11 patikrintų būdų, kaip atbaidyti vorus

Atšalus orams, į namus lenda įvairūs gyviai, vieni iš nemaloniausių jų – vorai.

Tam, kad nereikėtų su pasibjaurėjimu gaudyti jų nuo langų, sienų ar grindų, galite imtis prevencinių priemonių ir apskritai neįsileisti jų į namus. Pateikiame 11 patarimų, už kuriuos ypač dėkingi turėtų būti arachnofobai – kenčiantieji nuo vorų baimės.

1) Boružės

Boružės labai padeda atsikratyti vorų, nes nors jos iš pažiūros mažos, bet per dieną suvalgo apie 50 vabalų. Aplink namą pasodinkite boružes pritraukiančių augalų, pavyzdžiui, krapų, pankolių ir medetkų – namuose vorų neliks nė kvapo.

2) Mėtos

Vorai nekenčia pipirmėčių aliejaus kvapo, tad lengvai juos nubaidysite išpurškę namus vandens ir šio aliejaus tirpalu. Taip pat galite nusipirkti jau pagamintą purškiklį su mėtomis.

3) Purškiklis nuo vorų

Taip pat galite pasigaminti ir kitokį purškiklį, kuris ne mažiau veiksmingas nuo visokių gyvių. Į puodelį obuolių acto įpilkite šaukštelį aliejaus, žiupsnelį maltų pipirų ir šaukštelį indų ploviklio. Šiuo tirpalu išpurkšite vonią, aplink langus ir duris. Po lietaus išpurkškite ir iš išorinės pusės.

4) Nuvalykite voratinklius

Gal daugumai tai savaime suprantama, bet vis vien verta priminti, kad lengviausias būdas atsikratyti vorų, kad jie nesidaugintų jūsų namuose – reguliariai valyti atsiradusius voratinklius.

5) Įsigykite augintinį

Augintiniai yra geriausias priešnuodis nuo kenkėjų. Naminiai gyvūnai, ypač katės, gaudo viską, kas juda, ir suės nemalonius gyvius, jums jų nė nepastebėjus.

6) Susitvarkykite namus

Vorams patinka visokie kampai ir užkaboriai, kuriuose jie gali pasislėpti. Jei namuose yra sukrautų malkų, senų vazonų, visokių nuolaužų, vorai turės kur pasislėpti. Išmeskite šlamštą, o nebūtinus daiktus išneškite kuo toliau nuo namų.

7) Valgykite apelsinus ir citrinas

Vorai nemėgsta citrusinių vaisių kvapo, tad jei namuose nuolat turėsite apelsinų, citrinų, žaliųjų citrinų ir greipfrutų, ir reguliariai juos valgysite, vorai nedrįs artintis.

8) Išsiplaukite langus

Jei langus išplausite vandens ir amoniako tirpalu, pro juos į namus neprilys vabzdžių. Kai langas išdžiūva, nuvalykite jį žibalu ir laikraščiu – žibalas akimirksniu išgaruos, bet langas bus apsaugotas nuo vorų, musių ir uodų.

9) Naudokite eukalipto lapus ar eterinį aliejų

Dar vienas kvapas, kurio vorai nemėgsta – eukaliptų, tad pabarstykite šio augalo jo lapų vonioje ir drabužių spintoje, tada jie tikrai nenorės ten slėptis. Tokiu būdu ne tik atbaidysite vorus, bet ir užtikrinsite gaivos ir švaros kvapą namuose.

10) Ribokite apšvietimą

Kaip ir kitus vabalus, vorus traukia šviesa. Namuose junkite šviesas tik ten, kur būtina, o išeidami iš namų viską išjunkite. Taip ne tik sutaupysite už elektros energiją mokamų pinigų, bet ir nepritrauksite į namus gyvių.

11) Žvakė su cinamonu

Vorai nemėgsta ir cinamono kvapo, tad investavę į kokybišką žvakę su cinamonu, galėsite nebebijoti nemaloniųjų gyvių. Kuo dažniau deginkite ją įvairiuose kambariuose.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis