10 dalykų, kuriuos reikia žinoti kaip „Tėve mūsų“ prieš perkant butą

Dauguma mūsų butą perka 1-2 kartus per gyvenimą ir šiai svajonei įgyvendinti prisiima įsipareigojimų 20-30 metų laikotarpiui. Dėl to, labai svarbu prieš apsisprendžiant suvokti, kokius reikalavimus ir klausimus reikėtų iškelti pardavėjui. Statybos bendrovė „Veikmė“ paruošė atsakingo pirkėjo atmintinę, kurioje išskyrė 10 dalykų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, renkantis butą.

Kam reikalinga atsakingo pirkėjo atmintinė?


Šešis dešimtmečius statybų sektoriuje dirbanti ir ilgametę patirtį būsto rinkoje sukaupusi nekilnojamojo turto projektų plėtojimo bendrovės „Veikmė“ specialistai pirmieji šalyje parengė „Atsakingo pirkėjo atmintinę“. Pristatydami šią atmintinę, jie pabrėžia, jog tai nėra įkalbinėjimas įsigyti „Veikmės“ butą, tai yra galimybė įgyti įgūdžių bei žinių, kurios padės pasitikrinti ir atsakingai įvertinti tai, ką ruošiatės pirkti.


Neretai prieš perkant būstą žmonės prioritetiniais aspektais iškelia kainą, vietą ir plotą. Tačiau tai jau yra pirmoji klaida. Visgi, pasak UAB „Veikmė“ direktoriaus Eugenijaus Zarembos, negalime teigti, jog pirkėjai daro klaidas. Tai yra tiesiog nesusiformavęs būsto pirkimo įgūdis.


„Būtent tam ir išleidome „Atsakingo pirkėjo atmintinę“, kurios pagalba bus galima sužinoti ir išmokti, kaip plačiau pažvelgti į prekę. „Labai dažnai pirkėją užvaldo emocijos ir jis pasiduoda pirkimo impulsui. Deja, bet toks pirkėjo atsakomybės trūkumas gali turėti padarinius ne vieneriams metams, nes Lietuvoje žmonės būstą įsigyja 1-2 kartus gyvenime. Tokia tendencija susiformavo, nes didžioji pirkėjų dalis atstovauja ekonominei ir vidutinėms klasėms. Taigi, dėl to, kad apsvarstomi tik kainos, ploto, vietos ir energetinės klasės aspektai, galimai gali būti padaryta klaida, už kurią teks mokėti didžiąją gyvenimo dalį“, – patirtimi dalijasi ekspertas.


Eugenijaus Zarembos teigimu, jei perkant būstą yra apsvarstomi tik keliai aspektai, tai yra neatsakingo pirkimo pavyzdys. Be to, vėliau, keičiantis poreikiams, gali tekti apmąstyti ir likvidumo faktorių. Tad siūlomoje atmintinėje pateikiami patarimai gali būti įvardinti kaip pirkėjo 10 Dievo įsakymų. Kiekvienas jų yra lygiavertis ir vertas dėmesio, nes kaipgi jūs galėsite gyventi būste, kuriame jausite diskomfortą?


Atsakingo pirkėjo atmintinė


Atmintinėje rasite 10 pagrindinių aspektų su trumpais vertinimo kriterijais, pagal kuriuos pirkėjas gali įvertinti būsimą būstą ir pats. Tai padės kritiškiau pažvelgti į įsigyjamą butą, be to, tai pagalba, kuri padės aiškiau suformuluoti reikalavimus NT agentams, būsto pardavėjams.


Pirmasis išskiriamas faktorius atmintinėje tai – pardavėjas. Naudinga pasidomėti, kiek metų jis egzistuoja rinkoje. Jei rinkoje 1-2 metus arba įmonė įsteigta tik vienam projektui, vertėtų pasidomėti, kokia jo istorija (gali būti, kad tokiu būdu slepiama ankstesnių projektų neigiama istorija).


Taip pat svarbu, ar įmonė įsteigta tik šiam projektui (išpardavus butus, įmonė dažniausiai likviduojama ir nebėra kam pateikti pretenzijų, nevykdomi garantiniai įsipareigojimai). Kiti aspektai, į kuriuos vertėtų įsigilinti: pardavėjo įstatinis kapitalas EUR; teisminiai ginčai su pirkėjais; kas vykdys garantinį aptarnavimą; kokia pardavėjo garantinių aptarnavimų istorija; ar yra objekto generalinis rangovas, jo patikimumas. Visą šią informaciją dažniausiai nesunkiai galima atrasti internete arba paklausti gyvai NT įmonės, iš kurios ketinate įsigyti savo naujuosius namus. Jeigu įmonė tokios informacijos atskleisti nenori, tai jau turėtų būti reiškmingas signalas, jog ji gali būti neatsakinga ir finansiškai nepatikima.


Kitas klausimas, kurį vertėtų apsvarstyti – tai siūlomo buto (patalpos) paskirtis (gyvenamoji, poilsinė, komercinė, dirbtuvės ar kt.). Nuo to priklauso galimi mokesčiai, gyvenamosios vietos deklaravimo galimybės ir likvidumas. Kaip juokauja pašnekovas, gyventi galima ir poilsiavietėje, tačiau vėliau gali atsirasti neigiamų niuansų dėl NT mokesčių, gyvenamosios vietos deklaravimo, ypač daug problemų gali atsirasti iškilus likvidumo klausimui.



Trečias punktas – tai energiniai rodikliai. Kaip jau minėjome, tai vienas iš rodiklių, kurio nepamiršta ir mažiau atsakingi pirkėjai. Taigi perkant būstą apie energetinius rodiklius derėtų išsiaiškinti šiuos dalykus: energinio naudingumo klasė; skaičiuojamosios energijos sąnaudos šildymui kWh/(m² x metai), žr. Pastato energinio naudingumo sertifikatą; atitvarų šiluminis laidumas (U vertė W/Km²) – kuo vertė mažesnė, tuo rodiklis geresnis: stogo; išorės sienų; langų; šildymo sistema: šilumos šaltinis (centralizuoti tinklai, dujos, elektra); atsinaujinantys energijos šaltiniai; šilumos prietaisų tipas (grindinis, radiatorinis). Kodėl tai yra svarbu? Nes vartotojas šį klausimą dažniausiai vertina tik vienu aspektu – sąskaita už suvartotą energiją.


Eksperto nuomone, žmonės jau skiria A ir B būsto kategorijas, bet skirtinga klasė gali turėti skirtingus parametrus. Pavyzdžiui, šildymas – ar grindinis, ar radiatorių. Derėtų nepamiršti ir atsinaujinančių bei alternatyvių energijos šaltinių, kurie leidžia daugiau sutaupyti nei apsirūpinant energija iš centralizuotų tinklų.


Taip pat svarbu nepamiršti ir sandarumo bei pastato garso klasės. Apie sandarumą vertėtų užklausti, koks jis yra (h-1 (kuo mažesnis skaičius, tuo pastatas sandaresnis)) ir, ar matuotas visas pastatas 100 proc. (ar patikrinti visi butai ir laiptinė, pardavėjas privalo pateikti tai patvirtinantį bandymų protokolą). Anksčiau nurodyti šių parametrų nereikėjo, o nuo šių metų A ir B klasės būstuose jį matuoti būtina.


„Pagal reikalavimus galima matuoti 10 proc. arba 100 proc. pastato. „Veikmė“ matuoja visus butus ir laiptines bei eliminuoja visus galimus nesklandumus“, – garantuoja bendrovės vadovas Eugenijus Zaremba.


Kalbant apie garso klasę derėtų išsiaiškinti šiuos niuansus: koks ore sklindančio garso izoliavimo rodiklis; atstumai tarp kambarių nuo negyvenamosios paskirties patalpų arba garažo; kambariai nuo šalia esančių kitų butų; koks yra smūgio garso izoliavimo rodiklis ir aidėjimo trukmės rodiklis. Šie rodikliai nurodomi garso matavimo protokole, dėl to galėsite išaiškinti, ar bus įmanoma ramiai miegoti.


Dalykai, kurių negalima pamiršti


„Atsakingo pirkėjo atmintinės“ kūrėjai išskiria dar 5 punktus, kurių nevalia pamiršti. Tai – inžinerinės sistemos. Pardavėjo vertėtų išklausinėti apie vėdinimo sistemą (kokia ji: „natūrali“, mechaninė, mechaninė su rekuperatoriumi); išnagrinėti jos išbaigtumą (sistema veikianti visame bute, ar yra tik galimybė sistemą sumontuoti); kokia vidaus elektros instaliacija (ar išvedžiota po butą ar tik įvadinė dėžutė); ar vandentiekio ir nuotekų vamzdynai atvesti iki prietaisų. Šiuos parametrus būtina išnagrinėti itin kruopščiai, nes antraip galite turėti daug nenumatytų išlaidų ir garantinio aptarnavimo keblumų.


Buto išbaigtumas priklauso ir nuo jo plano bei apdailos. Neretai į šiuos aspektus įsigilinama per mažai tiesiog dėl kompetencijos trūkumo. Žinant savo poreikius reikia pasverti, kokio vidaus paruošimo jums reikėtų, kokie turėtų būti atskirų zonų plotai, kiekiai. Taip pat apgalvoti, kokie Jūsų poreikiai dėl lifto, elektroninės patekimo kontrolės, požeminės automobilių aikštelės; sandėliuko; dviračių saugyklos; vaikų žaidimo aikštelės; treniruoklių; žaliųjų plotų; vidinio kiemo.


„Veikmės“ vadovas pastebi, kad pirkėjai pastaruoju metu ypač daug dėmesio teikia devintajam atmintinės punktui – infrastruktūrai. Mąstant apie šį aspektą verta pagalvoti apie ateitį, pavyzdžiui, jei turite mažylį, galbūt Jums būtų pravartu ir saugu įsigyti būstą prie netoliese esančios svajonių mokyklos. Tiesa, svarstant šį klausimą svarbūs ne vaikų darželiai ar mokyklos, bet ir pasiekiamumas, netoliese esančios parduotuvės, pramogos, kaimynystė, kuri nulemia saugumą ir triukšmą bei automobilių transporto infrastruktūra.


Na, ir, žinoma, dešimtasis punktas – kaina. Kalbant apie ją, svarbūs du dalykai. Pirmas, tai - įsigijimo kaina, t. y., už kiek būstą perki dabar ir antras – jo likvidumas. „Dažnai žmonės prieš perkant būstą labiau mąsto apie dabartį ir pamiršta likvidumo klausimą, kuris labai svarbus. Juk vaikai užauga, palieka namus ir tuomet kyla klausimas, ar tikrai reikia tokių erdvių namų. Likvidumą reikia labai atidžiai įvertinti, įskaitant ir statybos kokybę, medžiagas, energinius rodiklius“, – pažymi E. Zaremba.


Užsakymo nr.: PT_68121394

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis