Alpinariumo puoselėjimas: kokius augalus jame auginti

Alpinariumas – akmenų sodo rūšis, kurioje, be akmenų, itin svarbią vietą užima augalai. Kadangi tokiame sode augimo terpė yra ganėtinai specifinė, gėles bei krūmus jam reikia parinkti atsakingai, kruopščiai juos derinant. Šiame tekste pateiksime keletą tokių augalų pavyzdžių.

Alpinariumui tinka daugelis augalų, tačiau svarbu nepersistengti su augalų rūšių įvairove ir pasirinkti tik tam tikrą kiekį augalų, kurie savo tikrąjį grožį atskleidžia skirtingu laiku. Labai svarbu, kad toks sodas atrodytų išvaizdžiai visais metų laikais, todėl rekomenduojama jame kompoziciją kurti iš skirtingų augalų rūšių. Alpinariume rekomenduojama derinti spygliuočius, daugiamečius, svogūninius bei kiliminius augalus.


Spygliuočiai


Kalninė pušis (lot. Pinus mugo). Natūraliai šis augalas auga kalnuotose Europos vietovėse (Pirėnuose, Alpėse, Tatruose). Augalų augintojų ši pušis yra itin mėgstama dėl to, kad jai nėra reikalingos ypatingos auginimo sąlygos. Tai labai nereiklus ir atsparus augalas.


Shutterstock


Juodoji pušis (lot. Pinus nigra). Ši pušis natūraliai Europoje yra paplitusi Viduržemio jūros regione. juodoji pušis yra visiškai atspari šalčiui bei pakenčia sausras. Ji nėra reikli dirvožemiui.


Gulsčiasis kadagys (lot. Juniperus hprizontalis). Šis augalas nėra itin reiklus dirvožemiui. Jis yra vidutiniškai atsparus žiemai. Nors tai šviesiamėgis augalas, jis gali pakęsti ir lengvą šešėlį.


Daugiamečiai augalai


Levandos (lot. Lavandula). Levanda yra daugiametis, prieskoninis, vaistinis augalas. Ji vienoje vietoje gali augti net iki 25 metų. Levandoms yra reikalingas lengvas, neutralus arba šarmingas dirvožemis. Jos geriausiai auga saulėtose, šiltose vietose.


Shutterstock

Karpatiniai katilėliai (lot. Campanula carpatica). Tai daugiamečiai augalai žydintys birželio-rugpjūčio mėnesiais. Karpatiniai katinėliai nėra reiklūs dirvai, tik svarbu, kad ji būtų laidi. Šiems augalams tinka dalinis pavėsis.

Vilkdalgiai (lot. Iris). Šios daugiametės gėlės geriausiai auga saulėtose vietose. Joms labiausiai tinka lengva arba vidutinio lengvumo, šarminė dirva. Labai svarbu, kad dirva būtų gerai drenuojama.

Svogūniniai augalai

Krokai (lot. Crocus). Krokai – anksti pavasarį melsvos arba violetinės spalvos žiedais žydintys augalai. Žydi šie augalai kovo-balandžio mėnesiais. Krokams auginti tinka saulėta arba iš dalies ūksmėta vieta. Reikalinga lengva, gerai įdirbta, pakankamai drėgna, bet ne šlapia dirva.

Shutterstock


Scylės (lot. Scilla). Scylės žydi ankstyvą pavasarį. Joms labiausiai tinka saulėtos arba pusiau pavėsyje esančios sklypo vietos. Dirvožemis turėtų būti lengvas, maistingas bei turintis gerą drenažą.


Kiliminiai augalai


Čiobreliai (lot. Thymus). Čiobreliai žydi birželio-rugsėjo mėnesiais. Šie augalai geriausiai auga atvirose, saulėtose vietose. Jie augti gali ir kalkingoje, ir puveningoje dirvoje.


Shutterstock


Perkūnropės (lot. Jovibarba). Šis augalas yra populiarus dėl savo atsparumo šalčiui. Perkūnropės taip pat puikiai pakelia ir sausrą. Gausiausiai jos žydi kovo-birželio mėnesiais. Šiems augalams labiausiai tinka dalinis šešėlis, dirva turi pasižymėti geru drenažu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis