Smidrai: kas tai per augalai?

Smidrai (kitaip šparagai) – gurmanų dievinamos daugiametės daržovės, kurios mūsų močiučių soduose buvo auginamos kaip dekoratyviniai krūmai. Turint kantrybės, šį augalą galima užsiauginti savo nuosavame darže ir džiaugtis tiek jo derliumi, tiek dekoratyvumu.

Kas yra smidrai?


Smidrų lotyniškas pavadinimas – Asparagus officinalis. Lietuvos sodybose šis augalas seniau buvo laikomas vien tik dekoratyviu krūmu, kurį dažnai sodindavo išskirtinėje sklypo vietoje – paradinėje namo pusėje, prie pagrindinio įėjimo.

Toks krūmas buvo ir yra vertinamas dėl savo žalumos, ažūriškumo, aukščio, kuris siekia pusantro metro. Apie tai, kad tai galėtų būti valgoma daržovė, buvo sužinota vėliau ir tokia idėja mūsų krašte prigijo ne iš karto.


Shutterstock


Kalbant apie šparagus kaip maistą, valgomi yra tik išdygę šio augalo daigai. Daigai užauga iki 15-20 cm. Jie yra nupjaunami ir nesudėtingai paruošiami (tiesiog su šiek tiek sviesto ar alyvuogių aliejaus pakepami keptuvėje arba ant griliaus).


Šparagai gali būti valgomi tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip garnyras.


Beje, šie augalai neretai yra painiojami su šparaginėmis pupelėmis, tačiau iš tiesų su jomis jie turi nedaug ką bendro.


Kaip auginti smirdus?


Pirmiausia šparagams svarbu parinkti tinkamą vietą. Geriausiai šie augalai auga pilnai saulės apšviestose vietose. Esant nepakankamam šviesos kiekiui, daigai būna mažiau atsparūs ligoms ir užauga silpni bei ploni.


Svarbu, kad dirvožemis būtų lengvas ir neužmirkstantis. Rekomenduojamas dirvos rūgštingumas – neutralus (6.0-7.0 pH).


Shutterstock


Nusprendus auginti šparagus, reikia apsiginkluoti kantrybe, nes derliaus nuėmimo reikia palaukti iki antrų arba trečių metų. Labai svarbu, kad gerai išsivystytų augalo šaknų sistema.


Šparagus galima auginti iš sėklos, tačiau tai yra ganėtinai sudėtingas procesas, todėl paprastai yra sodinami jų daigai. Daigus reikia sodinti taip: šaknis pirmiausia reikia patrumpinti, kad liktų maždaug sprindis; tada reikia iškasti griovelį (apie 30 cm gylio) ir iš komposto supilti nedidelius kauburėlius; tuomet ant kauburėlių daigai sudedami pumpurais į viršų; galiausiai viską užpilame žemėmis ir palaistome.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis