5 bulvių sandėliavimo klaidos

Atrodytų, viską padarėte teisingai: išauginote puikios kokybės bulves, laiku jas surinkote, derlių išdžiovinote ir sudėjote į vietą, kur jas ketinate laikyti žiemą. Kai bebūtų keista, dėl jums nežinomos priežasties dalis derliaus buvo sugadinta. Kas gi nutiko bulvėms? Kokios klaidos padarytos derliaus laikymo metu ir kaip jų išvengti ateityje?

Pirmoji klaida: visos bulvės tinkamos sandėliuoti


Darome milžinišką klaidą sandėliuodami ankstyvųjų rūšių bulves. Šiuo atveju svarbios ne tokių bulvių skonio savybės, o tai, kad jos nėra tinkamos ilgai sandėliuoti, rašo 7dach.ru. Net ir idealiomis sąlygomis ankstyvosios bulvės gali būti laikomos tik iki lapkričio mėn. Vėliau tokios bulvės greitai sudygsta, ima vyti ir praranda teigiamas savybes, todėl maistui nebėra tinkamos. Taigi svarbu nepamiršti, kad sandėliuoti tinkamos tik vėlyvosios bulvės.


Antroji klaida: galima sandėliuoti prastos kokybės bulves


Kartais apėmus momentinei pagundai dedame sandėliuoti abejotinos ar prastos kokybės bulves, tikėdamiesi, kad jos vis tiek išlauks pavasario. Dažniausiai šį klaida daroma prasto derliaus metais. Vis dėlto svarbu suvokti, kad taip elgtis negalima. Bulvės sėkmingai sandėliuojamos ilgą žiemos laikotarpį tik tokiu atveju, jei yra itn geros kokybės ir visiškai sveikos.


Būtent dėl šios priežasties prieš sandėliuodami bulves ne tik jas kruopščiai išdžiovinkite, pašalindami visas žemes ir svetimkūnius, bet dar ir rūšiuokite, į šoną patraukdami mažas, pašalusias, pūvančias, pažeistas ir ligotas bulves. Net ir užtikrindami bulvėms optimalią temperatūrą ir drėgmės rodiklius nepamirškite, kad sandėliuoti žiemai tinkamos vien tik itin aukštos kokybės bulvės.


Shutterstock nuotr.


Trečioji klaida: bulvės ir kitos daržovės


Bulves, burokėlius, morkas, svogūnus ir česnakus – į atskiras dėžes. Savaime suprantamas dalykas. Tiesa, ką daryti, jei tiek vietos neturite? Negi bulvių negalima laikyti kartu su kitomis daržovėmis?


Galima, bet ne su visomis. Idealu bulves laikyti kartu su burokėliais, kuriuos rekomenduojama sudėti ant bulvių. Tiesa, ši taisyklė taikoma ne vien tik siekiant sutaupyti vietos. Burokėliai kuo puikiausiai sutraukia drėgmės perteklių, kuris jiems net naudingas, o bulvės tokiu būdu apsaugomos nuo jas žalingai veikiančios drėgmės.


Ketvirtoji klaida: bulvėms sandėliuoti ypatingų sąlygų nereikia


Siekdami išsaugoti derlių žiemą, daržovėms ir kitoms gėrybėms sandėliuoti skiriame rūsius ir kitas tam tinkamas erdves. Tiesa, neretai sodo ir daržo gėrybių mėgėjams, gyvenantiems mieste, šiam tikslui tenka naudoti balkonus, lodžijas ar tamsiuosius kambariukus. Tiesa, tenka pripažinti, kad rūsiuose laikant bulves problemų kilti neturėtų, o štai lodžijų ir balkonų atvejais dažnai nesklandumų išvengti nepavyksta.


Jei vis dėlto lodžija ar balkonas – vienintelė vieta, kur galite laikyti derlių, imkitės šios nelengvos užduoties įgyvendinimo atsakingai. Nederėtų balkone palikti nepridengto bulvių maišo ir tikėtis, kad viskas bus gerai – stebuklas kažin ar įvyks. Geriau išmėginkite štai šias nesudėtingas namų sandėliavimo konstrukcijas.


Dėžė bulvėms sandėliuoti


Tokią dėžę nesudėtingai pasigaminsite iš medinių lentų. Dar geriau, jei turėsite dvi skirtingų dydžių dėžes, kurias galėsite sudėti vieną į kitą. Vidinės dėžės dydis turi būti šiek tiek mažesnis, o tarp viena į kitą įdėtų dėžių sienelių atstumas turi siekti apie 5 centimetrus. Tiesa, dėžės dugnas ir dangtis taip pat turėtų būti dvigubi. Tarp dviejų dėžių sienelių atsiradusią erdvę geriausia užpildyti putplasčiu arba sausomis pjuvenomis. Iš išorės būtina bulvių sandėliavimo konstrukciją dengti plastiku, linoleumu arba tiesiog ją nudažyti – taip apsaugosite ją ir joje sandėliuojamas bulves nuo drėgmės.


Shutterstock nuotr.


Balkoninis termokonteineris


Jei laiko ir noro stacionariam konteineriui, skirtam bulvėms saugoti, balkone įrengti jūs neturite, siūlome alternatyvą – termokonteinerį. Iš esmės tai – dvigubas maišas iš patvarios palapinėms skirtos medžiagos, atrodantis ganėtinai patraukliai. Termokonteineris gali būti šiltinamas itin tvirtu sinteponu ir aprūpintas elektriniu šildymo prietaisu. Tokiame termokonteineryje bet kokios daržovės laikomos balkone išliks kuo puikiausios būklės net ir spaudžiant 40 laipsnių šaltukui, nes šio stebuklingo prietaiso viduje visada automatiškai palaikoma 1-7 laipsnių šilumos temperatūra.


Temperatūrą kontroliuoti galėsite elektroniniu termoreguliatoriumi su specialiu itin patogiu ekranu. Šis prietaisas atidaromas atitraukus paprasčiausią užtrauktuką. Be to, tokio termokonteinerio priežiūra labai paprasta: pakaks jį pavasarį išvalyti, prireikus išskalbti ir jau galima dėti ten, kuris jis lauks kito sezono. Gamintojai siūlo įsigyti skirtingų dydžių termokonteinerių: 100 litrų talpos, į kurį telpa vienas bulvių maišas, 180 litrų, į kurį telpa du bulvių maišai, arba 300 litrų talpos variantą, į kurį tilps net trys maišai bulvių.


Penktoji klaida: bulvių negalima perrinkti sandėliavimo vietoje


Egzistuoja nuomonė, kad perrinkdami bulves vietoje, kur jos yra sandėliuojamos, joms kenkiame: neišvengiamai jas pažeidžiame ir sumaišome sveikas bulves su tomis, kurias ištiko ligos. Vis dėlto toks įsitikinimas yra klaidingas. Žiemą bulves perrinkti reikia, nes jas gali užklupti įvairios infekcinės ligos. Svarbu imtis perrinkimo iš karto, kai tik pastebite irti pradedančias bulves.


Perrenkant bulves būtina iš sandėliavimo vietos pašalinti ne tik tas, kurios jau supuvo, bet ir tas, kurios prie jų lietėsi. Jei paviršiuje esančios bulvės sveikos, tačiau jaučiate nemalonų kvapą, o patalpoje skraido smulkios muselės, puvimo židinių tikrai yra. Tokiais atvejais svarbu perrinkti visas bulves, pašalinant visas pažeistas bulves.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis