20 negirdėtų būdų, kaip buityje panaudoti krakmolą

Pačio paprasčiausio bulvių krakmolo savo virtuvėje anksčiau turėjo kiekviena šeimininkė, tačiau dabar jis yra nepelnytai primirštas. Juk daugelį buitinių problemų galima išspręsti nenaudojant brangių cheminių preparatų, kurie, beje, daugelį ir alergizuoja.

Naudokite krakmolą:


1. Sidabrui. Įpilkite į vandenį 2 šaukštus krakmolo, sumerkite šakutes ir šaukštus. Po kurio laiko plaukite, kaip įprastai – sidabras tiesiog žvilgės!


2. Langams. Jei į vandenį, kuriuo plaunate langus, įdėsite krakmolo, jis atliks švelnaus šlifavimo funkciją, taip ir nuvalys langus, ir nepaliks dryžių.


3. Kilimams. Kilimai ir kiliminės dangos dažnai nukenčia, ypač, jei namuose yra mažų vaikų. O jei dar nukrito riebus maisto kąsnelis, tuomet tikrai tenka pasukti galvą, kaip išvalyti. Tačiau krakmolas puikiai sugeria iš kilimų riebalus – tereikia užbarstyti riebalus krakmolu, palaukti, kol įsigers – apie 10 minučių, ir viską susiurbti.


4. Nudegimams. Jie neįvertinote saulės spindulių kaitros, pagelbės tas pats krakmolas. Sumaišykite krakmolą su vandeniu, kad gautųsi tyrelė, užtepkite ja nudegusias bei skaudančias vietas.


5. Lyginimui. Anksčiau drabužius krakmolindavo, o dabar naudojamas specialus purškalas, kuris padeda nepriekaištingai suformuoti reikiamas klostes – stiklinėje išmaišykite 1 valgomąjį šaukštą krakmolo – ir pirmyn!


6. Vidpadžiams. Taip – nemalonų kvapą pašalinti galima krakmolu. Jei nėra kada išplauti per dieną nešiotus batus – įpilkite nakčiai krakmolo. Jau po kelių valandų krakmolas bus sugėręs visą blogą kvapą. Beje, krakmolu galima panaikinti ir šlapimo kvapą.


7. ir 8. Odiniams drabužiams bei baldams. Dėmes tiek odiniuose drabužiuose, tiek balduose taip pat gali išvalyti paprastas krakmolas. Pabarstykite dėmes krakmolu ir patrinkite drėgna šluoste. Palikite mišinį įsigerti, vėliau nuvalykite.


9. ir 10. Knygoms ir seniems raštams. Sudėkite sudrėkusius popierius į polietileninį maišelį, pabarstykite krakmolu, pakratykite.


Shutterstock nuotr.


11. Nuotaikos gerinimui. Tokį vertingą kvapnų mišinį gausite sumaišę krakmolą su bet kokiu eteriniu aliejumi. Kvapą rinkitės pagal nuotaiką, tinka levandos, rožės.


12. Sausam šampūnui. Sau krakmolu galvos barstyti gal dar neskubėkite, bet jei turite augintinį, kuris labai nemėgsta maudytis – apibarstykite krakmolu ir gerai iššukuokite – kailis žvilgės it po vonios procedūrų.


13. Baldų blizginimui. Medinius baldus galima nublizginti tokiu mišiniu: 1 dalis vandens ir 1 dalis krakmolo.


14. Žaisliukams. Pliušinius žaisliukus sudėkite į polietileninį maišelį, įberkite krakmolo, gerai supurtykite – krakmolas „sutrauks“ visą purvą ir dulkes. Po to žaisliukus galima tiesiog nusiurbti siurbliu.


15. Odos paraudimui gydyti. Mažiems kūdikiams dažnai nuo sauskelių atsiranda paraudimai, krakmolu galima tiesiog patepti odelę arba įpilti į vonelę 1-2 šaukštus.


16. Kvapo gaivai. Mėgstantiems natūralią gaivą ir švarą, paprastas receptas: pažastis plaukite ąžuolų žievės nuoviru, o tuomet pabarstykite krakmolu. Jei norite kokio nors kvapo – tiks lašas eterinio aliejaus.


17. Padažui. Šiuolaikinėse sutirštinimo priemonėse gausu glitimo. Krakmolą išmaišykite nedideliame šalto vandens kiekyje ir pilkite į padažus – tirštumą galite natūraliai reguliuoti.


18. Puriam omletui. Dar prieš plakant omletą įdėkite šaukštą krakmolo – ir galėsite mėgautis puriu omletu.


19. Grindims. Jei grindys girgžta, pabarstykite plyšelius tarp lentų krakmolu. Tarpeliai užsipildys ir girgždesio nebeliks.


20. Maistiniams dažams. Tai visiškai nekenksminga ir paprasta. 1-2 šaukštams vandens reikės dvigubai daugiau krakmolo, visa tai užvirinkite, o kai atvės, sumaišykite su maistiniais dažais. Dažyti patogu savo kulinarinius šedevrus ir mažais vaikiškais pirščiukais, ir teptuku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis