Aplinka Vilniaus priemiestyje: stilių padiktavo miškas

Landšafto dizaino požiūriu natūrali gamtinė gyvenamojo sklypo aplinka – ypatingas fonas, pats savaime tarsi sufleruojantis atitinkamus sodo dizaino sprendimus. Vilniaus priemiestyje, miško proskynoje, įrengto didelio sklypo savininkai, projektuodami namo aplinką ir erdvų vidinį kiemą, stengėsi nenutolti nuo natūralumo vizijos, tačiau išsaugojo modernią miesto sklypo koncepciją.

Objekto dosjė:

Tipas – gyvenamasis sklypas Vilniaus priemiestyje.

Aplinka – natūralus spygliuočių miškas.

Plotas – apie 50 arų.

Statiniai – gyvenamasis namas, dengtas baseinas, svečių namelis.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Erdvė. Gražiame Vilniaus priemiesčio miške esantis kompaktiškas kelių gyvenamųjų namų rajonas dvelkia ypatingu jaukumu ir ramybe: erdvią proskyną iš visų pusių supa aukštos pušys. Vieno iš šių sklypų savininkai stengėsi tą pojūtį išsaugoti ir savo kieme. Tiesa, jie tikina, kad pradėti teko jau kuriant gyvenamojo namo projektą. Siekiant, kad pastatas natūraliai susilietų su gamtiniu fonu, buvo pasirinktas vieno aukšto, tarsi prie žemės prigludęs namas, o jo eksterjeras dekoruotas natūralaus atspalvio klinkerio plytelėmis. Tokios pat apdailos medžiagos pritaikytos ir vėliau statytam dengto baseino pastatui, galu prijungtam prie gyvenamojo namo. Šie kampu sujungti statiniai suformuoja uždarą, nuo likusių sklypų paslėptą erdvų vidinį kiemą su puikiu vaizdu į miško gilumą ir sklypą juosiančias pušis.

A. Narmonto nuotr.


Poilsio zonos. Erdviame kieme suprojektuotos net kelios poilsio zonos. Viena jų – palei baseino pastatą įrengtoje aikštelėje suformuota vadinamoji vasaros svetainė – joje įkomponuoti stilingi ir patogūs minkštieji lauko baldai, pastatytas nuo per ryškios saulės saugantis skėtis ir išraiškingo dizaino šviestuvas, apšviečiantis šią zoną vakarais. Prie modernaus namo dizaino deranti poilsio zonos kompozicija netrikdo vyraujančios natūralios estetikos. Atvirkščiai – ryškesnių spalvų akcentai, žmogaus sukurtos faktūros ir griežtesnės linijos kontrastuoja su natūralia miško visuma ir padeda išryškinti jos grožį.


Miško proskynoje įkomponuoti statiniai dera prie natūralios aplinkos: pastatų fasadai apdailinti natūralaus atspalvio klinkeriu, medžiagiškumu ir spalvomis derančiu prie miško faktūros. Šio įspūdžio netrikdo ir namų aukštis – modernūs vienaukščiai pastatai su nuolaidžiu stogu atrodo tarsi prigludę prie žemės, o dėmesys savaime nukrypsta į medžių viršūnes.

A. Narmonto nuotr.

Tolėliau, prie miško, svečių namelio prieangyje, įrengtas laisvesnio stiliaus poilsio kampelis, čia įkomponuoti paprasto dizaino, neįmantrūs, tvirti baldai puikiai dera prie šios aplinkos atmosferos.

A. Narmonto nuotr.


Geras patarimas

Dekoruojant sklypą pavieniais dideliais rieduliais, svarbu ne tik rasti jiems vietą, kad gražiai atrodytų bendroje kompozicijoje, netrukdytų praeiti ar kitaip nekliūtų, bet ir tinkamai „įsodinti“: akmuo turi atrodyti tarsi įaugęs, todėl geriausia, jei maždaug trečdalį jo įkaskite į žemę.Augalai ir dekoro akcentai. Didžioji miško proskynoje įrengto sklypo dalis apsodinta žalia veja, per ją nutiesti miško stiliaus landšaftui būdingi skaldyto dolomito ir mediniai takeliai, suskaidantys dideles žalias plokštumas ir dalijantys sklypą į atskiras zonas. Atsižvelgiant į natūralų gamtinį foną, kiemui puošti pasirinktos dekoratyvios kalninės pušaitės. Natūralumo įspūdį stiprinti padeda vejoje įsodinti dideli įdomių formų rieduliai. Jų kompozicijos puošia ir nedidelį gėlyną, suformuotą priešais didžiuosius svetainės langus. Greta akmenuotą reljefą imituojančių riedulių ir dekoratyvių spygliuočių krūmų gražiai atrodo samanų lopinėliai, maži smulkiažiedžiai augalai, faktūriški lapiniai augalai ir kone visur tinkantys miskantai.

A. Narmonto nuotr.

Prie namo įrengtame alpinariumo tipo gėlyne Audronė įkomponavo ir smulkiais ryškiais žiedais žydinčių augalų – jie paįvairina ir pagyvina aplinkos koloritą.

A. Narmonto nuotr.

Natūralumo įspūdį kieme padeda kurti dėmesys detalėms: riedulys įkomponuotas taip, jog atrodo tarsi peraugęs medinių lentų takelį.

A. Narmonto nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis