Juodųjų serbentų metas: uogakrūmių auginimo ypatybės

Juodieji serbentai – tikras „supermaistas“. Šiose uogose yra gausybė vitaminų, todėl jomis dažnai yra gydoma net avitaminozė. Kadangi liepa yra juodųjų serbentų metas, pristatome keletą praktiškų jų auginimo patarimų.

Juodųjų serbentų nauda žmogaus organizmui

Juodieji serbentai yra ypatingai vertingi augalai. Naudingai galima panaudoti beveik visas šio krūmo dalis: uogas ir lapus galima naudoti vaistinių preparatų gamyboje, iš sėklų galima spausti aliejų. Juoduosius serbentus galima šaldyti, džiovinti, virti iš jų uogienę.

Šiomis uogomis verta praturtinti savo mitybą nes jose yra tokių vitaminų, kaip vitamino C, B grupės vitaminų (B1, B2, B6, B9), vitamino E, vitamino K, vitamino PP. Tai pat juoduosiuose serbentuose gausu kalio, kalcio, magnio, fosforo ir net geležies (geležies juoduosiuose serbentuose yra daugiau nei žemuogėse).

Juodieji serbentai yra ne tik vitaminų šaltinis ir imuniteto stiprintojas, bet kartu jie padeda valyti užkalkėjusias kraujagysles bei gerina širdies veiklą. Taip pat šių uogų sėklų aliejus gydo egzemą ir kitas odos ligas.

Shutterstock

Juodųjų serbentų rūšys

Juoduosius serbentus galima skirstyti pagal jų derėjimo laiką. Jie gali būti labai ankstyvi, ankstyvieji, vidutinio ankstyvumo, vėlyvieji ir itin vėlyvi. Norint turėti šviežių juodųjų serbentų kuo ilgiau, patariama pasisodinti įvairiu laiku derančių krūmų. Pavyzdžiui, galima pasisodinti: labai ankstyvų juodųjų serbentų (tinka Kastyčiai, Joniniai, Sejanec Golubki), ankstyvųjų (tinka Sartai, Primorskij Čempion, Beloruskaja sladkaja), vidutinio ankstyvumo (tinka Boskoop giant, Almiai, Senjorai, Dailiai), vėlyvųjų (Ben Alder, Brödtorp) ir itin vėlyvų (tinka Vakariai).

Shutterstock

Juodųjų serbentų priežiūra

Pirmiausia reikia pradėti nuo to, kad juodieji serbentai geriausiai auga drėgnokame, neužmirkusiame dirvožemyje. Puikiai tinka priesmėlis ar lengvas priemolis, kurio rūgštingumas yra artimas neutraliam. Dirva šių augalų auginimui turi būtinai būti sukultūrinta. Sodinti juos reikia rudenį arba pavasarį.

Ne vienus metus šiuos krūmus auginantys sodininkai sako, kad juodieji serbentai dera 8–10 metų, todėl jie nepataria vargti su senais krūmais, o rekomenduoja sodinti naujus. Pasak jų, stambiausios uogos būna ant 1–2 metų ūglių.

Juoduosius serbentus skinti galima tik tada, kai visos kekėje esančios uogos įgauna joms būdingą spalvą ir skonį. Skinti jas galima su kekėmis ir be jų

Liepa bei rugpjūtis yra tinkamas metas krūmų apžiūrai ir silpnų ūglių pašalinimui. Formuojant juodųjų serbentų krūmą, nepatariama palikti šakų, kurioms yra daugiau nei trys metai. Ant žemė gulinčios šakos visada yra šalinamos, paliekamos tik aukštyn augančios šakos. Iš viso krūme turėtų būti 15–20 vienmečių ir dvimečių šakų.

Norint sulaukti kokybiško derliaus ir kitais metais, labai svarbu uogakrūmius patręšti. Pagrindinis tręšimas vyksta rudenį (kibirui komposto dedama 50 g superfosfato, 15 g kalio sulfato). Papildomai juoduosius serbentus patręšti rekomenduojama tuoj po žydėjimo. Tręšimui tinka galvijų mėšlo, paukščių mėšlo ir vandens mišinys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis