Laminato paieškos: trūkumai ir privalumai

Grindys yra vienas svarbiausių interjero elementų, kuris kartu su sienų apdaila sukuria rėmus baldų, šviestuvų bei aksesuarų kompozicijai. Laminatas, nors ir nėra laikomas grindų dangos klasika, tačiau dėl savo dizaino įvairovės, atsparumo bei geros kainos yra populiarus pasirinkimas. Grindų ekspertas Dmitrijus Kovaliovas plačiau supažindins su šios dangos privalumais bei trūkumais.

Trumpai apie laminuotą grindų dangą


Šviesus grindų laminatas
Šviesus grindų laminatas
Unsplash


Laminatas grindų pasaulyje kurį laiką turėjo ne patį geriausią įvaizdį – jis buvo laikomas nebrangiai kainuojančia, tačiau ne itin kokybiška grindų danga. Svarbu pabrėžti, kad šiuolaikinis laminatas mažai ką turi bendra su savo pirmtaku. Šiandien ši grindų danga yra vertinama dėl dizaino įvairovės bei atsparumo deformacijomis. Šiuolaikinis laminatas taip pat atsikratė tokių savo pirminių trūkumų, kaip: labai nenatūraliai atrodančio paviršiaus, dangos slidumo, plyšių tarp lentelių ir t.t.


Laminuotos grindų dangos pagrindą sudaro presuotos medienos dulkių plokštė. Pačią grindų dangą sudaro keli sluoksniai. Apatinis sluoksnis – drėgmei atsparus pagrindas, dėl kurio lentelės negali deformuotis. Vidurinis sluoksnis yra šerdis, kuri padidina dangos patvarumą ir atsparumą. Viršutinis sluoksnis – vaizdo dizaino sluoksnis (tai fotografija, kuri specialiomis priemonėmis yra atspaudžiama ant dangos paviršiaus).


Laminatas yra skirstomas į skirtingas atsparumo klases. Pagal atsparumą dėvėjimuisi jis skirstomas į gyvenamųjų patalpų (21, 22 ir 23 klasės) bei komercinių patalpų (31, 32, 33 ir 34 klasės). Šiandien 21 ir 22 atsparumo klasių laminatas yra nebenaudojamos, dėl per mažo atsparumo, dažniausiai rinkoje siūlomas 31 ir 32 klasės. Šiuolaikiškas laminatas yra universalios paskirties, todėl tinka tiek individualiems gyvenamiems būstams, tiek visuomeninėms patalpoms.


Laminato privalumai


Atsparumas. Laminatas yra patvari grindų danga, ji yra ganėtinai atspari įbrėžimams bei dilimui. Taip pat šiuolaikinis laminatas, palyginus su parketlentėmis bei masyvo lentomis, išsiskiria didesniu atsparumu drėgmei ir deformacijoms, todėl tinka padidintos drėgmės zonose, pavyzdžiui, virtuvėje (žinoma, tam tinka tik vandeniui atsparios laminato rūšys, taip pat papildomai vertėtų impregnuoti siūles).


Lengva priežiūra. Laminuotų grindų priežiūra nereikalauja didelių pastangų: tereikia jas išsiurbti ir nuvalyti lengvai sudrėkinta šluoste (papildomai galima naudoti specialų laminatui skirtą valiklį).


Dizaino įvairovė. Laminuotos grindų dangos įvairovė yra milžiniška, todėl šios grindys suteikia visišką laisvę kuriant norimą interjero stilių. Laminatas itin gerai imituoja įvairias medžiagas. Populiariausios yra medieną imituojančios laminuotos grindys, bet galima rasti ir netradiciškai atrodančių – odą, akmenį ar kitą medžiagą vaizduojančių variantų.


Prieinama kaina. Laminatas, palyginus jį su parketlentėmis ir masyvo grindimis, pasižymi prieinama kaina.


Natūralaus medžio imitacijos laminatas
Natūralaus medžio imitacijos laminatas
Unsplash


Laminato trūkumai


Grindų dangos šaltumas. Lyginant laminatą su natūraliomis medinėmis grindimis, išryškėja jų minusas – šaltumas. Stovint ant tokių grindų trūksta natūralios medienos skleidžiamo šiltumo ir jai būdingo tvirtumo (stovint ant laminato susidaro įspūdis, kad yra stovima ant plastiko).


Natūralumo trūkumas. Estetiškai, kad ir kaip gerai laminatas imituoja medines grindis, geriau įsižiūrėjus yra matyti, kad tai nėra natūrali danga.


Atnaujinimas. Laminatui nusidėvėjus bei giliai susibraižius, jo negalima atnaujinti šlifuojant (tokį laminatą reikia pakeisti nauju).


Taigi apžvelgus laminato pliusus ir minusus, galima daryti išvadą, kad tai yra tinkama danga tiems, kurie ieško prieinamo bei estetiškai patrauklaus grindų dangos varianto. Taip pat tai gali būti įdomus sprendimas žmonėms, kurie ieško netradicinės išvaizdos grindų, kadangi laminatas gali vizualiai imituoti daugybę medžiagų. Deja, kadangi nėra galimybės šios dangos atnaujinti, laminatas netiks tiems, kurie ieško itin ilgaamžio varianto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis