Kaip panaudoti arbatos ir kavos nuosėdas

Kad ir kas būtumėt – prisiekę kavos gėrėjai ar arbatos mėgėjai, daugeliui, išgėrus eilinį karšto gėrimo puodelį klausimas, ką daryti su kavos tirščiais ar arbatžolių pakeliais net nekyla. Grakščiu judesiu atidarome dureles po kriaukle ir turinį išmetame. Vis dėlto, galbūt neverta skubėti jų atsikratyti. Pateikiame jums 7 patarimus, kaip ir kur panaudoti atliekas, likusias po karšto gėrimo.

Kvapų naikinimas. Kava yra puikus kvapų likvidatorius, naudojamas sugerti tiek oru sklindančius, tiek kilime įsigėrusius ir netgi nemalonius jūsų drabužių kvapus. Žinoma, jums nebūtina naudoti naujos kavos – tam puikiai tiks kavos tirščiai. Jų pagalba galite panaikinti nemalonų kvapą savo šaldytuve. Galite padėti indelį su sausa kava arba tiesiog suberti buvusius tirščius į ploną (tam, kad galėtų vykti oro cirkuliacija) medžiaginį objektą. Tinka ir pėdkelnės. Jie sugers nemalonius kvapus, kurie galėjo atsirasti nuo gendančio maisto, tarkime, svogūnų ar sūrio.

Valykite įrankius ir indus. Užberkite kelis šaukštelius kavos tirščių ant plono skudurėlio ir naudokite ją valydami apnašas. Kava yra puikus abrazyvas, todėl gerai nuvalys prikepusius likučius. Panaudoti arbatos pakeliai gali padėti atmirkyti prikepusius indus, tarkim kepus lazanijas ar apkepą. Tam nereikės smarkaus trynimo. Pripilkite prikepusį indą karšto vandens ir įdėkite kelis panaudotus arbatos pakelius, palikite per naktį. Arbatoje esantys taninai pasirūpins, kad atsikėlus jums užtektų tik lengvai perbraukti šluoste per indo vidų. 

Valykite židinį. Jei turite židinį ir jums prireikė išvalyti pelenus, jums gali padėti panaudota kava ir arbata. Pabarstykite sudrėkusias kavos nuosėdas ar arbatžoles ant pelenų ir viską sušluokite – ši priemonė apsaugos nuo nemalonaus pelenų kilimo ir dulkėjimo.

Tręškite bei stiprinkite savo augalus. Patręškite sodinukus tiesiog supildami atitinkamą kiekį kavos tirščių į dirvą ir užpildami vandeniu. Šis patarimas galioja tiek lauko, tiek kambariniams augalams.

Nepamirškite šių gerųjų kavos savybių šiltuoju metų laiku. Kava ypatingai gerai tinka morkoms. Tad jei norite padidinti savo morkų derlių, prieš sėdami morkas, sumaišykite sėklas su kava. Ji ne tik padės geriau šios sėkloms sudygti, tačiau irdama kava dar suteiks dirvai papildomų maistinių medžiagų. Taip pat puiki mintis yra kavos tirščius kompostuoti. Netgi sunku pasakyti, kas yra didesni kavos mėgėjai – ar žmonės, ar komposto dėžėse gyvenantys sliekai

Pagardinkite mėsą. Net ir pati kiečiausia mėsa pavirs švelnia, jeigu marinuosite ją juodoje arbatoje. Receptas būtų toks: įdėkite 4 arbatinius šaukštelius į indelį su šiltu, tačiau ne verdančiu vandeniu ir pamerkite penkioms minutėms. Nukoškite, kad pašalintumėte lapelius, tuo atveju, jeigu subėrėte palaidas arbatžoles. Tuomet įmaišykite pusę puodelio rudojo cukraus, ir maišykite, kol jis ištirps. Apibarstykite apie 1,5 kg mėsos druska, pipirais, svogūnu ir įtrinkite česnako, užpilkite paruoštu mišiniu ir kepkite.

Valykite medinius baldus ir grindis. Po ką tik išgertos arbatos likusios arbatžolės yra puiki priemonė valyti medinius baldus ir grindis. Užvirkite pora arbatos pakelių viename litre vandens ir leiskite jam atvėsti. Įmerkite minštą šluostę į arbatą, nugręžkite perteklių, tada valykite purvą ir kitas apnašas. Nuvalykite sausu, minkštu skudurėliu.

Pasinaudokite kavos ir arbatos savybėmis rankdarbiuose. Galbūt mėgstate nuo seno, pageltusio popieriaus vaizdą ir ant tokio popieriaus svajojote kada nors parašyti laišką ar kvietimą. Gera žinia – jums nereikės laukti 70 metų, kad jūsų turimas popierius parustų ar pagelstų. Paprasčiausiai užsikaiskite kavos ar arbatos. Panardinkite popieriaus lapus į indą, kuriame sumaišyti kavos tirščiai ir vanduo, arba toks pat arbatos įr vandens mišinys, palikite juos mirkti minutę ar dvi, tada išdžiovinkite ir nuvalykite likusius kavos grūdelius ar arbatos lapelius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis