Kiliminė danga: alergijos sukėlėjas ar ne?

Renkantis kiliminę dangą dažnai bijoma, kad ji gali sukelti alergiją ar bent prisidėti prie jos intensyvumo. Tačiau toks požiūris yra klaidingas. Kiliminė danga nėra alergijos priežastis, jeigu, kaip ir visos kitos dangos, bus reguliariai valoma ir nesusikaups dulkių sluoksnis. Dėl to labai svarbu tinkamai prižiūrėti ne tik dangą, bet ir visus namus. Žinoma, jei kiliminę dangą tiesiate vaikų kambaryje geriau rinktis natūralų, o ne sintetinį pluoštą. Ji geriau išlaiko šilumą, ant jos maloniau sėdėti bei vaikščioti. Tokia danga neįsielektrina, nesudaro elektrostatinio krūvio ir daug mažiau kaupia dulkes.

Dulkių koncentracija

Nepriklausoma kiliminių dangų industrijos Vokietijos alergijos ir astmos federacija kartu su Išorinės ir vidinės aplinkos analizės asociacija atliko tyrimą, kurio metu buvo išmatuota dulkių koncentracija įvairaus tipo gyvenamuosiuose kambariuose, turinčius skirtingas grindų dangas (miegamieji, vaikų kambariai, svetainės).

Tyrimų rezultatai parodė, kad kambariuose su lygiomis grindimis dulkių koncentracija buvo dvigubai didesnė nei kambariuose su kilimine danga (atitinkamai 62,9 ir 30,4 mikrogramai kubiniame metre) bei viršijo leistiną normą – 50 mikrogramų kubiniame metre, kai dulkių koncentracija kiliminėse dangose šios koncentracijos net nepasiekė. Viename grame dulkių gali būti iki 19 tūkstančių erkučių, tačiau dažniausiai jų skaičius svyruoja nuo 100 iki 500 (gramas dulkių prilygsta sąvaržėlės dydžiui, tad tik įsivaizduokite, kaip atrodytų mikrogramas).

Tai yra labai svarbu, kai net 90 procentų savo gyvenimo praleidžiame uždarose patalpose – namuose ir biuruose. O būtent ypatingai smulkios dulkės yra didžiulė problema žmonėms sergantiems bronchine astma.

Kiliminės dangos minkštas atviras paviršius pritraukia ir sulaiko dulkes lyg spąstuose, jos negali taip lengvai pakilti į orą vaikštant ar atidarius langą. Tik nepamirškite, kad kiliminė danga reikalauja periodiškos ir tinkamos priežiūros.

Iris nuotr.

Vaikų gydytoja Lina Orlovskaja (Vilniaus Centro poliklinika):

„Esu girdėjusi apie šį tyrimą. Taigi, nors kambariuose su kilimine danga dulkių koncentracija mažesnė, tačiau labai svarbu prižiūrėti dangą ir apgalvoti, kur ji bus klojama. Prieš 20–30 metų pirkta danga būdavo apdorojama iki 120 cheminių medžiagų (pesticidai, stirenas, toksinai, formaldehidas ir kiti koncarogenai). Todėl nusipirkus naują dangą, žmonėms kildavo alergijų, į gripą panašių simptomų, įvairių sveikatos sutrikimų. Pavyzdžiui: akių perštėjimas, atminties susilpnėjimas, galvos skausmai, bėrimai, astma, net nerviniai sutrikimai.

Šiandien kiliminė danga gaminama pagal naują technologiją, dėl to tokių komplikacijų nebekyla. Tačiau, jei žmogus yra alergiškas dulkėms, labai svarbu įsigijus naują dangą, ją išvėdinti (iki 7 dienų). Kitas žingsnis, apgalvoti, kokioje namo erdvėje ji bus naudojama, juk svetainėje dažniausiai naudojame natūralų pluoštą, o vonioje ar prie įėjimo, geriausia naudoti polipropileninę dangą, nes šiose vietose yra drėgna, gali veistis pelėsis.

Ir, žinoma, palaikyti nuolatinę švarą namuose: dangą siurbti 1–2 k. per mėnesį arba valyti šlapiai; namus vėdinti pradarius langus, sudarius skersvėjį ir apskritai laikytis higienos normų visame būste, taip ir alergiškas žmogus namuose jausis komfortabiliai.“

Užsakymo nr.: PT_61299003

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis