Išskirtinis būdas, kaip kovoti su pelėsiu ir drėgme namuose

Šaltuoju sezonu ilgai būname uždarose patalpose, tad oro, kuriuo kvėpuojame, kokybė ypač svarbi. Tai lemia mūsų savijautą, nuotaiką ir darbingumą. Bendrovės „Prana“ specialistai siūlo puikų būdą, kad bet kokiose patalpose oras nuolat būtų šviežias ir gaivus, o šiluma nebūtų švaistoma pro atidaromus langus.

Patalpų vėdinimas – vis dažnesnė šiuolaikinių būstų problema


Praėjusiame amžiuje ir šio pradžioje patalpos buvo vėdinamos natūralia ventiliacija. Dėl nesandarių langų ir durų pritekėdavo pakankamai šviežio oro. Patalpose šaltas oras būdavo sušildomas šildymo sistemos ir vėliau pašalinamas per savaiminės ventiliacijos angas. Taip buvo užtikrinamas nuolatinis vėdinimas, o šilumos nuostolių niekas neskaičiavo. Tačiau pastaruoju metu, pakeitus langus ir duris kokybiškesniais, sandaresniais, susiduriama su vėdinimo problemomis. Apie jas vis dažniau užsimena neseniai pastatytų bei renovuotų daugiabučių gyventojai, vaikų darželių, mokyklų ir kitos paskirties visuomeninių patalpų valdytojai.


Kaip žinome, dėl deguonies trūkumo patalpoje mažėja žmogaus darbingumas, prastėja savijauta. Taip pat kaupiasi drėgmė ir pelėsis, kuris sukelia alergiją. Nuo alergijos vargina kosulys, akių perštėjimas ar padažnėjusios kvėpavimo takų ligos.


Kokios prasto patalpų oro ir vėdinimo problemų priežastys?


Patalpų oro kokybės problemų atsiranda dėl įvairių priežasčių, pvz., dėl statybos produktų gamybai bei apdailai naudojamų sintetinių medžiagų emisijos ir kt. Tačiau viena iš pagrindinių – pastatų sandarumas.


Šiuolaikinius energijos taupymo reikalavimus užtikrina keletas faktorių: išorinių konstrukcijų šiluminė varža ir patalpų sandarumas. Tačiau energetinis pastatų efektyvumas sėkmingai gali būti sprendžiamas tik kompleksiškai su vėdinimu, atitinkančiu šiuolaikinius šilumos taupymo reikalavimus. Priešingu atveju, susiduriama su tokiais reiškiniais kaip priplėkęs oras patalpose, iš ventiliacijos sistemos sklindantis nemalonus kvapas, blogai veikiantis gartraukis ar pelėsis ant sienų.


Tai tik dalis nepatogumų, kuriuos neretai patiria daugiabučių butų savininkai. Juolab kad su šiomis bėdomis susiduriame ne tik namie, bet ir biuruose, mokyklose bei vaikų darželiuose. Dėl netinkamų vėdinimo sprendimų perniek nueina ir pastangos taupyti šilumą – ji su oru išmetama į lauką. Dažnai naudojamos paprastos, minimalių oro kaitos reikalavimų neužtikrinančios vėdinimo sistemos.


Taip pat plinta mūsų klimatui nepritaikytos, neužtikrinančios komforto esant minusinei temperatūrai vėdinimo sistemos. Nors pinigai išleisti, taupant šilumą ar elektrą, jos dažnai net ir neįjungiamos. Tokiu atveju teršalų koncentracija ore viršija leistinas normas ir kelia pavojų sveikatai, o energijos taupymo idėja lieka neįgyvendinta.



Verta žinoti


Kas tai?


Tai – buitinis dvipusio oro srauto rekuperatorius, pasižymintis kompaktiškais matmenimis, saugumu ir universalumu.


Kokia rekuperatoriaus nauda?


Rekuperatorius užtikrina, kad grynas oras nuolat patektų į patalpas, reguliuoja drėgmės lygį jose, stabdo pelėsių ir grybelių plitimą. Užtikrina maksimalų šilumos grąžinimą žiemą ir apsaugo nuo karščio vasarą. Patalpos vėdinamos net tada, kai langai uždaryti. Vienas įrenginys gali aptarnauti iki 60 m2 patalpas. Komplektuojant kelis rekuperatorius, galima įrengti decentralizuotas vėdinimo sistemas, valdomas vienu pultu ir visiškai patenkinančias didelių patalpų vėdinimo poreikius.


Greitas ir nesudėtingas rekuperatoriaus montavimas


Lauko sienoje padaroma skylė. Į ją, naudojant montavimo putas, įtaisomas darbinis modulis. Jis paslepiamas sienoje, matomos lieka tik ventiliacijos grotelės patalpoje ir ant fasado. Patalpose nereikia įrengti papildomų ortakių. Nenukenčia vidaus apdaila.



Kaip veikia rekuperacinė vėdinimo sistema?


Patentuotas vėdinimo sistemos konstrukcinis sprendimas iki šiol neturi analogų pasaulyje. Oro srautai pereina per darbinio modulio viduje esantį varinį šilumokaitį. Srautai yra atskirti vienas nuo kito ir darbinio modulio viduje, ir paėmimo–išmetimo angose, todėl jie niekur nesusimaišo. Iš patalpos šalinamas šiltas oras rekuperatoriuje „Prana“ šildo šaltą orą, patenkantį iš išorės, o vasarą atvirkščiai – vėsina. Taip vėdinant patalpas šildymo sezono metu didžioji dalis šilumos grįžta, o vasarą dėl atvirkštinės rekuperacijos taupomas kondicionierų darbas.


Rekuperatorius yra efektyvus ir patogus naudoti


Montuojant rekuperatorių „Prana“ nereikia įrengti ortakių ir atlikti papildomų apdailos darbų. Dar vienas privalumas – paprastas valdymas nuotoliniu pultu. Be to, priežiūra nereikalauja papildomų lėšų. Reikia kartą per metus ar dvejus apžiūrėti ir, esant reikalui, išvalyti šilumokaitį.


Rekuperatorius neturi filtrų, kuriuos reikia reguliariai keisti, o varinis šilumokaitis, kaip natūralus gamtinis antiseptikas, užtikrina antibakterinę terpę. Rekuperatorius turi apsaugą nuo pūkų, vabzdžių, o mikrocikloninė apsauga saugo nuo stambesnių dulkių.


Daugiau informacijos: www.pranavent.lt

Užsakymo nr.: PT_72787492

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis