Priežastys, kodėl kompostas skleidžia negerą kvapą

Geras kompostas paprastai kvepia paprasčiausia žeme, tad jei komposto krūva ėmė dvokti – tai ženklas, kad kažką darote netinkamai. Paprastai blogas komposto kvapas yra susijęs su anaerobinėmis sąlygomis krūvoje. Tad siūlome plačiau pasigilinti į priežastis, kurios sukelia nemalonų kvapą, ir pasidomėti, kaip su jomis susidoroti.

1 priežastis – komposto krūva yra per šlapia. Per daug drėgmės komposto krūvoje – dažniausia jos blogo kvapo priežastis. Esant per dideliam drėgmės kiekiui, komposte gyvenančių ir jį skaidančių gerųjų mikrobų darbas smarkiai sulėtėja, todėl atsiranda nemalonus rūgimo kvapas.


Kad galima būtų išvengti šlapio komposto, komposto dėžę rekomenduojama dengti dangčiu su skylutėmis. Jeigu kompostuojate krūvoje, esant lietingam sezonui, ją galima pridengti brezentu.


Norint sumažinti padidėjusį drėgmės kiekį krūvoje, ją reikia aeruoti (badyti šakėmis) arba apversti. Tokiu būdu į ją pateks mikrobams reikalingo deguonies.


Kitas būdas – į komposto dėžę ar krūvą dėti daugiau rudos spalvos komposto (šieno, džiovintų lapų, susmulkinto laikraščio gabalėlių). Rudos spalvos kompostas turi daugiau anglies ir yra sausesnis už žalios spalvos kompostą. Jį gerai įmaišius į šlapią kompostą, drėgmė turėtų sumažėti ir kartu dingti nemalonus kvapas.


Shutterstock


2 priežastis – per daug žalios masės. Žalia komposto mase yra vadinamos tokios organinės medžiagos, kurios turi daug azoto. Tai gali būti vejos žolė, daržovės, vaisių likučiai, kavos tirščiai. Kadangi šios medžiagos savyje turi daug vandens, jos gali padidinti drėgmės kiekį komposto krūvoje, o dėl šios priežasties atsiranda blogas kvapas.

Kad būtų galima išvengti šios problemos, reikia žalią kompostą sluoksniuoti su rudu kompostu (laikraščio skiautėmis, sausais lapais arba tiesiog paprasta daržo žeme).


Shutterstock


3 priežastis – mėsa, riebalai, pieno produktai. Kartais negeras kvapas komposto krūvoje išduoda tai, kad kompostuojate netinkamas medžiagas. Nors mėsa ir pieno produktai yra natūrali medžiaga, jų kompostuoti negalima.

Šios medžiagos ne tik kelia negerą kvapą, bet ir pritraukia gyvūnus (žiurkes, kates, šunis). Tad tokių neaugalinės kilmės atliekų į kompostą nerekomenduojama dėti tiek dėl blogo kvapo, tiek dėl saugumo priežasčių. Iš gyvūninės kilmės produktų į kompostą dėti tinka tik kiaušinių lukštus.


4 priežastis – per mažai oro. Jeigu komposto turinys yra pernelyg suspaustas, jame sumažėja deguonies kiekis. Esant per mažam deguonies kiekiui, komposte gyvenantys mikroorganizmai negali efektyviai darbuotis, o dėl šios priežasties gali atsirasti blogas kvapas.


Kad to galima būtų išvengti, į komposto krūvą reikia įleisti deguonies. Tai yra daroma šakėmis badant krūvą arba ją apverčiant.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis