Kokie darbai laukia darže bei sode birželio mėnesį?

Pirmasis vasaros mėnuo – intensyvus augalų augimo metas. Birželį nudirbti sodo bei daržo darbai tiesiogiai turi įtakos būsimo derliaus gausai bei kokybei. Tad kokie būtiniausi darbai laukia šį mėnesį?

Birželio mėnesio darbai darže


Sodinimas. Per birželio mėnesį visos daržovės yra baigiamos sėti bei sodinti. Iki šio mėnesio vidurio galima sėti krūmines pupeles, gūžinius kopūstus. Žaliuosius žirnelius galima sėti visą birželį. Norint liepos ar rugpjūčio mėnesį mėgautis ridikais, juos taip pat reikia sėti šį mėnesį. Dabar yra tinkamas metas vėlyvesniam derliui pasėti lapinių salotų.


Ravėjimas. Birželį aktyviai auga ne tik daržo bei sodo augalai, bet ir piktžolės. Ravėti patariama palijus arba paliejus daržoves, nes tuomet jos lengviau išsirauna. Ravint piktžoles, visada reikia stengtis išraut jas iš žemės su visomis šaknimis. Su piktžolėmis taip pat padeda kovoti dirvos supurenimas ir mulčiavimas. Vasarą mulčiavimui galima pasitelkti nupjautą vejos žolę.


Laistymas. Šiuo metu ypač svarbus yra reguliarus daržovių laistymas. Jokiu būdu negalima augalų laistyti šaltu vandentiekio vandeniu. Laistymui reikia naudoti drungną, nusistovėjusį vandenį.


Tręšimas. Birželį, be laistymo ir ravėjimo, reikia augalus tręšti. Tinkamai tręšiamos daržovės sparčiau auga, didėja jų atsparumas ligoms, neigiamam aplinkos poveikiui ir mechaniniams pažeidimams.


Kova su daržo kenkėjais. Šiuo metų laiku suintensyvėja įvairūs daržo kenkėjai, tad reikia imtis atitinkamų kovos priemonių. Kovojant su jais galima pasitelkti purenimą, mulčiavimą, amonio trąšas, esant reikalui – purškiamus preparatus.


Darbai šiltnamyje. Šiuo metu augalams augantiems šiltnamiuose labai reikia maistinių medžiagų, todėl juos reikia tręšti kas savaitę. Paprastai daržovėms trūksta azoto, todėl jas patariama tręšti 0,3 proc. azoto trąšų tirpalu. Pomidorus šiltnamyje birželį reikia laistyti rečiau, bet gausiai, tai geriausia daryti ryte. Agurkus geriausia laistyti apie pietus. Taip pat šiuo metu svarbu vėdinti šiltnamius, nes esant karščiams sumažėja žiedadulkių gyvybingumas.


Shutterstock


Birželio mėnesio darbai sode


Braškių priežiūra. Tam, kad galima būtų sulaukti gausesnio braškių derliaus, reikia šalinti jų ūsus. Tai daryti rekomenduojama anksti ryte arba vakare.


Vynmedžių priežiūra. Norint sulaukti saldaus ir kokybiško vynuogių derliaus, birželį reikia pašalinti bežiedžius vynuogių ūglius. Palikti reikia tik penkis lapus.


Ravėjimas. Piktžoles reikia šalinti ne tik darže, bet ir sode, kadangi jos sausina dirvožemį bei pasisavina daug maistinių medžiagų reikalingų sodo augalams. Jas šalinti reikia dar ir todėl, kad piktžolėse gali slėptis daugybė augalų kenkėjų ir ligų sukėlėjų.


Kova su sodo kenkėjais. Kovojant su vaisėdžiais, po vaismedžių žydėjimo, kai vidutinių temperatūrų suma viršija 100 laipsnių, ant obelų šakų kabinami giros arba sulčių buteliai vaisėdžiams gaudyti. Taip pat galima pasitelkti feromonines gaudykles, jas pakabinti reikia pasibaigus obelų žydėjimui, prieš vaisėdžių skraidymą.


Svarbu: reikia atminti, kad kovojant su kenkėjais, esant aukštesnei kaip 25 laipsnių temperatūrai, cheminiais preparatais augalų purkšti negalima.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis