurias kiekvienas gali auginti savo kieme. Pamirškite tas pusiau laukines rūgščias vynuoges, nes ir Lietuvoje galima užsiauginti skanių ir saldžių vynuogių – kai kurios veislės ypač atsparios, jų nereikia auginti šiltnamyje ar dengti žiemai. Vynuogių kekė ant stalo, švelnios savų vynuogių sultys ar net pačių pasigamintas, šeimos tradicijas saugantis vynas – tai tikrai išskirtinio kiemo ženklas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis