Grindjuosčių įvairovė: kaip nepasiklysti renkantis

Grindjuostės – ne itin pastebima, bet labai reikalinga apdailos detalė, kuri užpildo tarpą tarp grindų ir sienos. Jų pagalba yra paslepiami įvairūs sienos ir grindų jungties netikslumai, technologinės tuštumos, komunikacijos bei laidai ir tokiu būdu erdvei yra suteikimas tvarkos ir užbaigtumo jausmas. Grindjuosčių įvairovė iš tiesų yra gausi, tad kaip nepasiklysti renkantis, paklausėme „Ermitažo“ eksperto Dmitrijaus Kovaliovo.

Grindjuosčių tipai

Medžio masyvo grindjuostės. Medžio masyvo grindjuostes sudaro natūrali mediena. Dažniausiai jų gamybai naudojama ąžuolo arba uosio mediena. Šios medienos rūšys skiriasi savo vizualinėmis savybėmis – ąžuolo raštas yra ganėtinai tolygus, o uosio raštas yra margas. Gamintojai paprastai šias grindjuostes palieka nedengtas, todėl yra galimybė patiems jas pasidengti norima spalva ir taip priderinti prie turimos grindų dangos.

Faneruotos grindjuostės. Jos yra gaminamos iš dviejų medienos sluoksnių: storesnio minkštos medienos sluoksnio ir plonesnio kietmedžio lukšto sluoksnio, kuris yra matomas. Kadangi dažnai jų viršutinis lukštas yra pagamintas iš brangesnės medienos, tokios grindjuostės spalviškai dera ir prie brangesnių parketlenčių, ir prie pigesnio laminato.

MDF grindjuostės. MDF grindjuosčių pagrindas yra presuotos medžio dulkės. Šių grindjuosčių paviršius dažniausiai yra laminuotas, jis paprastai imituoja natūralios medienos raštą, tad tokių grindjuosčių nereikia papildomai šlifuoti, gruntuoti, lakuoti bei dažyti.

Plastikinės grindjuostės. Plastikinės grindjuostės dažnai yra derinamos su ruloninėmis dangomis. Galima rinktis iš daug profilių, skirtingų aukščių, dizaino. Kadangi jų paviršius yra labai lygus ir glotnus, jam nereikalinga papildoma apdaila. Plastikinės grindjuostės yra tuščiavidurės, todėl po jomis patogiai galima paslėpti laidus bei kabelius.

PVC grindjuostės. Šios grindjuostės technologiškai yra panašios į plastikines, tačiau yra tvirtesnės ir masyvesnės už pastarąsias. Galima rinktis iš įvairų spalvų ir dengimų. Taip pat tam tikras, gamykliškai paruoštas PVC grindjuostes galima nusidažyti ir patiems.

Metalinės grindjuostės. Tai yra rečiausiai pasitaikanti grindjuosčių rūšis. Taip yra todėl, kad metalinės grindjuostės yra sunkiai suderinamos su medinėmis grindimis. Jos gražiau dera su kilimine danga arba tam tikrų rūšių linoleumu.

Skirtingų grindjuosčių palyginimas

Patvarumas. Kokybiškos medžio masyvo grindjuostės yra tvirtos ir ilgaamžės, kita vertus, natūrali mediena yra jautri drėgmei, todėl jų priežiūrai reikia pasitelkti specialias, medienai skirtas priemones. Faneruotos grindjuostės yra panašios į medines. Lyginant šiuos grindjuosčių tipus, verta atkreipti dėmesį į tai, kad pirmasis faneruotų grindjuosčių sluoksnis paprastai yra gaminamas iš minkštos medienos, pavyzdžiui, pušies, kuri geriau kompensuoja medienos vaikščiojimą už ąžuolą ar uosį. MDF grindjuostės – vidutinio tankio medienos plaušų gaminys, kuris yra trapus, palyginus jį su medinėmis ir plastikinėmis grindjuostėmis.

Plastikinės grindjuostės yra lengvos ir lanksčios. Jos išsiskiria savo atsparumu (cheminėms medžiagoms, ugniai, drėgmei). PVC grindjuostės yra panašios į plastikines, tačiau už pastarąsias yra kietesnės ir patvaresnės.

Estetika. Medžio masyvo grindjuostės išsiskiria savo natūralumu ir estetiškumu, jos yra laikomos solidžiu interjero apdailos elementu. Faneruotos grindjuostės, dėl natūralaus viršutinio lukšto, vizualiai prilygsta medžio masyvo grindjuostėms. Beje, faneruotos grindjuostės, dėl savo lankstumo, atrodo estetiškiau ten, kur sienos nelygios, nes neatsiveria plyšiai. MDF grindjuostės yra dengtos užklijuotu medžio piešiniu, tad galima rinktis iš daug atspalvių ir raštų. Plastikinės bei PVC grindjuostės gali imituoti natūralią medieną, tačiau jos atrodo ne taip natūraliai, kaip medinės grindjuostės.

Kaina. Kaina yra rodiklis, kuris dažnai lemia apdailos medžiagų pasirinkimą. Grindjuosčių kaina gali būti labai įvairi, ji paprastai priklauso nuo jų medžiagiškumo. Galima rinktis nuo brangaus ir prabangaus medžio masyvo iki pigaus ir prieinamo plastiko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis