Mylimiausios močiučių gėlės pelargonijos – ne tik kambarinės gėlės

Pelargonijos yra ne tik kambarinės gėlės – jas vazonuose galima laikyti ir balkone. Sėdint balkone apsuptiems gausiai žiedais pasipuošusių pelargonijų, apima jausmas, kad esi gėlių pasakoje.

Pelargonijos kažkada klaidingai laikytos snapučiais. Šių augalų tėvynė yra Pietų Afrika, o bėgant laikui jie pakeitė savo išvaizdą – ankstesnius asketiškus, mažus, plonus neryškių spalvų žiedus pakeitė didžiuliai, kuplūs, ryškūs žiedai.

Daug kas mano, kad pelargonija yra tik kambarinis augalas, bet iš tiesų šiltuoju metų laiku jas galima su visu vazonu išnešti į balkoną arba augalą pasodinti į lovelį balkone. Taip pat jas galima persodinti į gėlių darželį.

Shutterstock

Pelargonijos ne veltui vadinamos „mylimiausiomis močiučių gėlėmis“. Visų pirma, jas lengva prižiūrėti, jos nėra reiklios, todėl taip plačiai ir paplitusios. Be to, pelargonijos palyginti ilgai žydi – nuo pat vasaros pradžios iki ankstyvo rudens. Dar jos yra mėgstamos dėl didelių, puošnių ir ryškių žiedų.

Nors pelargonijos nereiklios ir gali augti bei džiuginti savo žiedais įvairiomis sąlygomis, vis dėlto geriausiai jos auga vandeniui pralaidžiame dirvožemyje, saulėtoje, atviroje vietoje. Kai pasirodo pumpurai, svarbu stebėti, kad augalui užtektų drėgmės, o tam, kad pelargonija nuolat žydėtų, nužydėjusius žiedus reikia pašalinti.

Shutterstock

Taip pat svarbu visą vasarą kartą per savaitę pelargoniją tręšti trąšomis, kuriose daug kalio (tinka pomidorams skirtos trąšos).

Baigiantis sezonui, kai puošnusis pelargonijų žydėjimas baigiasi, jas reikia persodinti į vazonus ir parnešti namo. Genėti jas reikia atėjus vėsesniems orams ( geriausia rudenį ar prasidedant pavasariui), nupjaunat jaunus ūglius – juos galima sodinti į kitą vazoną kaip naujus auginius.
Pelargonijas reikia saugoti nuo šalčio, todėl iki šalnų jas reikėtų parnešti kambarį, o kitą sezoną vėl galima sodinti lauke.

Shutterstock

Kalbant apie pelargonijų auginimo sunkumus, reikėtų paminėti grybelį, kuris sukelia rudąjį lapų dėmėtumą. Jei pastebėjote, kad ant lapo atsirado rudų, tarsi surūdijusių dėmių, pažeistus lapus reikia nuskinti ir sudeginti, o pelargoniją apipurkšti atitinkama priemone nuo grybelio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis