Takelių dangos: trūkumai, pranašumai ir derinimo galimybės

Stambios akmens plokštės, smulkus žvyriukas, medinės lentos, betono trinkelės. Renkantis, kuo grįsti takus, tenka ne mažiau sukti galvą nei klojant grindis namuose.

Danga, viena vertus, turi derėti ir prie namo išorės, ir prie kraštovaizdžio stiliaus, kita vertus, naudojamų medžiagų formų, tekstūrų, spalvų derinys ir pats radikaliai keičia eksterjero vaizdą.

Akmens plokštės – stambios ir tvirtos

Privalumai:

* Natūralus akmuo – tapybiška medžiaga, idealiai įsikomponuojanti į kraštovaizdį. Gamtoje akmenys stūkso toli gražu ne simetriškai, taigi, kad takelis atrodytų natūraliai, akmenys turėtų būti išdėstyti šiek tiek atsainiai – tarp jų gali būti tarpų, o jų pačių spalva ir faktūra gali skirtis. Tarpus užsodinus šliaužiančiais augalais takai harmoningai susilies su žaluma aplinkui.
* Akmens plokščių takas sukuria stabilumo įspūdį. Ir išties toks takas yra tvirtas, ant jo drąsiai galima statyti masyvius gėlių vazonus.
* Akmens plokštės ilgaamžės. Pačios patvariausios – skaldyto granito ar bazalto.
* Jei tako linijos griežtos arba jis kerta veją, kraštovaizdžio formavimo specialistai pataria akmenines plokštes dėlioti kaip brastos akmenis – paliekant tarpus. Taip plokštes galima „išmėtyti“ žolėje ar žvyre. Toks takelis labai dekoratyvus, dera su gėlynais.
* Akmuo ir vienas pasižymi unikaliais atspalviais ir raštais, o derinant jį su kitomis dangomis galima išgauti dar išraiškingesnį įspūdį: tarpus tarp stambių pilkų akmenų užpildžius smulkiu įvairiaspalviu žvyru kontrastas bus įspūdingas. Įdomus yra ir akmens plokščių derinys su klinkerio trinkelėmis ar smėliu.

Trūkumai:

* Sunkios tekstūros grindinio akmuo atrodo įspūdingai, tačiau jo masyvumas gali slėgti, o spalvinė gama ankštoje erdvėje atrodys pernelyg intensyvi.
* Akmenimis grįsti takeliai nedera prie plytinio namo.
* Glotnūs akmenys per lietų ir šlapdribą tampa slidūs, o laikui bėgant gali apaugti samanomis, kerpėmis.
* Šviesios spalvos akmuo yra teplus.

Smulki skalda „neužgrobia“ erdvės

Privalumai:

* Žvyras, akmenukai, žvirgždas atrodo jaukiai ir gyvai, nes jie smulkūs, tai ir labai „paklusnūs“, prisitaiko prie keisčiausių takelių formų ar sudėtingo aplinkos reljefo.
* Skalda gaminama iš įvairiausių uolienų, todėl jai būdinga atspalvių įvairovė ir skaldos dangos neatrodo monotoniškai. Ji gali būti baltos, gelsvos, pilkos, raudonos ir net juodos spalvos. Ne veltui japonų sodininkai, naudodamiesi šia savybe, iš žvyro kuria abstrakčių raštų piešinius, imituojančius vandens verpetus ir sroves.
* Skalda tinka tiek didesniems plotams, platesniems takams grįsti, tiek siauriems takučiams mažoje erdvėje nutiesti.
* Žvirgždas ar akmens skalda harmoningai dera su dideliais akmenimis. Kita vertus, skaldos takelis po medžiais ar tarp jų taip pat atrodo stilingai. O ir žvyre pasodinti augalai, ypač sukulentai, puikiai jaučiasi ir žaviai atrodo.
* Šios dangos nebrangios.

Trūkumai:

* Tokius takelius sunkiau prižiūrėti. Žvirgždo, skaldos takus reikia atskirti: sutvirtinti apvadais ar specialiomis plastiko, metalo juostomis. Kitaip augalai ir tako danga ims „kautis“ dėl teritorijos...
* Glotnūs apvalūs akmenėliai atrodo labai estetiškai, tačiau jais nepatogu vaikščioti. Kaip ir gana aštria skalda.
* Skaldos takeliai nėra atsparūs – liūtys gali išplauti jų kontūrus.

Daugiaveidės betono trinkelės

Privalumai:

* Betono trinkelės – viena populiariausių takų dangų, nes jų formų, dydžių ir atspalvių įvairovė labai įspūdinga. Derinant kelių atspalvių, dydžių trinkeles galima sudėlioti sudėtingus ir įmantrius raštus. Tiesa, nors šie atrodo originaliai, bet, jei sklypas mažas, į akis labiau krinta erdvės stygius.
* Nelygu, kokia geometrine tvarka trinkelės suklotos, keičiasi optinis įspūdis, taigi ir erdvės suvokimas.
* Trinkelės gali būti ir be jokio rašto – tada geriau išryškėja grįsto takelio forma, jis tampa fonu kitiems kraštovaizdžio elementams.
* Šiuolaikinėmis technologijomis galima gaminti trinkeles, imituojančias įvairias natūralias medžiagas – akmenį, medieną. O kaina jų mažesnė.
* Tarp trinkelių ir dekoratyvu, ir patogu sodinti augalus, ypač šliaužiančius, – jie pabrėžia aplinkos natūralumą. Galima rinktis ažūrines betono trinkeles, jei norite į jas įkomponuoti dar daugiau žalumos.
* Lygu ir patogu vaikščioti.

Trūkumai:

* Nors betono trinkelės nebrangios, vis dėlto ekonomiškiausias variantas – nuobodžiai pilkos spalvos, o spalvingos ir raštuotos kainuoja daugiau.
* Betono trinkelių spalva metams bėgant gali pasikeisti.
* Įrengus didesnius betono trinkelių ar kitokios vienodos struktūros dangų plotus yra pavojus vizualiai apsunkinti sklypą, be to, jis atrodys monotoniškai.
* Griežtų geometrinių formų takas gali atrodyti lyg svetimkūnis tarp augalų.

Beveik be trūkumų

Iš specialios molio masės gaminamos klinkerio trinkelės suteikia neribotų galimybių pasireikšti fantazijai, nes jos būna įvairiausių formų, raštų, be to, patvaresnės už betonines, dešimtmečiais išlaiko spalvą, atsparios dilimui, minimaliai sugeria vandenį. Vienintelis trūkumas – nemaža kaina.

Išskirtinė medžio faktūra

Privalumai:

* Medinė takelių danga (tiek lentos, tiek apvalių rąstų trinkelės) atrodo natūraliai, šiltai ir jaukiai.
* Medžio trinkelių estetiškumas – išskirtinis jų privalumas, jos tobuliausiai įsikomponuoja į gamtinį kraštovaizdį. Itin dera sode, kur auga medžiai, o ir šalia nedidelio vandens telkinuko medinės trinkelės atrodo labai harmoningai. Jei formuojant kraštovaizdį kaip svarbūs akcentai pasirenkami įspūdingų dydžių akmenys, medinis takelis subtiliai sušildo prigimtinį jų asketiškumą.
* Mediena – tokia medžiaga, kuri „nesipyksta“ su kitomis dangomis ir lengviausiai su jomis derinama. Tarpams tarp trinkelių užpildyti galima naudoti smulkią skaldą ar žvyrą, apvadams dekoruoti – tašytus akmenis ar klinkerio trinkeles, ir takelis visais atvejais atrodys įspūdingai.
* Medžių žievė ar drožlės taip pat yra ekologiška ir natūrali medžiaga, be to, pigi. Patvaresnė už kitas ir itin dekoratyvi maumedžių žievės danga.
* Tiek medines trinkeles ar lentas, tiek drožlės galima nudažyti, jei norite ryškesnių spalvų ir žaismingesnės nuotaikos.

Trūkumai:

* Jei eksterjere nedaug žalumos, vyrauja stiklas, metalas, plastikas, medžio trinkelėmis grįstas takas bus nei į tvorą, nei į mietą...
* Didžiausias medienos trūkumas – ji nemėgsta drėgmės. Kad nepūtų, turi būti tinkamai apdorota, bet vis dėlto tai ne itin ilgalaikė medžiaga: net ir gerai prižiūrima ji netarnauja amžinai...
* Palijus medinis paviršius gali būti slidus.
* Žievė ar drožlės susimina ir išsinešioja, todėl retkarčiais takelių dangą reikia atnaujinti, be to, tokiems takeliams būtini apvadai, kad smulkios dalelytės neišsibarstytų po visą sklypą.

3 derinimo idėjos

1. Pasak kraštovaizdžio specialistų, originaliausiai atrodo kelių skirtingų spalvų ir faktūrų derinys. Takeliams grįsti išmoningai naudojant nevienodas medžiagas pabrėžiamas kiekvienos zonos stilius ir kartu aplinkos kompozicija susiejama į bendrą visumą. Tačiau nereikėtų naudoti daugiau kaip trijų skirtingų dangų, antraip bus chaotiškas margumynas. Ypač nedideliame sklype verčiau rinktis mažiau medžiagų – jis atrodys erdvesnis.

2. Kraštovaizdis atrodo harmoningas, alsuoja ramybe, jei takeliams grįsti naudojamos tos pačios medžiagos kaip ir namo apdaila. O kontrastingos, kitokios nei namo apdaila spalvos dangos sustiprina judėjimo įspūdį, suteikia dinamiškumo.

Jei namas plytinis, takelis šalia jo galėtų būti grįstas plytomis ir betono trinkelėmis arba plytos naudojamos kaip natūralaus akmens grindinio apvadai. Tačiau toliau nuo namo, tarkim, kiemo poilsio zonoje, reikėtų naudoti kitas medžiagas ir taip pabrėžti kitokią zonos paskirtį. O medinis namas puikiai dera su natūralaus akmens plokštėmis, žvyru, betono trinkelėmis grįstais takais.

3. Derinti kelias medžiagas verta ir ekonominiais sumetimais. Tarkim, natūralaus akmens plokštės brangios, tad pigiau tarp jų palikti didesnius tarpus, o aplink priberti žvyro. Klinkerio trinkeles kai kur galima keisti betoninėmis.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis