Profesionalai pataria: ką būtina žinoti renkantis medines grindis?

Grindis galima laikyti būsto interjero pagrindu – bėgant metams ir keičiantis madoms, žmonės ne kartą perdažo sienas ar perklijuoja tapetus, pakeičia baldus, tačiau grindys įprastai lieka visam laikui. Dėl šios priežasties naujakuriai, ieškantys ilgaamžiško ir kokybiško sprendimo, renkasi medines grindis. Jos ne tik vienos patvariausių – esant poreikiui, jas visada galima atnaujinti ir sugrąžinti nepriekaištingą išvaizdą.

Atsakingai pasirinkus, rezultatas džiugins ilgus metus

„Tam, kad medinės grindys tarnautų ilgus metus ir puikiai papildytų namų interjerą, neužtenka išsirinkti tik norimą atspalvį ir raštą, – būtina įsitikinti produkto kokybe ir tiekėjo profesionalumu, įvertinti svarbiausias grindų savybes ir jų tinkamumą erdvei, – sako rankų darbo medinių grindų gamintojo „Bonum Wood“ komercijos ir plėtros vadovas Rytis Nemanis. – Savo klientams patariame neskubėti, konsultuojame tol, kol nelieka klausimų ar abejonių. Patirtis rodo, kad tokiu būdu priimtas sprendimas tampa sėkminga ilgalaike investicija, kuri būsto šeimininkus džiugina tol, kol gyvenama namuose.“

5 dalykai, kuriuos žinodami išvengsite klaidų

Tiekėjas. Pirmiausia, svarbu išsirinkti patikimą ir profesionalų tiekėją. Deja, nemažai grindų salonų Lietuvoje veikia kaip tarpininkai – grindis importuoja iš užsienio gamintojų ir perduoda jas klientui net neišpakavę visos partijos ir nepatikrinę realios kokybės, tad neprisiima atsakomybės už galutinį rezultatą. „Neprofesionalias kompanijas galima atpažinti iš to, kad jos nesiūlo personalizuotų sprendimų, neturi aiškiai aprašytų ir patvirtintų garantijos sąlygų, neteikia grindų įrengimo ar atnaujinimo paslaugų. Trumpai tariant, nesiūlo sprendimų nuo A iki Z, – teigia R. Nemanis. – Tam, kad visada galėtume užtikrinti maksimalią produkcijos kokybę, visą gamybos procesą organizuojame patys. Tai suteikia galimybę identifikuoti ir ištaisyti net ir menkiausius trūkumus, klientui pasiūlyti visapusišką aptarnavimą ir „gyvenimo trukmės“ garantiją.“

Kaina. Svarbu įvertinti, kokia dalis būsto įsigijimui ir apdailai skirto biudžeto atiteks grindims. Dažniausiai ši dalis sudaro 2–3 proc. bendros sąmatos ir čia taupyti nereikėtų. Geriau pasirinkti kokybišką, ilgaamžį produktą iš patikimų rankų ir džiaugtis medine grindų danga ilgus metus, nei taupyti ir po 5 metų dangą keisti.

Grindų kaina tiesiogiai priklauso nuo kelių pagrindinių parketlenčių savybių: pločio (kuo platesnė, tuo brangesnė), paviršiaus apdirbimo (pigiausios yra šlifuoto paviršiaus, o, pavyzdžiui, šukuotos, kai matomas ryškesnis medienos raštas, ar nestandartinio paviršiaus, pavyzdžiui, banguotos, yra ir atitinkamai brangesnės), šakų ir balanų kiekio (kuo parketlentė vientisesnė, tuo ji brangesnė), spalvos sudėtingumo (kuo įmantresnė spalva, tuo daugiau darbo jai išgauti reikia įdėti, o tai kelia kainą).

Tam, kad būtų lengviau įvertinti kokybę ir išsirinkti, didieji medinių grindų gamintojai medieną skirsto į 3 pagrindines klases: „Rustic“, „Classic“, „Select“ (pradedant žemiausia ir baigiant aukščiausia). Nuo to, kokiai klasei priskiriamos parketlentės, priklauso jų kaina – kuo aukštesnė klasė, tuo galutinio gaminio išvaizda yra vienodesnė, mediena turi mažiau spalvų svyravimų, mažesnes šakas, tad atitinkamai ir kaina yra didesnė.

Pasak „Bonum Wood“ specialisto, ne visada aukščiausios klasės grindys yra patraukliausias produktas – žmonės, norintys, kad grindys atrodytų kuo natūraliau, mielai renkasi „Rustic“ ar „Classic“ medieną. Aukščiausios klasės „Select“ gaminiai perkami, kai norima išlaikyti vientisą ir ramų stilių.

Dėvėjimasis. Grindų ilgaamžiškumas priklauso nuo dviejų sąlygų. Visų pirma, grindų dėvėjimąsi lemia pasirinktos medienos rūšis ir jos natūralios savybės. Pavyzdžiui, ąžuolo mediena yra viena kiečiausių ir patvariausių, tad ji yra atsparesnė įbrėžimams ir aplinkos sąlygų pokyčiams. Dėl šios priežasties jau daugybę metų ąžuolo parketlentės yra vienas populiariausių pasirinkimų Lietuvoje. Kitas labai svarbus aspektas – parketlenčių paviršiaus padengimo būdas. Populiariausi būdai – dengimas natūralia alyva su kietuoju vašku arba dengimas laku. Alyva padengtas grindis atnaujinti reikia maždaug kas 5 metus (jei grindys namuose), procedūra yra nesudėtinga ir nebrangi, po ja paslepiami įbrėžimai ar kiti paviršiaus pažeidimai, grąžinama originali parketlenčių išvaizda. Lakuotos grindys iki pirmo nusidėvėjimo tarnauja ilgiau (namų sąlygomis gali ir 10 metų), tačiau norint jas atnaujinti, privaloma laką nušlifuoti iki pliko medžio ir tuomet uždėti naujo lako sluoksnį. Šis atnaujinimas yra gerokai sudėtingesnis ir brangesnis.

Dizainas. Pasak interjero dizainerės Viktorijos Emde, tinkamai parinktos medinės grindys – visada geras sprendimas: „Natūralus medis tiek vizualiai, tiek ir fiziškai suteikia erdvei šilumos ir jaukumo, o solidesniuose interjeruose tampa prabangos ir kokybės ženklu.“

V. Emde pabrėžia, kad renkantis grindis svarbiausia atsižvelgti į patalpų išplanavimą, apšvietimą, norimą sukurti interjero stilių. Šviesesni ir pilkesni atspalviai didina erdvę, tamsesni ir intensyvūs – mažina. Jeigu langai iki pat žemės – grindims tenka daug šviesos, todėl jos gali būti ir tamsesnės spalvos, kadangi ne taip stipriai „sugers“ erdvę. Jei langai maži ar į šiaurinę, tamsią pusę, dizainerė siūlo vengti tamsių atspalvių – riešuto, degintų ar juodų grindų. Jeigu namuose norisi ramybės, erdvės jausmo, reikėtų rinktis neintensyvias spalvas.

Dizainerė siūlo pasirinkta grindų spalva dengti visus namus, o sienų spalvas, baldus ir aksesuarus rinktis įvairesnius – taip bus išlaikytas vientisas stilius. Tam tikrose vietose, pavyzdžiui, tambūre, vonioje, vaikų kambaryje, medį galima keisti į plyteles, kiliminę dangą ir pan. Jeigu norisi įvairovės, galima žaisti ir pačių grindų forma bei raštais – pastaruoju metu itin atgijo įdomesnių raštų grindys, pavyzdžiui, eglutės – tokios grindys erdvę daro išskirtine, dekoratyvesne.

Pasiruošimas. R. Nemanis rekomenduoja pradėti rinktis grindis likus maždaug 3 mėnesiams iki planuojamos jų montavimo dienos: „Turint pakankamai laiko, gamintojas gali pasiūlyti klientui asmeniškai labiausiai tinkamą sprendimą, pavyzdžiui, išgauti norimą parketlentės atspalvį ir pateikti realius pavyzdžius. Mūsų įmonės patirtis rodo, kad ir klientams reikia laiko priimant šį sprendimą, tad prieš užsakant grindis, siūlome kelias savaites „pagyventi“ su patinkančiu parketlen
ių pavyzdžiu ir „įsimylėti“ arba – ieškoti kažko kito“, – sako „Bonum Wood“ komercijos ir plėtros vadovas Rytis Nemanis.

Ruošiantis kloti medines grindis taip pat labai svarbu tinkamai paruošti pagrindą ir kelias dienas palaikyti grindines lentas ar parketlentes ten, kur jos bus klojamos, kad šios prisitaikytų prie aplinkos mikroklimato. Tai ypač svarbu šaltuoju metų laiku.

Daugiau patarimų ir naudingos informacijos galima rasti internetiniuose puslapiuose www.bonumwood.com/lt bei www.viktorijadesign.lt


Užsakymo nr.: PT_72322338

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis